събота, 29 септември 2012 г.

Бърза торта с "Орео" и хайде да танцуваме!

Има моменти, когато човек не разполага с много време, но въпреки това иска да направи хубава и ефектна торта. В такива случаи трябва да се действа бързо и да се изберат внимателно и украсата, и вкусът на тортата. За тази торта аз заложих на готово приготвени пандишпанени платки и бърз крем с бисквитки "Орео".Освен това, не е задължително да има украса от фондан върху цялата торта , за да бъде тя ефектна.

Дизайнът на тортата е изцяло по проект на рожденичката, която е съученичка и приятелка на моята дъщеря и в момента е на много музикална вълна. Ето часто от обяснението, което ми написа: "...Нещо свързано с музика или танци. На музикална вълна съм. Аз имам една идея, обаче не знам дали не те затруднявам. Нали знаеш как дават по филмите как танцуват върху едни шарени работи и отстрани има тонколони :) Сега се опитвам да го нарисувам и да добиеш някаква представа….И там някакви други работи, абе доизмисли я …. :)" И ми изпрати ето тази рисунка.
От тук насетне можех да направя , каквото сметна за добре, което е най-хубавото в случая :)

За да направя тонколоните използвах изрязани от стериопор кубчета, които измазах със смес от 100г пудра захар  и 1 белтък и оставих за няколко часа да изсъхнат. След това много лесно залепих захарния фондан и оцветих с черна боя. Танцуващите силуети нарисувах върху картон и ги изрязох , след което ги изрязох и от захарния фондан, който разточих по-дебеличко. Сложих в основата по една клечка, за да ми е по-лесно да ги забия в тортата. Оставих ги да изсъхнат една нощ. Когато тортата беше готова наредих цветните кръгчета и останалите елементи, а отстрани наръсих със счукани на едро бисквитки "Орео", на които предварително бях махнала крема по средата. Цялата торта предварително е измазана с крем :)

Ето и самата рецепта

ТОРТА "ОРЕО"

Продукти
5 бр пандишпанени платки с какао
/аз използвам на фирма "Кедър" /
1/2 каф. чашка прясно мляко
2 суп.лъж. какао "Нескуик"

За крема:
600г студено прясно мляко
400мл течна сладкарска сметана
200г заквасена сметана
1 кут. подсладено кондензирано мляко /в случай че нямате, увеличете количеството на двете сметани с по 200г и добавете 1 каф.ч. пудра захар/ 
1 кут. бисквити "Орео" /176г/ за крема
1 пак. бисквити "Орео"от /66г/ за поръсване

Приготвяне:
Кремът се разбива с прясното мляко и към него се прибавя кондензираното мляко. Течната сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се прибавя заквасената. Всичко се разбърква заедно.

Сглобяване на тортата:
Какаото "Нескуик" се разтваря в студеното мляко и всеки от блатовете се сиропират леко, не трябва да се прекалява. Слага се част от крема и се нареждат начупени на четири бисквитки. Бисквитките от пакетчето се разделят и кремчето , което е посредата се отстранява с нож и също се слага между блатовете. Добре е да предвидите предварително да ви остане крем за измазване на тортата. Прибирате в хладилника да стегне и след няколко часа или най-добре една нощ , украсявате с натрошени бисквитки "Орео" . Не бързайте да ги слагате, докато кремът не е стегнал в тортата, тъй като ще омекнат от влагата в него и ще се разкашкат :)






Да се събудиш на 30 или .... с торта с ананас!

Моя много близка приятелка ставаше на 30г! Не, че са кой знае колко сериозна възраст, но все пак са си юбилей и си заслужаваше да бъдат отбелязани подобаващо. Празненството щеше да е в много тесен кръг, а тортата трябваше да не е много голяма. Първоначално мислехме да направя плодовата пита на сладкарница Неделя, но в последствие решихме да е само плодов вкусът. Самата рожденичка се спря на цитрусовите плодове и предимно ананаса. Аз предложих да е с маскарпоне, бял шоколад и два вида сметана /напоследък май съм вманиачена в този крем :)/
За външния вид остави нещата изцяло в моите ръце и нямаше абсолютно никакви претенции нито за цвета, нито за вида :) 
Ех, ако знаете колко много обичам да правя такива торти!!! Ами да, започвам с някаква идея и накрая завършвам по начин, по който ми дойде отвътре, не следвам никакви указания и действам по усет. Преди време подобен вид торта бях видяла в албума на тортената фея Мина Бакалова и още тогава си казах, че при първа възможност ще направя подобна :) Ето, че най-после момента настъпи. Заложих на нежен прасковено-бананов цвят и семпла украса и се получи ето тази кутия за бижута. Напълно подходяща за рожденичката и нейната симпатия към благородните метали :) :) :)
Въпреки че украсата е много семпла, правенето на розата и рамката ми отне доста повече време от предполагаемото. За първи път правех захарна роза и се оказа доста трудничко, въпреки опита ми със слънчогледите и гъм пейста. Първоначално бях решила розата да е в цвят бордо , за да се откроява върху кутията, но явно прекалих с боята и нищо не се получаваше. Накрая извиках неволята на помощ и направих чисто бяла роза, която пък за моя радост се върза много добре на общия замисъл. 

Рамката също я правих само с подръчни средства, тъй като все още не разполагам с подобен молд, но се надявам, че скоро време ще се сдобия и с такъв :)

А сега ето и рецептата.
Не искам да се хваля , но това е една от най-вкусните и леки торти , които съм правила.
За блатовете отново използвах рецептата на Диляна, за която ви споменах в ето тази публикация , като този път обаче малко промених пропорциите.

ТОРТА С АНАНАС 

Пандишпанен блат с олио
Продукти за форма с диаметър 22см
6 яйца
14суп.лъж. захар
16 суп.лъж. брашно
5 суп.лъж олио
1 бакпулвер
2 пак. ванилия

Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер за около 6-7 минути, докато се получи гъста кремообразна смес. Добавя се олиото и се разбърква внимателно. Накрая се слагат пресятото брашно, бакпулвера и ванилията, като отново се разбърква само с вилица. Разделя се на две части и се изсипва в предварително застлана с  хартия тавичка. Пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, за около 15 минути или докато забита в средата клечка излезе суха. След изваждането от фурната блатът се оставя на скара до пълното му охлаждане. По същия начин се процедира и с втората част от сместа. След като двата блата са напълно охладени, всеки се разрязва на две части и се получават 4 платки.

Крем с маскарпоне, ананас и цитрусови плодове
Продукти
1 кут маскарпоне /500г/
400г бял шоколад
400г заквасена сметана с 35% масленост /в случай, че използвате друга сметана , добавете и 1 желатин/
400мл течна сметана
2 кутии компот от ананас /той е преобладаващия плод в тази торта, но спокойно може и на друг вкус да заложите/
1 бр портокал
2-3 бр. киви
1 банан
/както и всякакви плодове, които според сезона може да добавите/

Приготвяне:
Белият шоколад се разтопява на водна баня или в МВ. Към него с енергично бъркане се прибавя течната сметана. Цялата смес се добавя към леко разбитото предварително маскарпоне. Накрая се добавя заквасената сметана. /Забележка: Сметаната, която съм посочила в рецептата, може да намерете в Метро, а в повечето магазини тази, която се предлага е 20% масленост, затова ви съветвам да добавите 1 желатин предварително приготвен с няколко суп.лъж вода и втечнен на водна баня. Иначе при разбиването на заквасената сметана, кремът може да се втечни.
Друг начин на приготвяне в случай, че използвате обикновена заквасена сметана: Разбива се течната сметана на твърд крем, след това се добавя заквасената сметана, после се добавя  шоколада /леко охладен/ и накрая маскарпонето.

Сглобяване на тортата:
Всеки от блатовете се сиропира с 3-4 лъжици от сока на компота от ананас. Нанася се много тънък слой крем. Отгоре се подреждат предварително нарязаните плодове. /На мен кивито ми изигра лоша шега, тъй като това, което купих се оказа доста меко вътре и не посмях да го сложа, за това го заместих с няколко парченца праскови, които много добре се съчетаха с цитрусовия вкус на ананаса./  След това нанасяте още от крема, така че плодовете да останат между два пласта крем. Следва втория блат и така до последния. Предвидете да ви остане част от крема, с който да измажете тортата.

Съвет в случай, че решите да покривате тортата със захарен фондан
Тъй като това е една много сочна торта имате два варианта - в единия случай можете да добавите желатин към крема, а в другият - да залепите отстрани на тортата по една тънка пандишпанова платка, която да поеме от влажността на тортата. 
Аз използвах втория начин и затова измазах тортата с крем отстрани и тогава залепих платката. 
Цялата торта се измазва със стандартния маслен крем, от масло и пудра захар, преди да сложите фондана.

Ето разрез на тази невероятна вкусотия 


Много се радвам, че точно днешната публикация е под номер 30! И това , ако не е съвпадение :)))


петък, 28 септември 2012 г.

Менделсон и слънчогледи за сем.Димови

В настоящата публикация няма да ви занимавам с рецептата на тортата, която ще ви представя. По-скоро ми се иска да усетите цялото това вълнение, което изпитах аз докато я правех.
Поръчката дойде от моя близка съседка, Дорето, за сватбеното тържество на дъщеря й. Рече и отсече - ти ще ни направиш тортата :))). Първоначално малко се позачудих дали да приема, защото цветята не са ми най-голямата стихия, но пък предизвикателствата са ми много на сърце, та мечка страх мене не :) А и имах чувството, че Дорето отказ няма да приеме :)
Въпреки това правенето на толкова много листенца от захарно тесто не ми даваше мира и определено продължаваше да ме плаши. Само си представях как започвам да ги редя върху тортата, а те се чупят в ръцете ми. Дори и един кошмарен сън с подобен сюжет сънувах.
Почти месец по-рано знаех за датата 8-ми септември и психически се опитвах да се подготвя, но пък имах толкова много торти през август, че определено не ми остана време. Слава богу дните преди заветната дата ми бяха свободни така, че можех да се занимавам само с тази торта. Всъщност тортите бяха две - една двуетажна  за младоженците и една мъничка за кумовете.

Както сами виждате темата на сватбеното тържество беше СЛЪНЧОГЛЕДИ.
Слънчогледи имаше в украсата на ресторанта
Също и в букета на булката
Естествено трябваше да присъстват и върху тортата :)


Доста варианти за начина, по който се изработват ми се наложи да изгледам. Не знам дали съм избрала най-правилния, но лично аз много си ги харесвам как се получиха.

Първоначално доста се почудих от какъв материал точно да ги изработя. Тогава на помощ дойде моята приятелка Марияна  и ме посъветва да използвам гъм пейст. Естествено точно в този момент  в нито един от двата он-лайн магазина, от които пазарувам по принцип, го нямаха  и пак Мариянка спаси положението като ми даде от нейния наличен.  До този момент не бях докосвала това чудо, но работата с него се оказа изключително приятна. Дори съм на път да заобичам правенето на цветя :)
Направих общо 12 слънчогледа - 9 за основната торта и 3 за тази на кумовете. Чак на другата сутрин след като бяха изсъхнали си дадох сметка , че не се сетих да направя един, два резервни, така че нямах право на грешка.

Дойде време за подреждането им върху тортата, което беше непосредствено няколко часа преди самото тържество, защото не ми се рискуваше да сглобя тортата доста по-рано. По желание на булката вътре трябваше да е  сочна и сиропирана, та хич не ми се искаше вторият етаж случайно да хлътне отгоре. Освен това времето беше достатъчно горещо, за да се размекне всичко.
Определено подреждането на самите слънчогледи се оказа най-трудната работа. Те са обемни цветя и си искат точното и конкретно място, а и сложи ли ги човек веднъж на едно място , после трудно се мести. Бялата торта не дава право на грешки и поправки. Та така след половин часово въртене около тортата и гледане от всеки един ъгъл , най-накрая се спрях на тази подредба, която си остана и окончателната
Остана само последното изпитание - транспортирането на тортата до ресторанта. Тежеше доста , така че малко се поозорих, но в уречения час бях на мястото на събитието щастлива и доволна , че съм се справила с поредното предизвикателство в тортената ми история :)

Ето я на масата в ресторанта , чакаща да бъде разрязана
Тортата преседя така почти цял един час и слава богу топлото време по никакъв начин не се отрази на външния й вид :)
А ето ги и щастливите младоженци, хванали големия остър нож :) :) :)

А ето и едно отрязано парченце - нежни маслени пандишпанени блатове, сиропирани с карамелен сос и с много крем от маскарпоне, кондензирано мляко, млечна сметана и заквасена сметана

Да са живи и здрави младото семейство Димови! Винаги да бъдат в много слънчево настроение, както бяха и на сватбения си ден :)


четвъртък, 27 септември 2012 г.

Честит рожден ден, мамо! Обичам те! /Бисквитена торта/

Днес милата ми майчица има рожден ден! Става на цели 66 години! Пожелавам й още няколко юбилея да празнува и да е все такава готина и усмихната майка и баба! Най-вероятно много голяма част от белите й коси са благодарение на мен, но пък съм сигурна, че повечето й прекрасни бръчки на лицето, са от многото прекрасни и усмихнати моменти, които сме прекарали заедно!
 Обичам те, мамо!

Тъй като тази година мама няма да е при нас на празника, първоначално нямах намерение да правя торта. Да, ама не! Все пак е празник и за мен, нищо че не е мой рождения ден, така че реших да спретна нещо набързо!
Миналата седмица експериментирах с една по-различна торта. Реших обаче да поизменя някои неща по нея и това е страхотен повод да я направя за втори път!

Ще започна с малко предисловие!
Велико Търново е моят най-любим български град. Дали, защото там прекарах най-прекрасните пет години от живота ми или пък , защото там се запознахме със съпруга ми, не знам, но си ми остава голямата любов :) и вечна тръпка. Винаги , когато отида там /колкото и рядко да се случва/ ме обземат едни страхотни чувства, които е трудно да се опишат с думи.

 По времето, когато учех там /1996-2001г/ често посещавахме едно много хубаво ресторанче, наречено "Щастливеца". Не знам дали името му има нещо общо с Алеко Константинов, или просто са искали всеки един от посетителите им да излиза щастлив от там, но неоспорим факт е изключително вкусната кухня, която предлагаха. В последствие разбрах, че бизнесът доста се е разрастнал и в момента има няколко ресторанта в старопрестолния град.

От много време се опитвах да намеря рецептата за Бисквитената торта с маскарпоне, която предлагат именно в този ресторант

Както знаете обаче, такива рецепти ревностно се пазят от главните готвачи и цяло чудо е, ако изобщо човек успее да се добере до тях. С малко помощ от приятел и малко кулинарен усет мисля, че горе-долу успях :)))) Разбира се нямаше как да знам точните пропорции, но и само продуктите ми свършиха работа :)Първият път, когато я направих сложих продуктите, които смятах, че се съдържат вътре , а именно бисквити "Закуска", маскарпоне, масло и бял шоколад. Тортата обаче стана малко тежичка за нашия вкус, затова предположих, че това не е точната рецепта. Последва лек експеримент от моя страна, който накрая наистина даде резултата, който очаквах :) , а именно след хапването й да се почувстваш истински доволен и щастлив :)
Бисквитена торта "Бъди Щастлив"
Продукти
2 пакета бисквити "Закуска" какао /може и да са смесени с обикновени/
500г маскарпоне
400г бял шоколад
200мл течна сметана /аз използвам животинска 30%, но няма пречка да се направи и с обикновена подсладена сладкарска сметана/
200г заквасена сметана
100мл студено прясно мляко за потапяне на бисквитите /може да добавите някакъв ликьор по ваше желание, но според моя вкус "Бейлис" е най-подходящ/

Приготвяне на крема
300г от шоколада се разтопява на водна баня. Оставя се леко да се охлади /като се пробва с пръста да не пари/ . Течната сметана /без да се разбива/ се прибавя към шоколада, като се бърка енергично, защото доста бързо стяга. Маскапонето /може да го оставите за няколко часа на стайна температура/ се разбърква за няколко секунди, колкото да добие кремообразен вид и се добавя сместа от бял шоколад и сметана. Накрая се прибавя и заквасената сметана. В случай , че обичате по-сладичко към маскрапонето може да сложете малко пудра захар, но според мен 300г шоколад са напълно достатъчни :)

Сглобяване на тортата
Първо е добре да прецените колко са на брой бисквитите и на колко реда ще ви е удобно да ги наредите. Аз пробвах на 4 реда по 9 бисквити на всеки ред , но ми останаха 4 бисквити, така че може и по друг начин да се наредят. Това няма особено значение, тъй като сервирането на тортата може и да не е под формата на стандартно парче, а с помощта на обикновена лъжица или лъжица за сладолед да се оформи на топки /точно, както я сервират в самия ресторант/

Прясното мляко се изсипва в дълбока чиния и топвате за секунди всяка една от бисквитите. След това разпределяте част от крема и настъргвате малко от останалите 100г бял шоколад. Това се повтаря докато наредите цялата торта. Отгоре също се настъргва шоколад, който може и да е млечен или черен, зависи от вашето желание. Може и да наръсите смлени орехи или лешници :)
Охлаждате за една нощ в хладилника и Бон апети!!!!


Бъдете доволни и щастливи!

неделя, 23 септември 2012 г.

Кой е, кой е като мен?? Вече съм голям! За рождения ми ден, торта прави мама!

Колко бързо минава времето! Сякаш вчера държах едно малко, сладко бебе с големи бузки, а днес вече не му спира устата! 
Калоян ставаше на 4г и вече е голямо момче със собствени претенции, желания и предпочитания. 
За миналия му рожден ден получи подарък книгата "Аристокотките".
След  това изтеглихме и филмчето и оттогава е влюбен в тези пет котета. 

Колкото и пъти да го питах каква торта иска за рождения си ден, отговорът винаги беше - Аристокотките. Опитах се на няколко пъти да манипулирам желанието му в друга посока, нооооо - не успях. Представих си как съм направила друга торта и той изпада в истерия, че не са любимите му котки и естествено виждайки тази сцена в съзнанието си, реших че не мога да го причиня и на двама ни :) 
Август месец се оказа много наситен с торти! А рождения ден на моето момче е в края на месеца. Чувствах се вече доста уморена, но за неговата торта събрах всичките си сили и възможности, за да направя това, което той искаше. 
Доста време мислех каква точно да бъде тортата. Разгледах много снимки в нета, но до последно нямах ясна идея. В един момент попаднах на ето тази снимка и някак си тя се загнезди в съзнанието ми. 

Така вече имах по-ясна представа и оставаше само да я реализирам :) 

Относно вкусът нямах колебания, тъй като тортата щеше да бъде на два етажа и можех да направя нещо комбинирано. 
За долния етаж заложих на какаови блатове -4бр и крем с кондензирано мляко, на който добавих добавих парченца банани. 
За втория етаж към вече приготвения крем добавих разтопен на водна баня млечен и черен шоколад :) Използвах готови какаови платки, понеже времето доста ме притисна и нямах време да продължа с печенето на блатове :)
Долният етаж е с диаметър 24см, а горният с 18см. 

Ще напиша рецептата само на крема, тъй като блатът вече ви го представих в тортата за Снежанка :)

Крем с кондензирано мляко и банани
Продукти
500мл млечна сметана /животинска/
400мл заквасена сметана
2 консерви подсладено кондензирано мляко
1 желатин разтворен в 50мл вода /използвам го само, ако сметана е животинска, ако използвате растителна, няма нужда от него/
3 средно големи банана

Приготвяне: 
Млечната сметана се разбива и към нея се добавя заквасената сметана. След това се добавя кондензираното мляко. В случай на необходимост се добавя и разтворения предварително желатин. В тази рецепта не слагам захар, тъй като кондензирането мляко е изключително сладко. При поставянето на крема върху блатовете се нареждат парченцата банани. Блатовете ги сиропирам с прясно мляко с нескуик.


От този крем ми остана около 1/3 и му дабавих разтопен на водна баня 200г млечен и 200г черен шоколад :) . Използвах го за втория етаж
И двата етажа бяха много вкусни! А кремът вече ми е много любим, особено когато трябва да приготвя нещо по-бързо :) 
Когато Калоян видя тортата в завършен вид, реакцията му беше неописуема. Наистина не мога да ви я опиша с думи, но това ми беше най-голямата награда за няколкото безсънни нощи, съпровождащи направата на тортата :)




събота, 15 септември 2012 г.

Прекрасната торта "Династия"

В началото на моето тортено хоби ми се искаше да направя всички рецепти, които ми попадаха. Постоянно кроях планове коя да е следващата торта и хич не ми беше достатъчно да направя просто някакъв обикновен блат и крем към него. Искаше ми се да експериментирам с различни технологии и вкусове, а това налагаше изпробването на не чак толкова обикновени рецепти. Ровейки се в нета, попаднах на рецептата за торта "Династия в блога на Йоли и още щом я видях, реших, че при първа възможност трябва да я направя. Оказа се една от най-вкусните торти, така че с две ръце ви съветствам, ако не сте я опитвали досега , задължително да поправите този пропуск :)
За първи се наложи да правя белтъчни платки и ми се получиха много добре. 
Спазих почти всичко от рецептата на Йоли, с изключение на някои съвсем дребни неща. Например в блатовете и крема не сложих лимона кора :) При сглобяването първият път направих  кръгли блатове, а вторият  правоъгълни, които обаче пекох по отделно, тъй като фурната ми е сравнително малка.

Орехови платки /диаметър 24см/
Продукти
 10 белтъка
300 г кристална захар
300 г смлени орехи
3 с.л.брашно
3 пак.ванилия
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг и към тях на тънка струйка  се добавя захарта.Брашното се пресява и се добавя внимателно с леки движения, за да не спадне обемът на белтъците. По същия начин се добавят и орехите с ванилията.
Изрежете 4 кръга  с диаметър 24 см и разпределете сместа върху тях. / Ако искате по-голяма торта, може да изрежете по-големи кръгове и да разпределите сместа на 3 части/ Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. Блатовете се изпичат значително бързо.

Тортата се прави с два вида крем, от които единият е основен
Продукти за основния крем
1 литър прясно мляко
10 с.л.захар
8 с.л.брашно
10 жълтъка
2 пак.ванилия
Приготвяне:
Брашното, захарта и ванилията се смесват в купичка и се разбъркват. Добавя се около 100г студено мляко до получаване на каша. Прибавят се жълтъците. Всичко се разбива добре и постепено се разрежда с останалото мляко. Слага се на котлона и се сварява гъст крем, като непрекъснато се разбърква.След като готовият крем изстине се разделя на две части. От първата част се приготвя маслен крем, а от втората шоколадов. Докато изстива, кремът е добре да стои плътно завит с домакинско фолио, за да не хваща коричка.

Маслен крем 
250г меко масло /на стайна Т/
100г пресята пудра захар
Към едната част от основния крем се прибавят предварително разбитото на пухкав крем масло и пудра захар. Масленият крем се разбива добре с миксер.

Шоколадов крем
Към другата част от основния крем се прибавя 250 г разтопен на водна баня черен шоколад. Отново се разбива добре с миксер.

Сглобяване на тортата
Поставя се първият блат и върху него се сипва част от масления крем, а след това още толкова и от шоколадовия. Следва вторият блат и върху него пак маслен и след него шоколадов крем. По същия начин се процедира и с третия блат. Накрая , след като поставите четвъртия блат може да смесите остатъците от двата крема и да измажете цяла торта. Също така може да предвидите повече от едния или от другия крем и да оставите само от него за измазване отгоре. Изобщо украсата е въпрос на ваш избор и въображение. Може да гарнирате със смлени орехи или пък настърган шоколад.
Ако решите да покривате тортата с фондан, тогава сложете всичкия крем между блатовете, а самата торта измажете само с чист маслен крем, приготвен  от масло и пудра захар.

Тази торта съм я правила два пъти и съм я украсявала с фондан отгоре, скоро обаче смятам да я направя само с крем, защото наистина е божествена.

Първият опит

 Вторият опит







вторник, 11 септември 2012 г.

В приказния свят на тортите на Ани :)

Тази торта е част от поредицата августовски торти за деца :) Малката принцеса Виктория е родена точно 10 дни преди моя син и от бебета са неразделни другарчета. По стечение на обстоятелствата до сега не съм правила торта за Вики, затова 4-тият й рожден ден заслужаваше този пропуск да се поправи, а и аз да се реванширам :) Като всяко момиченце на нейната възраст и Вики обожава приказките за принцеси, принцове и прочие. Първоначално тортата щеше да е на тема Красавицата и звяра, но после Вики реши, че иска темата да е свързана с любимата й Снежанка.
Естествено няма как Снежанка да е без седемте джуджета. Добре, че не се наложи да правя и принц на кон, че тогава не знам какво щях да правя. :)
Много се чудех какво да правя с тези джуджета, защото признавам си доста ме плашеха и изобщо не знаех от къде да ги подхвана. И тъй като майката на Вики ми е достатъчно близка приятелка дружно решихме, че ако не успея да ги направя, ще купим пласмасови и готово :) Слава богу , не се наложи, тъй като успях да се справя и с това предизвикателство :) Че дори и къща си имат :)


Като грешка отчитам, че не съобразих достатъчно добре размерите на къщата с размерите на тортата, но изводите и поуките са извадени, размерите записани, така че следващият път ще се поправя :)

Тортата вътре беше с два вида  пандишпанени блатове - ванилови и какаови.


Рецептата за първи път видях в прекрасния блог на Диляна - Savory adventures, sweet temptations 
Реших да рискувам и да я пробвам, без да съм я правила предварително, като разчитах, че Диди няма да ме подведе с вкуса  и се оказах права :) 
Всъщност в последствие се оказа, че тази рецепта присъства в един от тефтерите и на моята майка, но просто аз не съм знаела за нейното съществуване. Още веднъж се убеждавам, че днешните блогове трайно изместват писането в тефтерите, което пък само по себе си има своя чар, та сега съм в чуденка, дали и аз да не започна да си водя един такъв тефтер, който да оставя на дъщеря си, а защо не и на някоя от снахите си :) .
Реших да ги нарежа на ленти и да ги подредя по цветове, за да се получи вътре подобен на шахмат изглед.
За тази торта изпекох две дози от посочената рецепта, като в едната доза замених 1/2ч.ч брашно с точно толкова какао, за да се получи по-наситен какаов вкус. 
Блатът стана изключително сочен и пухкав и аз съм безкрайно доволна от резултата. 

Седмица по-рано бях правила бисквитена торта за вкъщи и отрязох парче от нея и за Вики. Тя толкова много я беше харесала, че решихме и тортата й за рождения ден да е със същия крем. 

Крем с кондензирано мляко
Продукти
600 мл течна подсладена сметана
450г заквасена сметана
400г подсладено кондензирано мляко
2 кут. крем сирене "Филаделфия"
3 суп.лъж. пудра захар / ако обичате да хапвате сладичкоможе и повече/

Приготвяне
Течната сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се прибавя заквасената сметана. Крем сиренето се разбърква с пудрата захар и към него се добавя кондензираното мляко /задължително трябва да е подсладено, защото то е по-гъсто от обикновеното/. След това се добавя към сметановата смес и отново всичко се разбърква. За разкош към този крем, аз добавих парченца шоко-стикс  "Милка"
като ги начупих и наредих между блатовете и крема
Самите блатове ги сиропирах съвсем леко с прясно мляко с какао:)

Ето я и прекрасната рожденичка

понеделник, 3 септември 2012 г.

Лешникова торта и нощно небе, огряно от зодиакалното съзвездие Дева!

Моя много близка приятелка ми се обади няколко дни преди рождения ден на моя син, да ме попита дали ще мога да вместя една тортичка за техен повод, който беше точно 2 дни преди нашия. Позачудих се, но след като се разбрахме, че тортата няма да е с някаква специална украса, се съгласих. Тъй като тя е свидетел на началото на моето хоби и е опитвала много от тортите, които съм направила, ми беше много трудно да я изнедам вкусово, но мисля, че и този път успях. Заложих на лешници и карамел. Приготвянето изглежда малко сложно, но всъщност изобщо не е. Предполагам, че може и да има по-лесен вариант, но по този начин отделните компоненти запазват по-трайно вкусовите си качества и се усещат отделните аромати по-осезаемо.

Торта с лешници и карамел

Пандишпанен блат
Продукти за форма с диаметър 26-27см.
10 яйца
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
1 1/2 пак. бакпулвер
120мл  олио
2 бр. ванилия
Приготвяне: 
Яйцата се разбиват с миксер със захарта, като купата, в която се разбиват се поставя в друга купа с гореща вода. Разбиването е на висока скорост и продължава 6-7 минути, докато сместта стане кремообразна. Прибавя се олиото, разбръква се  и накрая внимателно с шпатула се прибавя пресятото брашно, заедно с бакпулвера. Тъй като тази смес спада изключително бързо, аз разделям продуктите на 2 части и бърквам сместта на два пъти. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 25-30минути или до суха клечка. Всеки от блатовете се разрязва на две части и се получават 4 блата.

Лешниково-карамелен крем
Продукти:
1 пудинг за варене Карамел на д-р Йоткер
500г прясно мляко
100г захар за карамелизиране
4 суп.лъж захар за подслаждане
500г лешници, от които 100г се отделят са поръсване на тортата отстрани
2 пак желатин д-р Йоткер + 60мл вода
200г сладкарска сметана
1 кут крема сирене /200г/ +3 суп.лъж пудра захар

 Приготвяне: Захарта се карамелизира до златисто и  в нея се изсипват 400г от предварително изпечените и натрошени лешници. Маха се от огъня и внимателно се добавят се 400г от прясно мляко /не трябва да е много студено , за да не се пресече от високата температура на лешниците и карамела/.  Връща се на котлона и на тънка струйка се прибавя предварително разтворения в останалите 100г студено мляко карамелен пудинг заедно с 3 лъж захар. Кремът се бърка до сгъстяване, като не трябва да завира много силно. Дръпва се от котлона. Желатинът се разтваря в 60мл студена вода и се оставя 10мин да набъбне, след което се прибавя в топлия крем и се бърка до пълното му разтопяване. Кремът отново се завива с домакинско фолио и се остав до пълното му охлаждане. Сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се прибавя крема сиренето, предварително смесено с пудрата захар. Когато лешниковия крем изстине напълно към него с шпатула се добавят крема сиренето и сметаната.

Карамелен сироп
2-3 суп.лъж карамелизирана захар, се заливат с 40мл вода. След като захарта се разтвори се добавят  80мл бял ром и с този сироп се сиропира  всеки от блатовете



събота, 1 септември 2012 г.

Зелено, по-зелено, най-зелено, Шрек завинаги :))))

Август месец се оказа изпълнен с поводи за правене на торти. През този месец някои от приятелчетата на средния ми син имат рождени дни и се оказа, че ще имам честта да направя торта и на тях.
Първи в списъка на празнуващите беше малкият Стилян. С майка му сме приятелки от 4-ри години и още месеци по-рано тя ме беше предупредила да се подготвя за торта на тема Шрек. Първоначално си мислех, че това е голямо предизвикателство, но все пак ще успея да се справя, но с течение на времето, колкото повече наближаваше рожденият ден, толкова повече започвах да се съмнявам, че ще успея. Започнах с фигурките малко по-отрано и слава богу, защото се оказаха доста трудни за моите скромни възможности. Моделирането на лица на анимационни герои и доста сложна и трудна работа и колкото и да се опитвах да ги направя възможно с най-близка прилика, толкова не ми се получаваха. Всяка от фигурите съм я правила поне по 3-4 пъти, докато успея да постигна някаква прилика. Знам, че има още много какво да се желае, но комбинацията от тежко и обемно тяло и странни черти на лицето хич не е лесна, така че, миля ви , бъдете снизходителни! 
"Тортата мноооооого ми хареса" и усмивката  на малкия Стилян обаче много ме зарадваха и бяха голяма награда за моя труд и притеснения, така че определено предизвикателството си заслужаваше!
 Ето и парченце от тортата

Вътре беше с бели маслени блатове, по рецепта от Сладко Царство, напоени с малинов сироп, баварски крем и парченца бял и млечен шоколад с ягоди и малини!

Представям си само кремът, тай като блатовете са били обект на друга публикация

Баварски крем
Продукти
1 л.прясно мляко
6 жълтъка /може и цели яйца/
6 с.л. царевично нишесте или брашно, но аз предпочитам нишесте
1ч.ч. захар/но може и малко повече още 1/2ч.ч, ако обичате сладичко/
2 ванилии
3 желатина на д-р Йоткер
120 мл вода
400 мл течна сметана, най-добре животинска
Приготвяне
900 мл от прясното мляко се слага на котлона да заври. Предварително се разбиват жълтъците /яйцата/ заедно с нишестето, захарта и ванилията заедно с останалите 100мл студено мляко. Когато млякото заври се маха от котлона и леко и постепенно с по 1-2 суп.лъж се добавя към яйчната смес, като се бърка непрекъснато, за да не се пресекат яйцата. Когато се прибави 1/3 от млякото към яйцата, цялата яйчна смес се прибавя към останалото мляко и се връща на котлона. Бърка се непрекъснато до сгъстяване на сместта, като може и да отнеме около 20 минути. След това се маха от котлона . Желатинът се разтваря в около 120 мл вода и се оставя да набъбне за около 5 минути. С енергично разбъркване се добавя към топлия крем, докато напълно се разтвори. Кремът  се покрива с домакинско фолио и се оставя да се охлади. Аз го слагам в тава с лед, а след около 30 минути го прибирам в хладилника. След като е напълно изстинал, към него се добавя предварително разбитата течна сметана. Това количество крем е подходящо за торта с диаметър 26-28см или правоъгълна с размери 25/30см приблизително.


Към самия крем добавих още:
200г бял шоколад с парченца ягоди
200г млечен шоколад с парченца малини
Всъщност какво ще добавите е въпрос на преценка, но шоколадът изключително добре се връзва с баварския крем! :)

А ето как рожденикът няма търпение да нападне тортата




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...