сряда, 31 октомври 2012 г.

Паяци, черни котки, духове или просто Честит Хелоуин :)

Колкото и да се опитвам да се противопоставям на празнуването на подобни празници, те настойчиво навлизат и в моя дом :)


Децата са толкова ентусиазирани през последните дни, че някак си не успях да се противопоставя на желанието им да се маскират - Тя като вещица от Хари Потър, а Той - като малко сладко духче :) Най-малкият член на семейство трудно бихме го маскирали, тъй като не понася никакви атрибути по себе си :) 
Та така, ясно е , че празник ще се празнува :) А може би и добре ще ми се отрази, защото нещо последните дни съм в Сатурнова дупка, която много упорито се опитва да ме погълне :) А пък как празник, без нещо сладичко :)
И тъй като нямах никакво време, а ме чакаше правене и декорация на още една торта, която в най-скоро време ще ви покажа, трябваше да действам бързо.
Моите деца фенове на шоколадовите торти и за това заложих на какаови блатове и Шоколадов мус с крема сирене и заквасена сметана, като му прибавих малко печени лешници.
Ето точната рецепта:

ШОКОЛАДОВ МУС
Продукти:
400г течна сладкарска сметана
200г черен шоколад
200г млечен шоколад
200г крема сирене
100г пудра захар
200г заквасена сметана
100г безсолни печени лешници

Приготвяне:
Сметаната се слага да се загрее на котлона и към нея се добавя натрошения шоколад. Разбърква се докато шоколадът се разтопи напълно и се прибира за няколко часа в хладилника. След това сместа се разбива с миксер на пухкав крем. Крема сиренето също се разбива с пудрата захар и се добавя заквасената сметана. Всичко това се добавя към шоколадовата смес и се разбърква добре. С този крем може да измажете цялата торта, но на мене ми трябваше да е бяла отвън, затова разбих прясно мляко, сметана и инстантен крем и измазах с него.

Украсатата е по ваше желание и въображение :)


HAPPY HELLOWEEN


неделя, 28 октомври 2012 г.

Колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух :)

От скоро съм  притежател на едни много сладурски формички за сладки и цяла седмица чаках да дойдат почивните дни , за да ги пробваме с децата!

 Освен това днес най-малкият член на нашето семейство става на 1г и 6 месеца , та ето че и повод имаме.  Мечо Пух, Тигър, Мини и Мики Маус, Аристокотката Мари бяха в очакване и само трябваше да забъркам някое по-лесно тесто, за да да ги направим :) Естествено децата бяха по-въодушевени от мен :)))



ВАНИЛЕНИ МАСЛЕНИ КУРАБИЙКИ

Продукти
125г /1 пак/ меко масло
1/2 ч.ч пудра захар
2жълтъка
2 ванилии
1/2 ч.л бакпулвер
2 1/2 ч.ч брашно
/по желание може да се добавят канела, джинджифил, карамфил и така ще получите прекрасни коледни сладки/ 

Приготвяне:
Мекото масло се разбива на крем с пудрата захар, прибавят се жълтъците и ванилията. Накрая постепенно се добавя брашното,докато се получи меко тесто. Може и повече брашно да сложите, в зависимост от големината на яйцето. Завива се с домакинско фолио и се оставя в хладилника за един час. След това се разточва кора и се изрязват желанието формички:) Може да се разточи тънка 2-3мм кора и тогава ще се получат много крехки и хрупкави бисквитки. Ако е по-дебела кората около 4-5 мм, стават като маслените курабийки от доброто старо време :) Пекат се в предварително загрята на 170градуса фурна до леко порозовяване. 
Съвет: Аз разточвам маслената кора направо върху хартия за печене и по този начин избягвам да пренасям курабийките, тъй като тестото е доста меко и това ги деформира.  

 



събота, 27 октомври 2012 г.

Най-специалният рожден ден - първият! /втора част/

Когато преди няколко месеца направих тортата на Лора по мотиви на детската Baby tv , бях сигурна, че това няма да е единствената торта на тази тематика.
Ето, че дойде ред на следващата торта с прекрасната пеперудка, маймунчето "Оливър" и голия охльов Тули.

Малката Николета ставаше на 1 годинка през октомври. Майка й Дани ми се обади почти цял месец предварително, за да е сигурна, че ще направя тортата :) Може ли да откаже човек на такава малка красавица!




Вътре отново е със пандипанени блатове и шоколадов крем с лешници, както тортата на малкия Мони. Тази комбинация се оказа много сполучлива, вкусна и предпочитана :) Този път обаче не е вита , а подредена водоравно :)

Бях много доволна, като разбрах, че Николета е познала героите и особено се е зарадвала на маймунката, което означаваше , че съм изпълнила добре поставената задача :)





Пожелавам на Ники да расте здраво, усмихнато и щастливо дете и да има най-прекрасното детство! Честит първи рожден ден!



Надявам се, че няма да е последната такава торта :) и с нетърпение очаквам следващата :)

петък, 26 октомври 2012 г.

Най-специалният рожден ден - първият!

През този месец ми се наложи два пъти да правя торти за мъници, които стават на 1 годинка. Освен това, моето малко момченце през април също отпразнува своя първи рожден ден, а се сещам, че не съм ви показала и неговите торти.
Редно е този пропуск да се поправи :)!Затова в няколко поредни публикации, ще ви представя тортите на Мони, на Николета и на моя Матео :)

ДВЕ ТОРТИ ЗА ПЪРВИЯ РОЖДЕН ДЕН НА МОНИ!

Симеон е братчето на Стилян, за който правих тортата на Шрек и още преди два месеца, майка му Женя, ме беше предупредила да мисля торта за първия рожден ден. Партито щеше да е в две части - сутринта с малките приятелчета на Мони, а вечерта - в тесен семеен кръг. Затова решихме да има две малки торти, с различни вкусове, но само за бебешкото парти да бъде украсена със захарен фондан :) Мони харесва и познава патето Туити, затова и беше логично тортата да бъде с него :)

Сърце не ми даде да оставя тортата за роднинското парти без никаква украса и затова набързо направих един малък сладък мечо.

Като вкусове Женя избра Шоколадов крем  за детското парти и Маскарпоне с ананас - за роднинското :)

Вита шоколадова торта с Туити 

 Използвах пандишпанен блат за вита торта.
Кремът е мнооооого шоколадов :)

Шоколадов крем
Продукти:
600мл течна пълномаслена сметана /може и подсладена/
200г черен шоколад
200г млечен шоколад
200г шоколад с цели лешници
400г заквасена сметана

Приготвяне:
Течната сметана се загрява на котлона и към нея се прибавя натрошения шоколад. Бърка се до пълното разтопяване на шоколада. Целите лешници се обират и се изваждат от крема, а той се покрива с домакинско фолио и се прибира в хладилника за 4-5 часа или една нощ. Когато кремът е престоял достатъчно и е стегнал добре се разбива с миксер за няколко минути. Добавя му се заквасената сметана. Тъй като тя леко ще отпусне крема, не прекалявайте със сиропирането на блатовете. 
Забележка: В случай , че използвате млечна сметана /животинска с висока масленост/ , понякога в зависимост от шоколада , който ще използвате, кремът не стяга достатъчно. В такъв случай, ако след охлаждането, той все още ви се струва рядък, може да му добавите 1 желатин или някакъв готов разтворим инстантен крем, от типа на Оле на д-р Йоткер.


Тортата за второто парти, беше с  



А ето го и прекрасния рожденик

Да е жив и здрав и да расте много усмихнато и щастливо дете, за радост на всички, които го обичаме.





понеделник, 22 октомври 2012 г.

Царевични мъфини с топено сирене!

Ето, че отново ще изневеря на сладките рецепти, но тези мъфини станаха толкова вкусни, че не мога да не ги споделя с вас!
В събота вечерта, децата се размрънкаха да направя някакви солени питки, за да си хапнат с кисело мляко, но на мене хич не ми се месеше тесто и затова прибягнах до по-лесния вариант - мъфините. Оказа се обаче, че нямам обикновено сирене в хладилника, нито кашкавал, а само една кутийка топено сирене. Освен това и брашното ми беше на привършване, но пък имах царевично. Киселото мляко искаха да го хапват, така че трябваше да използвам съвсем малко в рецептата, добре , че имах прясно. И маслото ми беше недостатъчно ....В крайна сметка след толкова много "но" , ето какво се получи :)

А сега и точната рецепта :)

МЪФИНИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ или всякакъв солен пълнеж

Продукти:
3 яйца
100мл прясно мляко
100мл кисело мляко
150г мазнина /аз сложих 100г масло и 50г олио/
1ч.ч бяло брашно
1ч.ч. царевично брашно
2 ч.л бакпулвер
1ч.л сол
1 суп.лъж. захар
1 кутийка топено сирене на триъгълничета

Приготвяне:
Яйцата се разбъркват с киселото и прясното мляко и се добавя мазнината. В отделен съд се смесват двата вида брашно, солта, захарта и бакпулвера. Към тях се добавят течните съставки. Нарязва се топенето сирене на малки парченца. Могат да се добавят и подправки по желание - чубрица, розмарин, босилек.
Изсипват с силиконова форма за мъфини /специално за солените мъфини използвам такава форма, тъй като много ми залепват по хартиените капсули/ и се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути или до суха клечка.


Съвет: Рецептата се оказа твърде универсална и понася всякакъв вид солени пълнежи. 
Ето няколко предложения вместо топено сирене:
1. 150г натрошено краве сирене - добавя се накрая след като всички съставки са объркани.
2. 10-12 маслинки нарязани /идеална комбинация със сиренето - добавя се накрая след като всички съставки са объркани.
3. 200г твърд кашкавал - нарязан на кубчета - добавя се накрая след като всички съставки са объркани.
4. 100г крема сирене от типа на Филаделфия- по 1 ч.л в средата на всяко мъфинче, след като са изсипани във формичките
5. 150 - 200г шунка, нарязана на кубчета 
 С натрошено сирене

 С крема сирене
Както се вижда вече в къщи започва коледното настроение, въпреки, че е едва края на октомври :) 

Едно от момичетата в любимата ми ФБ група , Галя, сподели, че също така разкошни са станали и с бейби моцарела, пушено сирене и пушен кашкавал :)

неделя, 21 октомври 2012 г.

Мъфини с пълнеж по желание :)

Ето, че вече отминаха големите горещини и аз отново започвам да приготвям любимите си мъфини. През лятото почти не правя, защото печенето на блатовете за торти ми е достатъчно в горещините. Но сега вече е хладно, а какво по-хубаво от прясно изпечено мъфинче с чаша кафе! :) Освен това не изискват бъркане с миксер и стават за отрицателно бързо време :)

Тъй като моята Сладка магия започна от Готварския форум на Бг мама, аз все още се доверявам на споделените там рецепти и често ги изпробвам. От доста време бях хвърлила око на едни мъфини със заквасена сметана, които беше споделило едно от момичетата в нейния блог и най-накрая ги направих. Хиляди пъти съжалих, че досега съм пропуснала тази прекрасна рецепта. Горещо я препоръчвам!!!! Освен, че мъфините стават изключително сочни и нежни, те са много равни отгоре, което ги прави подходящи за декорация със захарно тесто. Могат да бъдат напълнени с течен шоколад или шоколадов крем :), да им се поставят парченца шоколад или някакъв плод. Изобщо пълнежът е според желанието!


Още веднъж хиляди благодарности на Ина за споделената рецепта :)

Ето как ги направих аз

СОЧНИ МЪФИНИ

Продукти:
3 големи яйца
2/3 ч.ч захар /170г/
80г меко масло
200г заквасена сметана
1 1/3 ч.ч брашно /170г/
/ако искате да ги направите с какаов вкус може да добавите 2-3 суп.лъж какао, разтворено в 3-4 суп.лъж гореща вода/
2 ч.л. бакпулвер
1 пак. ванилена захар или ванилия

Приготвяне:
Яйцата се разбиват леко. Добавя се маслото и заквасената сметана. В отделна купа се смесват сухите съставки - захарта, брашното, бакпулвера и ванилията. Към тях се добавя течната смес и отново се разбръква докато всички съставки се слеят добре. Изсипват се в подходящи формички. Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути.



петък, 19 октомври 2012 г.

Лесен "Медовик"

В готварския форум на Бг мама, тази рецепта е известна като "Медовик" за 1 час на Селма . Има много почитатели и аз също й бях хвърлила око от доста време. Ето, че най-после дойде ред да я направя. Тортата е страхотна, много лесна и бърза и я препоръчвам с две ръце. Направих малко промени от основната рецепта, които ще споделя в тази публикация :) 

Лесен "Медовик" /без точене/ 

Продукти за торта с диаметър 20-22см
2 яйца
80г захар
100г меко масло
3-4 суп.лъж мед
1 ч.л сода за хляб
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. едро начукани орехи и още 1/2ч.ч за декорация
1 л заквасена сметана /може и повече :)/ + 2/3ч.ч захар

Приготвяне:
Медът се слага в тенджерка на котлона да се загрее на тих огън и му се добавя содата. Разбърква се докато шупне и стане на пяна. Маха се от котлона и му се добавя захарта. След като леко се охлади се добавя мекото масло. Разбръква се и се прибавят едно по едно яйцата. Всичко се разбърква добре /може и с вилица, не е необходимо да се ползва миксер/ След това се добавя брашното и накрая орехите. Цялата смес се изсипва в тавичка с диаметър /20-22см/, застлана с хартия за печене. Пече се в СТУДЕНА фурна на умерена температура . Аз пекох на 170 градуса , но следващият път смятам да  намаля малко градусите, защото моята фурна пече силно и отдолу се препече блата.Пече се около 20-25минути или до суха клечка. Получава се един изключително равен и хубав блат.
След като изстине, се разрязва на две части

Поставя се единият блат в тортен ринг и отгоре се разпределя половината сметана. След това се поставя втората половина и се намазва с останалата сметана, като се отделя  около 1ч.ч от нея , за да може след като стегне тортата и се махне ринга да се измаже от страни. След като тортата стегне си наръсва с орехи. 

В оригиналната рецепта на Селма и в дискусията във форума споделят , че много отиват сушени сливи, но в къщи децата не ги обичат и затова не сложих. Освен това си мисля, че тортата е добре да преседи една нощ и тогава да се консумира, тъй като за това време успява да поеме от влагата на сметаната и да стане много по-сочна, отколкото , ако се яде веднага :) 





сряда, 17 октомври 2012 г.

Къпана питка :) Най-вкусната и лесна питка...

Знам, че някои от вас сигурно ще се зачудят на тази публикация, тъй като досега съм представяла само и единствено рецептите на тортите и сладките магии, които правя, но тя е толкова хубава, сполучлива и лесна, че е крайно време да я споделя с вас.
За разлика от правенето на сладкиши и торти, месенето не е от силните ми страни и малкото опити , които съм имала са се оказвали неуспешни :( Наближаваше Коледа и много ми се искаше пак да пробвам някоя рецепта, но просто не смеех предвид предишните ми провали. Точно на 23-ти декември се събирахме предколедно и моя близка приятелка Краси донесе една божествена питка. Всички си облизахме пръстите. Реших да поразпитам за рецептата и се оказа, че питката не е каква да е , а КЪПАНА във вода. Повдигнах многозначително вежди, но Краси ме увери, че това е най-лесната питка и няма човек, който да я е правил и да не му се е получила. Реших, че и този път ще се пробвам, но ще е за последно и ако не се получи, повече тесто няма да пипна :)))
И, о, чудо, получи се! Точно за Коледа имахме най-прекрасната, пухкава и вкусна питка! 

След това я приготвих още веднъж за прощъпулника на най-малкия ми син. Споделих я и във фейсбук групата на Априлските майки и много от момичетата, които я направиха бяха очаровани от рецептата. Ето тук, една от виртуалните ми приятелки  Нунката е споделила как я е приготвила тя и както сами виждате резултата и при нея е невероятен!
Още веднъж хиляди благодарности на Краси, че успя да ме навие да изпробвам тази рецепта! А красотите , които тя твори може да видите ето тук WHITE MAGIC

КЪПАНА ПИТКА

Продукти:
1 кубче прясна мая /42г/
400 мл. прясно мляко
1 с.л. захар
3 яйца /единият жълтък се отделя за намазване/
1ч.л. сол
3-4 с.л. олио
1 кг. брашно /брашното може и да е малко по-малко, зависимост от големината на яйцата/

Приготовяне:
Маята се разтваря с 4-5 суп.лъж студено мляко и захарта. Оставя се настрани да втаса, докато си удвои обема. Около 700-800г от брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче и се слагат втасалата мая, яйцата, прясното мляко, солта и олиото.
Замесва се меко тесто като постепенно се прибавя брашно, може и да не поеме цялото, а може и малко повече, в зависимост от големината на яйцата. Тестото трябва да стане меко и да не лепне много.
Слага се в тензухена кърпа. Завръзва се и се потапя в дълбок съд , пълен с хладка вода /като се потопи пръста не трябва да пари/. Когато тестото втаса то изплува на повърхността на водата. /отнема не повече от 20 минути/ Така няма начин да пропуснете момента, в който тестото е готово!
Изважда се от водата и се премесва наново с малко брашно. След това го оформяте в желаната от вас форма. 
Аз съм пробвала го направя на фитил и да го завия на руло / на втората снимка/ . За Прощъпулника пък разточих три дълги правоъгълни кори, които помежду им намазах с малко разтопено масло, усуках ги като фитил и тогава ги завъртях на руло. Може и просто като питка да я изпечете, без някаква предварително правена форма.
Намазва се с оставения предварително жълтък. 
Слага се в СТУДЕНА фурна и се пече на 150 градуса за около 45 минути :) Като се изпече се изважда от фурната , напръсква се с вода и се завива с кърпа , докато изстине.




сряда, 10 октомври 2012 г.

Тирамису в шоколадова обвивка!

Поводът за тортата , която ще ви покажа днес, е 35-тият рожден ден на любимата ми приятелка Поли. С нея ни свързват едни прекрасни студентски години и едно вече 15-годишно приятелство! 

Искаше ми се тази година да й подаря нещо различно, което досега не съм й подарявала и тъй като в периода на двегодишното ми вече хоби, точно за нея торта не бях правила, реших, че моментът е настъпил :)
Доста време се чудих каква точно да бъде тортата, тъй като тя не е голям любител на сладките неща, но пък в същото време знаех, че ще го оцени подобаващо. Реших да заложа на "Тирамису", което въпреки своята класика си остава един изключителен десерт и се харесва изключително много. Казах си, добре де "Тирамису", ами украсата каква ще е??? Искаше ми все пак да има фондан.... Да е нещо семпло и красиво, а в същото време достатъчно подхождащо на самата рожденичка. Тя руса и светлоока, кафявото е от любимите й цветове и доста често присъства в облеклото й. Реших, че ще е много подходящо Шоколадовото тесто на Van444eto, което правя доста често и съм му хванала цаката. Също така Поли е много мил и спокоен човек, затова заложих на бели цветя, които да се открояват на шоколадовия фон. Още повече , че тези цветя са мой сорт и можех да си ги направя , както ми дойде отвътре :))) Добавих няколко перлички за ефирност и мисля, че добре се получи

Като цяло "Тирамису" не е десерт, който се понася с фондана и трябваше да измисля начин как да го претворя в торта.
Ще ви покажа стъпка по стъпка как точно го направих.

На първо място, освен продуктите за "Тирамису", ето какво още ще ви бъде необходимо.

Задължително е да имате тортен ринг 









За стените и двете основи на тортата  - 1 пакет готови ванилови платки. Аз взех на "Сладък път" . Съветвам ви изобщо да не ги сиропирате, тъй като са много крехки и поемат досатъчно от влагата на крема.


За шоколадовото тесто на Van444eto  /не съм сигурна нейно ли е, но тъй като когато започнах да правя торти, тя ми е давала най-много насоки за работата с него, а и като цяло е голям спец, затова така съм си го кръстила :)/

500г тъмен готварски шоколад или кувертюр
5 суп.лъж. глюкоза /с връх/ /около 150г/
5 суп.лъж. вода /около 50мл/
5 ч.л кристална захар /около 50г/
4-5 суп.лъж пудра захар за омесване
Шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ. Водата и захарта се затоплят на котлона докато се разтопи захарта и се добавя глюкозата. Разбърква се и се маха от котлона. Изчаква се температурите на шоколада и глюкозата да се изравнят, като при докосване на сместа не трябва да пари. Тогава шоколадът се добавя към глюкозата и енергично се разбърква, много бързо се превръща в гъста смес, а след това става и на тесто. Размесва се добре и ако има отделяне на мазнина, се обира със салфетка. Завива се в домакинско фолио и се оставя на стайна температура за няколко часа. След това се премесва наново, ако е необходимо с няколко лъжици пудра захар. С готовото тесто се работи по къщия начин, както и с обикновения фондан :)
Тук в т.1.6.2.  има много подробни инструкции за работата с шоколадовото тесто.

За масления крем за измазване на тортата
100г меко масло
100г пудра захар
2 суп.лъж. прясно мляко.

 А  ето и рецептата за самата торта

Торта "Тирамису"

Продукти:
1 пакет /400г/ бишкоти "Савоярди"

500г "Маскарпоне"

100г пудра захар
250мл течна сметана
200мл какао Нескуик

/в рецептата на класическото Тирамису има и алкохол и яйца, които аз пропуснах, заради децата :)), но в най-скоро време тъй като вече жегите отминаха, ще го направя и с яйца :)/
Маскарпонето се разбива с пудрата захар и към тях се прибавя предварително разбитата течна сметана.

Приготвяне на тортата:
Определете с тортения ринг диаметърът на тортата. Моята беше с диаметър 20см. и височина 12см.
Единият от блатовете се разрязва по дължина на две равни части.

От другите два блата се изрязват два кръга с диаметъра на тортата, които ще служат за долна и горна основа.

Единият кръг се слага на дъното и около него се поставя ринга. По стените на ринга се слагат лентите от блат, които сте подготвили. В случай, че ви остане място да обиколите ринга, изрязвате още едно парче, толкова колкото е необходимо.
Стегнете добре с ринга

С малка част от крема се намазват основата и стените на тортата и тогава се редят бишкотите.

 Кафето трябва да е изстинало и тогава всяка една от бишкотките се топва леко.

Нареждат се по начин, по който да се запълни максимално кръглата основа.

Нанася се крем и отново се редят потопени в кафе бишкоти. И така докато се достигне до края края на височината, която е  определена.
На мене ми се получиха 4 реда бишкоти и крем. След последното нанасяне на крема, се поставя втория изрязан тортен блат.

Прибира се в хладилник да стегне са една нощ.
На следващия ден се измазва добре с масления крем и отново се прибира в хладилник да се охлади.
Шоколадовото тесто се разточва с дебелина около 2-3мм и се поставя върху измазаната торта. Декорацията е по ваш избор :)


А ето как изглежда отвътре :)










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...