неделя, 27 май 2012 г.

Торта "Рафаело" като малка, зимна приказка


Това е една много лека и вкусна торта, особено за любителите на екзотичните вкусове, към които спада и кокосът. Дъщеря ми е голям фен и от много време я бяхме запланували, а поредната месечинка на Матео беше идеалният момент.
В интернет прoстранствoтo има много рецепти за тази тoрта, които са разделени на два полюса - едните са с масло и кондензирано мляко, а другите със сметана и бял шоколад. Аз пък реших да направя едно съчетание между тях, като се спрях на вариант, който в крема няма масло, тъй като става доста тежък за нашия вкус.

ТОРТА "РАФАЕЛО"

Пандишпанен блат
Продукти за форма с диаметър 24см:
6 яйца
12 суп.лъж захар
12 суп.лъж самoнадигащo се брашно /аз изпoлзвам брашнoтo за кекс на "Сoфимел"
1/2 ампула есенция ванилия

Приготвяне: Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците разбиват с миксер на пяна и се добавя се захарта. Разбиванетo прoдължава, докато сместа се сгъсти като крем /отнема около 3-4мин/. Накрая, без да се използва миксер, а с дървена или силиконова шпатула се добавят внимателно разбитите жълтъци, ванилията и брашното. Всичкo се разбърква леко, за да не спадне обема на белтъчната смес.
Сместа се разделя на три части и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 12 мин или до суха клечка. /Аз пека на 160 градуса, защoтo мoята фурна е мнoгo силна, така че вие преценете температурата спoред вашата/ Може и да се изпече цялата и да се разреже на три, но тогава трябва да увеличите времето за печене.

Крем "Рафаело"
Продукти:
1 кутия подсладено кондензирано мляко
100 -120 г кокосови стърготини
200 мл течна млечна сметана
200г крема сирене
100г бял шоколад
Приготвяне:
Кондензираното мляко се разбърква леко с миксер заедно с  крема сиренето. Шоколадът се разтопява на водна баня и се залива със 50мл oт лекo затoплената сметаната. След като се охлади се добавя към крема сиренето. Останалата сметаната се разбива до твърди върхчета и се добавя  към другия крем. Накрая се добавят кокосовите стърготини.

Сглобяване на тортата: Блатовете се сиропират леко с прясно мляко, а с кoкoсoвo млякo става oще пo-вукснo. Върху всеки блатсе нанася крем, като се оставя малко количество за намазване отгоре и отстрани. Тортата се оставя да стегне в тортен ринг. След като се извади от ринга, се измазва с останалия крем и се наръсва отново с кокосови стърготини.
Съвет 1 :  За да си направите кoкoсoвo млякo e неoбхoдимo да се накиснат 2-3 суп.лъж кoкoсoви стъргoтини в 80 мл пряснo млякo за някoлкo часа.

В случай, че желаете да постигнете ефекта на моята торта е необходимо всеки от блатовете да  се отреже на около 5 см от ръба  по дължина. Така  след като се сглоби и стегне тортата се обръща  перпендикулярно и може да стои върху отрязаната страна. По този начин ще се получи ефектът на картина. Също така при приготвянето на крема си отделете част без кокосови стърготини, /прибавете ги накрая/, за да можете да оцветите в желаните цветове и да нарисувате желаната картина.

"Днес децата вън на двора
си направиха от сняг
цял човек голям и страшен 
със тояга и калпак"


събота, 26 май 2012 г.

Как едно бебе пораства!

27 април 2012г - точно една година по-рано в 22.20ч се роди моето прекрасно трето дете. Когато се роди първата ми дъщеря не си давах сметка как животът се променя и придобива друг смисъл, но сега вече бях истински убедена в това.
Ето, че първата година измина много неусетно за всички ни и малкото сладко бебе вече е едно русоляво, синеоко и усмихнато момченце!
Няма да разказвам за емоциите около самото раждане, защото за това ми трябва отделен блог :)  Ще ви представя Сладките магии, които приготвих през изминала една година при навършването на всеки пореден месец от малкото човече. Най-накрая ще дойде ред и на тортите за първата годинка, на които ще има посветена отделна публикация.

След навършването на първия месец, или по-скоро когато бебето стане на 40 дни има традиция да се направи погача. Така се представяло бебето пред света. Да, но нали традициите не са това, което бяха, аз реших, че няма да направя погача, а торта и ще се съберем с няколко близки приятелки, за да се почерпим за здравето на най-малкия член на нашето семейство.
Ежедневието така ме беше завъртяло покрай бебето и лудуващия постоянно по-голям батко, който по това време още нямаше 3г, че за малко щях да пропусна втория месец на Матео. Усещайки се в абсолютно последния момент, успях да скалъпя ето тази малка тортичка. Да знаете бонбонките "ММ" са чудесно средство за украса.

Третият месец беше непосредствено след моя рожден ден и затова торта нямаше, но пък спретнах едни бързи мъфини, за да уважим все пак поредната месечинка.
Четвъртия месец отпразнувахме само с бонбони, защото след два дни беше рожденият ден на баткото и течеше трескава подготовка на неговата торта :)

27-ми септември - имахме двоен повод за празнуване - майка ми ставаше на 65г, а Матео на цели 5 месеца. За съжаление аз точно по това време бях със счупена дясна ръка и ми предстоеше едни месец носене на гипс. Почти се бях отказала да правя каквото и да било сладко, но пък може ли такива хубави поводи и да няма торта. Естествено, голямата ми дъщеря също е много ентусиазирана от моето хоби и изрази голямо желание да ми помогне и с общи усилия да направим торта. Ето го резултата:
Шестият месец - ето че се изтъркули първата половинка на първата година. С цялата си любов за Матео имаше торта сърце с любимия ми шоколад :)
 За седмата месечника тортата беше отново шоколадова , но този път във формата на мече :)

Малка зимна приказка и торта "Рафаело" за осмия месец

 Ред е на деветия месец, за който имаше ето тези невероятно вкусни мъфини


Тъй като до десетия месец Матео вече ходеше и то доста добре и стабилно, решихме, че е ред на прощъпулника, та съчетахме нещата имаше и питка и торта :)
Ето, че дойде ред и на последната от месечинките - единадесетата и едно пораснало момче на прага на първата годинка :)
 Ето така изминаха всички единадесет месеца и дойде време да отпразнуваме първата годинка. Тортите, които направих за нея ще ви представя съвсем скоро :)

Вкусно, по-вкусно, най-вкусно, Торта "Милка"

Всички рецепти, които представих до тук, са правени преди да ми дойде идеята за този блог. 

Сега ще ви представя първата торта, която направих след създаването на блога!

Около 24-ти май се събраха доста почивни дни, през които цялото семейство си бяхме в къщи. Представете си каква какафония настъпва, когато и трите деца са заедно, а жилището ни е само 80кв.м. Отгоре на всичко през единия ден времето беше изключително дъждовно и дори не ставаше за разходка. Диваците беснееха, а аз трябваше да измисля начин да си успокоя нервната система, защото имаше риск някой да изяде боя :) 
Отгоре на всичко в кварталния магазин се оказа, че има промоция на шоколади "Милка", което веднага ми навя мисълта, че сега е моментът да направя тази торта, на която от доста време се канех. Децата естествено бяха във възторг. Че кой не обича шоколад "Милка" под каквато и да е форма.
Първоначално като прочетох рецептата ми се стори доста трудоемка и времеемка, но повярвайте изобщо не е така. От закупуването на продуктите в 16ч, печенето на лешници и блатове, бъркането на два крема и сглобяването на тортата, същата беше готова и стегната в ринга точно в 20ч.

Бях прегледала доста рецепти и знаех, че това е много известна сръбска рецепта. Тъй като обаче нямах време да преглеждам и превеждам, реших да се доверя на представената в блога на Вероника Торта "Милка"


Естествено понеже съм си аз и не мога да не направя някои промени, макар и не твърде сериозни, реших, че те няма да се отразят на вкуса.Всъщност единственото, което направих е, че пропуснах брашното и желатина, които са посочени в крема. Въпреки това, крайният резултат е превъзходен.

ТОРТА "МИЛКА"

Белтъчен блат с лешници
Продукти за 3 блата с диаметър 22-24см
10 белтъка от големи яйца
250 грама пудра захар
300 грама смлени лешници ( запечени и обелени ), ако нямате може и с орехи
3 пълни супени лъжици брашно

Приготвяне:
Белтъците и пудрата захар се разбиват на твърд сняг. Прибавят се внимателно предварително опечените, обелени и смлени лешници и брашното. Разбъркват се леко, като се внимава да не спадне обемът на белтъците. Разделя се на три равни части /може и на 4 , ако ползвате тава с диаметър 20-22см/ и се пече във форма, застлана с пекарска хартия в предварително загрята фурна на 180градуса. Блатовете се изпичат много бързо - за около 10-12 минути всеки.

Крем с бял и млечен шоколад
Продукти:
10 жълтъка
1 литър прясно мляко
3 пудинга с варене  " Д-р Йоткер " /аз използвах "Ванилия/ Пудингите могат да се заменят с царевично брашно и брашно, но с тях вкусът става по-тежък/
100-120г захар на вкус
2 пак желатин "Д-р Йоткер", разтворени в 60мл студена вода

250 грама качествено меко краве масло
200 мл сладкарска сметана

300 грама кафяв млечен шоколад " Милка "
300 грама бял шоколад " Милка "

Приготвяне:
Сложете 800 мл от млякото да заври. Останалите 200 мл студено мляко разбъркайте с жълтъците, пудингите и захарта. Когато млякото заври го отстранете от  котлона и на  струйка добавете към него към яйчено-пудинговата смес. Разбъркайте добре и върнете отново на котлона, като продължавате да бъркате интензивно, на слаб огън. Бъркайте до сгъстяването на крема.
Разтворете желатина в 60мл студена вода и го добавете към топлия крем, от топлината той ще се разтопи. Бъркайте енергично, за да се разпредели равномерно навсякъде. След това  покрийте с домакинско фолио, за да не хване коричка. За по-бързо изстиване, напълнете една голяма тенджера със студена вода и сложете лед в нея. Потопете тендежерата с крема и оставете да изстива.
Разбийте добре мекото масло и го добавете към вече охладения /не студен/ крем. Накрая прибавете и предварително разбитата сладкарска сметана. Съветвам ви да не разбивате прекалено много маслото, за да не се пресече, а сметаната добавяйте с шпатула, а не миксер.
Разделете крема на 2 равни части. В едната част сложете разтопения на водна баня бял шоколад, а към другата част - млечния кафяв шоколад, разтопен пак на водна баня. Аз направих частта с белият шоколад малко повече, защото с нея измазах тортата и отгоре. Шоколадът след като е разтопен, трябва да се остави леко да се охлади, за да не пресече сметаната и маслото.


Сглобяване на тортата:
В тортен ринг сложете единия блат, без да го сиропирате и разпределете добре шоколадовия крем, след това е ред на втория блат и на белия крем, следва отново блат и накрая пак бял крем. Може да оставите малко разстояние около 1-2мм между краят на блата и стените на ринга , за да потече хубаво кремът отстрани и да се покрие хубаво тортата, така няма да има нужда да измазвате отстрани. Оставете да преседи една нощ в хладилника и на сутринта тортата ви очаква напълно готова. Настъргайте шоколад или наръсете със смлени лешници :)
Добър апетит :)
Това е снимка от първия ми опит и е с купени яйца :)

Публикацията е обновена с нови снимки, тъй като правих тортата втори път с домашни яйца и се получи много интересен цвят на светлия крем :)
Вторият път тортата е приготвена за рождения ден на моя много добра приятелка, зодия Овен :)










петък, 25 май 2012 г.

За едни малки ходещи крачета, или как да си направим захарни обувки!

Въпреки че Матео ни е третото дете, всяко негово постижение ни носеше същата радост, както при кака му и батко му, че даже и по-голяма. Вълнувахме се при първата усмивка, първото гукане, първото обръщане, първите опити за лазене и изправяне. Естествено дойде време и за първите му крачки. Те дойдоха много изненадващо за нас, защото той съвсем наскоро се беше научил да се изправя и изобщо не очаквахме, че може да проходи, а и все още нямаше навършени 9 месеца. Да, но нашето момче беше решило, че вече е голямо и му е време да опознава света, ходейки!
В един изключително студен ден в началото на м.февруари, всички се бяхме тръшнали от един гаден грип, а само Матео беше здрав. Имаме два дивана в къщи и се бяхме разпредели с баща му на всеки от тях, а малкото човече в един момент се пусна и започна да крачи от единия до другия диван. И така няколко пъти! Дори и 39 градусовата темепература, която ме тресеше не можа да попречи на радостта, която ме обзе. Естествено, колкото и да бях болна, веднага реших, че освен питка за прощъпулника , ще трябва да направя и торта и то не каква да е, а такава върху която да има бебешки обувки!


 Бях виждала в нета страшно много такива торти, но си харесах един модел на Буболинката и реших, че и моята торта трябва да бъде подобна!
Искаше ми се вкусът да бъде нещо леко и ефирно, а в същото време да е нещо, което не съм правила. От доста време бях хвърлила око на Торта "Медовик" , така че речено сторено.
С една виртуална приятелка Теди , с която се познаваме от Тортената тема и доста често си общуваме, бяхме обсъждали много различни варианти, тъй като тази рецепта има страшно много вариации. По нейн съвет се спрях на рецептата на Лабрекс и мисля, че не сгреших. Резултатът е една изключително лека и ефирна торта, от която като изядеш едно парче, ти се изска и още, и още, и още ......

Торта "МЕДОВИК"
Продукти за 7 бр. блат с диаметър 20 см
1/2 чаша мед.
1/2 чаша захар
1 ч.л. сода.
2 яйца.
3 ч.ч брашно може и малко по-малко, не трябва да е твърдо тестото, дори може леко да лепне.

Приготвяне: 
Медът и захарта се слагат в съд на ниска степен на котлона до разтопяване на захарта, като се разбъркват и се винмава да не загори. Когато сместа стане еднородна и захарта се е стопила се сваля от огъня . Сипва се содата и се разбърква. Сместта си увеличава обема и побелява. Оставя се да се охлади леко и се добаваят яйцата, разбърква се хубаво и се добавя постепеннно брашно. Когато вече не може да се бърка с миксера се изважда на плота и се замесва много меко тесто. То е готово, когато започне лесно да се отделя от ръцете. Прибира се в хладилника за 2 часа. След това се разделя на 6 приблизително равни части . На пекарска хартия се разточва мнооого тънка кора, почти прозрачна и върху нея се отбелязва кръг с диаметър 20см. Аз използвах капак от една тенджера. Излязва се изличното тесто. Получения блат се надупчва на няколко места с вилица и се слага в предварително загрята на 170 градуса фурна. Изпича се много бръзо - около 6-7 минути. Добре е да се следи и при порозовяване веднага да се извади. По този начин се изпичат 6 платки, а от остатъчците , които сте изрязали от всяка една може да направите още една платка. 

Крем
Продукти 
Ако няма да украсявате тортата със захарно тесто, ще използвате приготвения крем, за да я намажете добре и отвън, в този случай ще са ви необходими:
Около 1000 мл / 4 кофички по 250мл / заквасена сметана.
1 ч.ч захар, ако обичате по-сладко можете да добавите още 1/2ч.ч
1ч.ч. сушени боровинки
Приготвяне
Съветвам ви да изпозвате сметаната, която продават в руските гастрономи, тъй като тя е с висок процент масленост и се разбива много по-добре от българската. В Бургас, това е магазин "Берьозка" на ул. "К. Фотинов". 
Разбивате сметаната и захарта с миксер, докато започне да става на пухкав крем и да си увеличава обема. 
Ако все пак решите да използвате обикновена заквасена сметана, най-добре да се спрете на "Данон". В този случай изсипете захарта вътре и оставете 15-20 минути докато се разтопи  и тогава разбъркайте само с вилица, без да използвате миксер. За да придадете плътност на крема, може да намалите малко заквасената сметана и да добавите 200мл предварително разбита до твърди връхчета течна сладкарска сметана. 
Сглобяване на тортата:
Блатовете не се сиропират. Върху всеки от тях се разбределя част от сметаната и се нареждат сушените боровинки и така докато ви свършат блатове :) Отгоре назвате с останалия крем и украсявате по ваше желание. Много добре става със счукани на ситно орехи или филирани бадеми :) Преди да консумирате трябва да преседи поне 72 часа в хладилник. Това е единствения й недостатък на тази торта :)
Ето и разрез на получения резултат:


Тъй като моята торта трябваше да има и украса от захарно тесто, се наложи след като беше престояла а и стегнала достатъчно да бъде измазана с маслен крем, а след това покрита със захарен фондан.


Потготовка на украсата.
За да направите тези симпатични малки кецки, най-лесно е да си разпечатате шаблон и да работите по него. Аз използвах ето този . Имайте предвид, че е нужно време , за да изсъхнат детайлите, така, че най-добре е да ги направите няколко дни по-рано.
За приготвянето на тази торта използвах готова белгийска захарна паста на фирма "Алимко" и съм изключително доволна от работата с нея.
Останалата част от украсата оставям на вашето въображение. Аз се спрях на тези малки сладки дрешки , които си нарисувах върху разточено захарно тесто и изрязох със скалпел :) Копчетата също са правени на ръка, като съм използвала едно кръгче и една капачка - с кръгчето изрязвате самото копче, а с опакото на капачката притискате, за да получите релефа и после правите дупчиците :)

Пожелавам на моето малко сладко момченце, да стъпва здраво и смело и да преодолява с лекота всяко препятствие , което го очаква!

сряда, 23 май 2012 г.

Лешници, шоколад, карамел и още нещо ....

Наближаваше поредният рожден ден на съпруга ми. Тъй като той е опитвал всичките ми кулинарни изблици, трудно бих могла да го изненадам с нещо. От доста време мислех каква  да бъде тортата и точно в последния момент едно от момичетата в тортената тема в бг мама пусна тази рецепта. Бях запленена от комбинацията от вкусове и реших, че ще я пробвам. Първоначално малко се притесних, защото не разполагах с точните продукти, които тя беше използвала, но след като получих окуражителни думи от нейна страна, че и със заместители ще се получи се навих окончателно.
Ето оригиналната рецепта за Торта "Шоколад и дантели". Тъй като аз нямах възможност да изработя подобна дантела за украса, реших , че моята торта дантели няма да има , но пък ще има нещо друго, а по-долу в рецептата ще разберете какво точно :)

Маслен блата с диаметър 20см 
Продукти за три блата:

370 г брашно
120 г пудра захар
150 г готварски тъмен шоколад, нарязан на парчета
10 г бакпулвер
50 г филирани бадеми или натрошени на едри парчета
2 яйца
370 мл прясно мляко
160 г меко масло
Приготвяне:  В купа се смесват всички сухи съставки (първите 5). Добавяме яйцата и прясното мляко Добавяме предварително размекнатото маслото и разбъркваме до смесване на продуктите. Разделяме мислено сместта на 3 части изсипваме всяка част във форма, покрита с пекарска хартия. Всеки от блатовете печем в предварително загрята фурна на 180 градуса , за около 20минути или докато излезе суха клечката, бодната в средата.
 Изваждаме и оставяме за около 3 мин да се охладят на решетка, след което изваждаме от формата за печене и оставяме да се охлади напълно.

Карамелен крем с лешници
Продукти:
160 г  кристална захар
20 мл студена вода
30г масло
50 мл сладкарска сметана
200 крем сирене /аз ползвах Маскарпоне/
200 мл сладкарска сметана
100г млечен шоколад , нарязан на парченца
50 г предварително запечени, обелени и нарязани на едро лешници

Приготвяне: Захарта се залива с водата и се слага на котлона докато се карамелизира. Сваля се от котлона и се прибавя мекото масло, като бърква непрекъснато. След като леко се охлади се добавя течната сметана. Когато кремът изстине напълно се добавя Маскарпонето, а накрая и предварително разбитата сладкарска сметана.

И още нещото :) за външната украса на тортата
Крем с маскарпоне и сметана 
Продукти:
300г маскарпоне
1/2 ч.ч пудра захар
150мл сладкарска сметана
Приготвяне: Маскарпонето се смесва с пудрата захар и накрая се добавя предварително разбитата сладкарска сметана. Смесването на двата продукта може да се направи на ръка, за да не се пресече Маскарпонето.Остава се в хладилник да стегне за 1-2 часа.

Сглобяване на тортата :)
Всеки от блатовете се сиропира със сироп по желание - аз използвах карамелен. Карамеленият крем мислено се разделя на две части. Първата част се изсипва върху първия блат, поръсва се с половината от парченцата шоколад и половината от лешниците. Слага се вторият блат и процедурата се повтаря. Накрая се слага третият блат и само се сиропира. Тортата се стяга в тортен ринг и се оставя да преседи една нощ в хладилника. След това се маха ринга и се измазва с крема от Маскарпоне. Украсата оставам на вашето въображение!

Ето моята как се получи:

След много изядени торти през последните две години, съпругът ми беше впечатлен, изненадан и изключително доволен от тази прекрасна вкусова комбинация!

Бостънски крем пай в ролята на мъфини

Наближаваше денят, в който най-малкият член на нашето семейство ставаше на 9 месеца. По традиция на всеки такъв ден приготвях мини тортичка, но този път нямах никакво време и затова реших да са мъфини. Вече бях пробвала доста рецепти и ми се искаше този път да е нещо по-различно.
Ровейки се из различни кулинарни блогове и рецепти попаднах на Бостънски крем пай  в ето в този прекрасен блог на Алиа и още щом я видях бях сигурна, че това е рецептата.
Тъй като не знаех какво точно ще се получи, реших да направя половин доза, но после много съжалявах :)
 Моите промени бяха единствено в оформлението на крайния резулат. Като изстинаха мъфините с една малка лъжичка лекичко ги издълбах и ги напълних с белия крем, а след това ги залях с шоколадовия. Получи се ето това


Мъфини с шоколадова заливка

Продукти за 16 средни мъфина /12 нормални /силиконовите формички, които имам са малко по-малки от стандартните форми/
100 г меко масло
230 г бяло брашно
2ч.л. бакпулвер
щипка сол
150 г захар
2 яйца размер
120 мл. прясно мляко
1 ванилия

Приготвяне:
Брашното, бакпулвера, ванилията и солта се смесват  в купа. В друга такава се разбиват с миксер маслото и захарта на гладък крем. Добавят се едно по едно яйцата, като се продължава да се бърка с миксера. Добавят се прясното мляко и накрая брашнената смес. Разбива с миксер, докато се получи гъсто и гладко кексово тесто
Разпределя се във форма за мъфини и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, за около 15 минути или до суха клечка :)

Крем за пълнеж:
200 мл. течна сметана /30% масленост/
50 г захар
75 мл. прясно мляко
1 ч.л. царевично нишесте
2 яйца
1 ч.л. ром
1 ванилия

Приготвяне:
Сметаната се загрява на тих огън, без да завира силно. Добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори, след което се маха от котлона и се оставя да се охлади леко. Царевичното нишесте се разтваря в студено прясно мляко, добавят се яйцата и се рабзива добре. Към тази смес се добавят няколко лъжици от сметаната, за да се темперират яйцата. После яйчната смес се изсипва при сметаната и всичко се връща на котлона на бавен огън. Бърка се непрекъснато, около 5 мин. или докато кремът се сгъсти. Накрая се добавят ромът и ванилията на вкус и се оставя да се охлади напълно. Добре е кремът да се покрие с домакинско фолио, за да не се получи коричка. След пълното му охлаждане,мъфините се издълбават и се пълнят с шприс или малка лъжичка.

За шоколадовата заливка:
100 г тъмен шоколад (със съдържание мин 60% какао, може и готварски)
2 ч.л. масло
60 мл. течна неподсладена сметана (30% масленост)
60 г пудра захар /ако използвате млечен шоколад , намалете пудрата захар/
Шоколадът се разтопява на водна баня и към него се добавя сметаната, пудрата захар и маслото. Бърка се до пълното разтопяване на всички продукти. След като леко се охлади, мъфините се слагат на решетка, под която да има някаква хартия и се поливат отгоре с глазурата.

 Повярвайте ми, вкусът е истинска мелодия за небцето.

вторник, 22 май 2012 г.

10-тият рожден ден на моето момиче, или как една КИТАРА може да бъде вкусна :)


     10-тият рожден ден е първият сериозен юбилей в живота. Дъщеря ми толкова много се вълнуваше, че успя да зарази всички ни с ентусиазма, който я беше обзел. Като цяло нейните рождени дни винаги са били голям празник за нашето семейство - нали ни е първото дете и единствената дъщеря, вниманието към нея винаги е било сериозно. Желанието й за торта "Китара" беше толкова голямо, че не можах да й откажа, като естествено тайничко се надявах да не се проваля и да не я разочаровам. Тази торта щеше да бъде моят подарък за порасналото ми момиче.
     И пак се започна едно четене и разглеждане на снимки и клипове по нощите. Колкото повече наближаваше момента , толкова по-голям страх ме обземаше. 
      В Темата за приготвяне на торти се оказа, че има много знаещи и можещи момичета, които ми дадоха невероятна подкрепа и с тяхна помощ успях да сътворя така желаната торта. Хиляди благодарности към  Катя /Сливен/, която прави невероятни торти, за подадената ръка и дадените напътствия при прохождането ми в тортоправенето.
     Първоначално имах нужда от малка предварителна подготовка. Тъй като по това време нямаше откъде в Бургас да се купи каквато и да е сладкарска боя или инструменти, успях да намеря един английски сайт  и си поръчах необходимите принадлежности. Тогава и идея си нямах, че онлайн пазаруването е така завладяващо. :)
    Реших, че този път ще направя друго захарно покритие и се спрях на така известното Шоколадово тесто на Ван444ето, защото децата най-много обичат шоколад. За целта ми беше необходимо , както бяло така и кафяво тесто.
      Тъй като тортата се очертаваше доста голяма около 80см, реших да не рискувам с домашни блатове и купих готови ванилови и какаови платки.
       Затова пък реших, че ще има два вида крем.
       Рецептата за първия кремът и ценни съвети за оформянето на китарата получих отново от  едно от момичета от форума - Ели-с, която също беше правила подобна торта.
        
Крем с  лимонов вкус 
Продукти:
200г масло
50 г. твърд маргарин (може да се замени с масло)
450 г. пудра захар
2 кутии крем сирене "Филаделфия" - около 250-300гр
50 мл сметана
4 суп.л. лимонов сок
2 ванилии

Приготвяне
Маслото и /или/ маргарина се оставя на стайна температура за няколко часа. Разбива се до побеляване с пудрата захар. Добавя се ванилията и лимоновия сок.  Прибавя се крем сиренето и разбитата предварително сметана. Ако кремът ви се види много гъст, може сметаната да бъде добавена в течно състояние.

Крем Бял ганаш
  Продукти:
 300мл сладкарска сметана
 300 г бял шоколад
   
Приготвяне:
Сметаната се загрява до кипване. Шоколадът се натрошава на ситни парчета и се залива с горещата сметана. Остава се да се охлади и се прибира в хладилника за 1 нощ. След това се разбива с миксер на пухкав крем.

      И така след няколко безсънни нощи, ето го резултата :

     Дъщеря ми беше във възторг, децата на рождения ден възхитени, а от родителите никой не вярваше , че аз съм направила тортата. Дори майка ми каза: "Ако не бях видяла с очите си, че ти я направи, нямаше да повярвам". Ами как да повярва жената, като тя в кухнята не ме беше виждала :)

     Ето така бях завладяна от Сладката магия на правенето на торти, която продължава и до днес. Започнах само да си мисля за следващия повод, който да се зададе, за да направя торта. Естествено, доста често се случваше, да направя и без повод :) Слава богу, повечето ми приятелки бяха впечатлени от новото ми хоби и започнаха да си поръчват торти и за техните празнични моменти. Ама  как да им откаже човек :) :) :)


Началото - първата торта


Като изключим приготвянето на бисквитена торта или тирамису с бишкоти, никога не бях опитвала да пека блатове, да бъркам кремове, а още по-малко да правя украси. Беше месец декември 2009г. и наближаваше 10-тия рожден ден на голямата ми дъщеря. Естествено планираше се купон и най-важното нещо беше тортата. Всяка година тя отрано започваше да разглежда снимки на торти и да се чуди каква точно иска. В този момент беше запалена по Дисни канала и по Хана Монтана и така се роди идеята за торта китара. Е, да, ама аз никога не бях правила дори обикновена торта, та какво остава за китара. Реших, че ще трябва поне да се пробвам с нещо по-обикновено и тогава чак да се хвърлям в дълбоки води. Тогава попаднах на Готварския форум в  Бг мама и по-специално в Тортената библиотека. Спомням си, че доста нощи подред седях до късно и четях ли, четях. Накрая решението беше взето - на 19 декември празнувахме 11г от сватбата и трябваше да има торта - истинска и вкусна.
Реших да опитам с нещо по-обикновено и се спрях на пандишпанени блатове, млечен крем и захарно покритие - т.нар Руска мастика 2.

От тортената библиотека разбрах, че за пандишпанен блат на 1 яйце се слагат 2 суп.лъж. захар и толкова брашно и ето каква рецепта се получи.

Пандишпанен блат
/продукти за форма с диаметър 20-22см /
5 яйца
10 суп.лъж захар
10 суп.лъж брашно /аз използвам самонадигащо се на Софимел/
1 ванилия

Яйцата се разбиват с миксер на пяна /може купата да се сложи в друга купа с гореща вода/ , добавя се захарта и се разбива, докато сместта изсветлее и се сгъсти като крем /отнема около 7-8мин/. Накрая , бе да се използва миксер, а с дървена или силиконова шпатула се добавя внимателно брашното, като се разбързва леко , за да не спадне обема на яйчната смес.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, до суха клечка. Цялата смес може да се изпече наведнъж, а може и да се раздели на три или четири равни части /в зависимoст кoлкo дебели блатoве искате/. Аз предпочитам втория вариант, защото така ми се получават равни блатове, а и с рязането не винаги се справям добре. Дoкатo блатoвете се пекат oстаналата смес се държи в хладилника.

Ванилов крем /много лесна рецепта, която ми сподели сестра ми/
700мл прясно мляко
150г захар
3 жълтъка
4 суп.лъж царевично нишесте
2-3 пакетчета ванилия

Прясното мляко и ванилията се  загряват докато заврат. Отделно се разбиват жълтъците, захарта, нишестето заедно с предварително отделени 2-3 суп.лъжици студено мляко. Към тях на тънка струя се добавя горещото мляко като непрекъснато се разбърква . Сместа се връща отново на котлона, като се бърка се непрекъснато , докато кремът се сгъсти. Отнема около 4-5 минути.Отстранява се от котлона и се продължава разбръкването, до леко поизстиване на крема. Завива се със свежо фолио, за да не се получи горна коричка и се оставя в хладилника до пълното му изстиване.

Маслен крем за измазване
100г мнoгo мекo масло
200г пудра захар
1 суп.лъж прясно мляко или гoреща вoда

Маслото се оставя да се размекне на стайна температура и се разбива до побеляване със захарта. Накрая се добавя прясното мляко или вoдата и oтнoвo се разбърква.

Захарно покритие: Руска мастика 2 
Тъй като ми беше за първи път се спрях на ето тази рецепта.
Опитах се да спазвам точните указания и забърках двойна доза. Бих казала, че ми се получи много добър домашен фондан.

Сглобяване на тортата:
Всеки от блатовете се сиропира леко с прясно мляко и се залива с ванилов крем. Тогава още нямах тортен ринг и бях завила алуминиево фолио около тортата докато стегне кремът. Върху последния блат не се слага ванилов крем, а се се измазва с масления крем, също и отстраните.. След като отлежи в хладилника до стягането на масления крем, тортата следва да се покрие със захарното тесто и да се направи желаната украса.
Като за първи път нямах никаква представа какво точно да правя. Слава богу , в youtube има много клипчета как се разточва фондан и как се полага върху тортата :) 

Ето го и крайния резултат на МОЯТА ПЪРВА ТОРТА :) .
Извинявам се за лошата снимка, но в този момент бях толкова доволна от резултата, че изобщо не се сетих да направя по-хубави снимки.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...