четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Меденки - с дъх на канела и коледно настроение!

Всяка година в края на месец ноември ме обзема коледно настроение. За някой е рано и Коледа им се вижда много далече, но на мен коледните звънчета вече звънят в съзнанието ми :)

Децата са ентусиазирани от предстоящото украсяване на елхата, а моят ентусиазъм е свързан предимно със сладките изкушения, които се заемам да приготвям предколедно. Тази година съм си направила дори списък на нещата, които ще направя. Само не знам, как да ги опазя до Коледа, тъй като вече трета доза Меденки правя и всичките се опустошават моментално. :)
Точно на тези вкусни Меденки ще бъде посветена днешната публикация.

В интеренет пространството има безброй много рецепти на меденки. В тефтера на майка ми също се оказа, че има два вида такива. Естествено рецептите си приличат, тъй като всички съдържат мед, мазнина, захар яйца, брашно и канела. Разликите са в мазнината - едни са с масло, други с олио и в захарта - едни са с кристална, а други с пудра захар :) Въпреки тези незначителни разлики обаче, всички са много вкусни и топящи се в устата. А канеленият им дъх, определено ще накарат коледните звънчета да запеят и във вашето съзнание ! Зън, зън ,зън ....

Коледни меденки 
Продукти
3 яйца
1 непълна ч.ч. кафява захар /чашата е 240мл/
1 каф.ч мед /чашата ми е с вместимост 100мл вода/
1 ч.ч. олио /240мл/
1 пак. канела /има готови смеси за меденки, които съдължат и други подправки-карамфил, кардамом, идийско орехче, джинджифил. В някой от тях обаче се съдържа и натриев бикарбонат /сода/, така че внимателно четете опаковката и ако има такава намалете содатата в рецептата на 1/2ч.л./
1 ч.л сода
3-4 ч.ч. брашно или колкото поеме за меко тесто


Приготвяне:
Медът се изсипва в дълбок съд и в случай, че е захаросан се разтопява на слаб котлон. Към него се добавя захарта и хубаво се разбива с миксер. Яйцата се прибавят едно по едно, докато хубаво се поемат от меда. Накрая се добавя олиото. Като стане гладка сместа, слагате канелата, содата и останалите подправки, които сте подготвили. Накрая постепенно започвате да добавяте брашното. Когато сместа започне да се събира на тесто се изважда от купата и се измесва с още малко брашно. Тестото трябва да е меко, но да не лепне много. Увива се в найлон и се оставя за 1-2 часа да си почине, а може и за цяла нощ, ако бързате няма проблем и веднага да ползвате тестото. След това се изважда и се разточва кора с дебелина около 4-5мм. Ако искате по-хрупкави медени, може да разточите и по-тънко. Изрязвате формички и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 7-8 минути. Меденките се изпичат много бързо и затова трябва да ги следите внимателно, тъй като всяка фурна пече различно.
След като леко поизстинат прибирате в кутия за сладки и ги оставяте да отлежват до Коледа. Ако не ви се чака толкова много обаче, може и вденага да си ги хапнете, но просто ще бъдат хрупкави. За по-бързо омекване в кутията може да поставите 1-2 парчета нарязана ябълка.
Освен с различни формички, може да ги оформите и като топчета с еднаква големина. В този случай се пекат малко повече. След изпичането, всяко от топчетата леко го издълбавате и ги слепвате две по две с мармалад или конфитюр по ваш избор :)
Можете да ги украсите със захарен фондан или с глазура от айсинг.
Съвет: Аз разточвам тестото направо върху хартия за печене, която съм изрязала по големината на тавата. Изрязвам с различни формички тестото и отстраявам излишното. С леко приплъзване пренасям хартията върху тавата. Приготвям си две тави и ги редувам, като винаги имам готова за смяната във фурната.


В къщи вече мирише на канела, кардамон и карамфил, а у вас?? :)


Пожелавам ви една истинска вълшебна Коледа и прекрасна Нова Година! :)



неделя, 25 ноември 2012 г.

Домашни шоколадови бонбони

От много време се каня да пробвам как се правят кейк попсове. Прехласвам се по красивите изпълнения на Диди и на Мариянка , но все не успявам да направя и аз. Този път пак се бях наканила, но времето ме натисна и затова моите попсове станаха на бонбони :)

Ето и рецептата:)

Домашни шоколадови бонбони 30бр

Продукти за 1 блат с диаметър 24см:
80г меко масло
130г захар
1 яйце
120 г брашно
1/2 ч.л бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
30г какао
120 мл прясно мляко с добавена 1 чаена лъжица ябълков оцет /бътърмилк/ и се оставя за 10мин.
1 ванилия 
Приготвяне:
В купа се смесват сухите съставки - брашно, сода, бакпулвер, какао и ванилия. Отделно се разбива маслото със захарта, докато се получи пухкав крем и се добавя яйцето. След това се добавя сухата смес като се редува с прясното мляко, като се започва с брашното и се завършва с него. Пече се в предварително загрята фурна на 180градуса за около 20 минути или до суха клечка. Изважда се и се охлажда до пълното му изстиване.

Продукти за крема
200мл сметана
300г черен шоколад
100г крем сирене "Филаделфия"
1/2 каф.ч. захар
50г меко масло
Приготвяне:
Сметаната се загрява и в нея се натрошава шоколада. Разбърква се докато се разтопи шоколада и се оставя да се охлади за 2-3 часа. Крем сиренето се разбива с пудрата захар и маслото и се смесва с шоколадовата смес. 

След като кремът е готов и блатът е изстинал напълно, следва правенето на самите бонбони.

В голяма купа се натрошава блата и се изсипва крема. Разбръква се много добре , докато сместа стане еднородна. Ако ви стори много суха сместа , може да добавите малко течна сметана.  Оставя се за около 30минути в хладилника. С помощта на чаена лъжичка се гребва от сместа и се правят топчета. Овалят се в кокосови стърготини, смлени лешници или бадеми и просто в черно какао. Съхраняват се в хладилник :) У нас не оцеляват дълго време и затова не мога да кажа колко време могат да издържат :)


Готовите бонбони можете да използвате и за декорация на торта :)




неделя, 4 ноември 2012 г.

Мъфини с парченца шоколад :)

Въпреки че често съм била с предубеждение към готовите смеси, този път не мога да не скрия възхищението си от вкуса , който се получи при тези прекрасни мъфини.

Моя обичана приятелка, с която ни свързва четиригодишно виртуално приятелство, това лято мина през Бургас и най-после вече не се познаваме само виртуално, ами и реално. Това ме направи изключително щастлива, за което много й благодаря. 
Дони е от онези прекрасни хора, с които не ти е необходимо да се познаваш детайлно , за да водиш дълги и приятни разговори и да ти се иска те никога да не свършват.  За съжаление не може да се случва често, но пък затова винаги, когато е възможно е с голямо удоволствие. 
Затова, когато ми писа, че тази седмица ще идва пак към Бургас, бях на седмото небе. Успяхме да се видим само за един час, но пък се чувствах прекрасно след срещата и с нетърпение ще чакам следващата, като се надявам този път аз да успея да й гостувам в София :)
Малко се отплеснах , но много ми се искаше да разберете колко готино се чувствам след такива срещи.
И така, знаейки за моята "Сладка страст" , Дони ми донесе една кутийка с готова смес за мъфини, които на картинката изглеждаха невероятно изкушаващо.
Едва се сдържах още вечерта да не ги направя. :) На следващата сутрин, обаче вече нищо не можеше да ме спре.
Рецептата е изключително лесна.
Към готовата смес се добавят:
2 яйца
125г разтопено масло
75 мл прясно мляко.
Всичко се разбърква със сместа от кутийката, добавят се парченцата шоколад и се пълнят 12 капсулки. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
Ииии...воала ..... Резултатът е 12 броя страхотно ароматни и пухкави мъфинчета, които нямат търпения да бъдат изядени. Е, при нас това се случи веднага. Много за кратко време оцеляха, едва успях да ги снимам :)


събота, 3 ноември 2012 г.

Бен тен за имен ден!

На 1-ви ноември християнската църква почита братята лечители и чудотворци Козма и Дамян. Това беше и поводът майката на Дамян, Дияна да ми се обади и да поръча торта за нейния Дамян. Детето харесва Бен Тен и затова и тематиката на тортата трябваше да е в този дух. 

Като вкус Дияна избра Шоколадов мус с лешници и леки ванилови блатове.

Изключителни благодарности към Дияна за предоставените снимки :)

Тортата е с малък диаметър само 20см и затова освен кръглите блатовете, изпекох и един правоъгълен, който разрязох на две ленти и облякох тортата от страни. По този начин при покриването с фондан се получава равна и гладка торта, без т.нар "целулит" :)

Пандишпанени блатове
Продукти:
7 яйца
12 суп.лъж захар
12 суп. лъж брашно
2 суп.лъж натурално нишесте /ако нямате увеличете брашното с 2 лъжици/
1  1/2 ч.л.  бакпулвер
2 пак. ванилена захарили ванилия
Приготвяне:
Яйцата се разбиват с миксер на пяна. Добавя се захарта и отново се разбива, докато се получи гъст крем и сместа си удвои обема. Отнема около 7-8 минути и може да се постави в купа с гореща вода, за по-лесно разтваряне на захарта. Накрая се добавя пресятото брашно, заедно с бакпулвера и ванилената захар. Разбърква се внимателно с лъжица, за да не спадне обемът на яйцата. Една част се разпределя на тънък слой около 1 см в правоъгълна тавичка с размер 24/28см , а останалото количество се разделя на две равни части и се изсипва в кръгла тава с диаметър 18см. Получават се два блата, които след като изстинат се разрязват на две части. Пекат се в предварително загрята на 180градуса фурна, до порозовяване около 12 минути.
След като изстинат добре блатовете се разрязват всеки на две части.
Тортата се сглобява с описания крем, като в крема се наръсват натрошените лешници. След като е готова се измазва с крем и отстрани и тогава се поставят двете предварително изрязани ленти , които да завият тортата и да я направят гладка. Стяга се в тортен ринг и се остава да преседи в хладилник. След това се измазва с маслен крем  и се поставя декорацията от захарен фондан.

Шоколадовият мус вече ви го представих в ето тази рецепта :)
Единствената промяна, която направих , че сложих и още 100г шоколад с лешници :)

Ето го и главния виновник за днешната торта :) Да му е честит имения ден и с гордост да носи прекрасното си име :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...