вторник, 26 февруари 2013 г.

Най-вкусните солени гризинки


Малко с предубеждение подходих към тези гризинки, заради изварата в тях, но казано често съм сгрешила в преценката си. Това са едни от най-вкусните соленки, които сме хапвали в къщи. Благодаря на Лабрекс за споделената рецепта! Тя е с много малко продукти и изключително лесна и бърза. Аз промених малко количествата, защото първия път като ги направих ни се сториха много малко :) Кръстих ги гризинки, защото децета така им казват :)



 ГРИЗИНИ С ИЗВАРА

Продукти:
300г извара
300г брашно
200г меко масло или мас
/може и маргарин, но аз не го използвам/
1 яйце
сол или подправки по желание /аз не изполвам/
семена за поръсване

Приготвяне:
Маслото се претрива на трохи заедно с брашното. Изварата се смесва с яйцето, като 1/2 от белтъка  се отделя за намазване, но може и той да се сложи вътре. Прибавя се към маслената смес и се замесва меко тесто. В началото може да ви се стори , че става на трохи, но постепенно от топлината на ръцете става страхотно мекичко тесто. Пече се в предварително загрята  фурна на 200 градуса докато се зачервят!
Съвет: Може да смесите и всички продукти едновремено направо с ръце, получава се лесно и бързо :)

В къщи много е трудно да се изчакат да изстинат, но тогава определено са още по-хубави







събота, 23 февруари 2013 г.

"Добре дошло, бебе!" с карамелена торта


Приятелката ми, за чиито деца правих тортите с Патето Туити и Зеления Шрек от 19-ти февруари вече си има малък, сладък племеник. Още преди да се роди тя ми се обади, по молба на майка й, да направя торта за изписването на малкото човече. Оставаше само да се роди, защото не знаехме предварително дали ще бъде момче или момиче:) Тайничко се надявах да мога да направя торта в розово, нооооо ...ще бъде някой друг път :) Бабата на бебчето беше харесала за дизайн на тортата щъркел, който носи бебе във вързопче , а останалата украса оставиха на моята преценка.

 Като вкус тряваше да бъде нещо леко и не много шоколадово. Първо направих пандишпанени блатове с два вида крем - ванилов и шоколадов, но тортата претърпя лек провал и остана за домашна консумация. Реших, че явно не  трябва да има шоколад  и затова направих втора торта с преобладаващ карамелен вкус, която нарекох "КАРМЕЛИТА" :)  Много се надявам, че съм уцелила и ще им хареса :) Блатът, който направих е малко по-различен от обикновения пандишпан, защото има вътре нишесте, но пък се оказа много сполучлив.

"ТОРТА КАРМЕЛИТА"

Пандишпанен блат с нишесте
Продукти:
6 яйца на стайна температура
200г захар
150г брашно с набухвател /аз използвам на Софимел/
60г царевично нишесте
1 ч.л бакпулвер /ако използвате обикновено брашно сложете 2 ч.л./
2 пак. ванилия

Приготвяне:
Яйцата  и захарта се разбиват 6-7 минути на пухкав крем. Аз разбивам докато захарта хубаво се разтвори. Брашното, нишестето, ванилията и бакпулвера се смесват добре. Внимателно се прибавят към яйчната смес, като се разбърква леко, за да не спадне обемът. Тавичка в диаметър 22см се застила с хартия за печене. Сместа се разделя на две части. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 12-15 минути до порозовяване или до суха клечка. Всеки блат се оставя да изстине и се разрязва на две части. 
Съвет 1: Ако искате торта с три платки, може да изпечете сместа в тава с диаметър 24-25см, като разделяте на три части и печете за по-кратко време.

Карамелен крем
Продукти:
300мл подсладена сметана
200г заквасена сметана
300г прясно мляко
7 суп.лъж захар
3 жълтъка
2 суп.лъж. царевично нишесте

Приготвяне:
4 суп.лъж захар се карамелизират до светъл карамел в дълбока тенджера. Към тях се добавя 250мл от прясното мляко. То трябва да е  затоплено и внимателно да се изсипва към карамелизираната захар, защото в първия момент има бурна реакция на карамела. Разбърква се докато каремелът се разтопи и цялото мляко стане с карамелен цвят. Жълтъците, останалите 3 суп.лъж захар и нишестето се разбъркват с останалите 50мл студено прясно мляко. Внимателно на тънка струйка се прибавят към карамеленото мляко и се бърка енергично , докато се сгъсти. Покрива се със свежо домакинско фолио и се оставя да изстине напълно. 
Течната сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се добавя заквасената сметана. Получава се твърд крем, който се смесва с изстиналия вече карамелен крем. 
Съвет 1: В случай, че използвате животинска неподсладена сметана, е добре да й добавите 3-4 суп.лъж кристална захар и да я разбиете с нея преди да добавите заквасената сметана. Ако кремът ви се стори не достатъчно гъст, може да добавите един желатин предварително накиснат в 30мл студена вода и втечнен на водна баня.
Съвет 2: Ако не разполагате с достатъчно време и не ви се занимава да приготвите яйчен крем , може да разтворите 1 пак крем Оле на д-р Йоткер в 300мл студено прясно мляко, което предварително сте карамелизирали и изстудили.

Карамелен сос за сиропиране на блатовете:
3 суп. захар се карамелизират до светъл карамел в дълбок съд. Маха се от котлона и внимателно се добавя 80мл топла вода /може и прясно мляко/. Може да се добави и ром или някакъв ликьор по желание.

Сглобяване на тортата:
В тортен ринг се поставя единия блат и се полива с 3 суп.лъж от карамеления сос. Слага се 1/3 от карамеления крем и се заглажда. Поставя се втория блат и отново се полива със сос и се слага крем и така до последния блат. В случай , че няма да декорирате тортата с фондан, ще ви е необходимо да предвидите крем за измазване на тортата отгоре. 
Ако тортата, ще е покрита с фондан, последния блат не го сиропирайте много и измажете тортата с предварително приготвен маслен крем.
За торта с диаметър 22см и височина 10см, ще са ви необходими около 900г фондан, който да разточите максимално, за не ви се получат плохи при покриването. След като изрежете излишния фондан ще ви останат около 400г , които ще използвате за друга торта.
Аз използвах домашен фондан за покриването и готова моделираща маса за щъркелчето и бебчето.






четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Лалета и торта "Династия" в очакване на пролетта


 Тази торта е много специална, защото е за една страхотна жена, която аз много уважавам. Тя е свекърва на една от най-близките ми приятелки и е от онези свекърви, за които всяка снаха може да мечтае :) И точно, защото е истински всеотдайна, мила и обичаща, тортата е изненада за рождения й ден именно от нейната снаха  /т.е. моята приятелка/:) 
Леля Мария е страхотен любител и почитател на цветята и в тон с наближаващата пролет реших, че е крайно време да се престраша и да направя захарни цветя. Доста време се чудих какви точно да бъдат и накрая се спрях на слънчеви бледо лилаво-розови лалета. Знаех, че са голям залък за моята уста, но който го е страх от мечки да не ходи в гората, та и аз така :)


И тъй като исках тортата да е максимално изчистена с акцент основно на цветята, единственото допълнение , което сложих беше захарната панделка.
Повечето торти, които съм правила за тяхното семейство са били изключително шоколадови и затова сега ми се искаше да е по-различен вкусът. Орехите и двата вида крем, съчетани в торта "Династия" ми се сториха изключително подходящи за днешната торта! Рецептата за торта Династия вече съм ви я представяла, но тъй като тя е за доста по-голяма торта, а днешната е значително по-малка, ще я публикувам в пропорциите подходящи за торта от 12 парчета.

ТОРТА "ДИНАСТИЯ"


Продукти за 12 парчета
За 3 бр орехови платки
5 белтъка от големи яйца или 6 малки
150г смлени орехи
150г захар
2 суп.л брашно
2 пак. ванилия



Приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна. Добавя захарта и се продължава разбиването с миксер докато  сместа стане гъста, кремообразна и гладка, а захарта се стопи. Орехите се смилата или счукват на много ситно, разбръкват се с брашното и ванилията и внимателно се добавят към белтъците. Разбръква се леко с дървена шпатула, докато продуктите се смесят. Внимателно се разбърква , за да не спадне обема на белтъците. От хартия за печене се изрязват 3бр кръга с диаметър 18см. Сместа се разделя на три части и всеки блат се изпича поотделно до порозовяване . /Можете да изпечете и 4 платки, но тогава те ще се получат много тънки и трябва да намалите времето за печене/

Основен крем:
500мл прясно мляко
5 суп.лъж захар
5 жълтъка /или 6, в зависимост от броя на белтъците/
2 суп.лъж. брашно
2 суп.лъж. натурално нишесте

След като направите основния крем ще са ви необходими още:
125г меко масло
50г пудра захар
1 ванилия
150г черен шоколад

Приготвяне
Жълтъците , захарта, брашното и нишестето се забръкват със 100мл студено прясно мляко. След като се получи еднородна смес се добавят останалите 400мл прясно мляко и цялата смес се слага на котлона да заври. Бърка се непрекъснато и енергично докато кремът се сгъсти. Покрива се плътно с фолио за свежо съхранение и се оставя да изстине напълно. 
Отделно маслото, ванилията и пудрата захар се разбиват на пухкав крем. Шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ. Изстиналият, но леко хладен млечно-яйчен крем се разделя на две части. Към едната се добавя масления крем, а към другата разстопения шоколад.

Сглобяване на тортата:
В тортен ринг се слага едната орехова платка и отгоре се намазва първо с белия крем, а след това с шоколадовия. Слага се втората платка и пак двата крема. Завършва се с третата платка. 
Ако няма да украсявате тортата със захарен фондан трябва да оставите част от крема , за да я намежете отгоре.

Тъй като на моята торта й предстоеше фонданова украса, най напред я измазах с маслен крем, приготвен от 100г меко масло и 100г пудра захар. Оставих я в хладилника да стегне добре и я покрих с Домашно приготвен захарен фондан. Лалетата направих от Гъм пейст.


понеделник, 11 февруари 2013 г.

Мъфини с тиква, портокал, овесени ядки и орехи- една неочаквано добра комбинация

 
Много пъти съм се чудила каква е разликата между мъфини и къпкейкове.

Попадала съм на различни рецепти, като от всички резултатът е бил един и същ. 
Да, ама не!!! :)
Това е така само на пръв поглед. За ценителите и разбиращите от този вид сладкиши има съществени разлики между двата десерта. Ако ви е интересно и искате да разберете какви са те, може да прочетете ето тук.

И така, спазвайки правилата в технологията на приготвяне, днешната публикация е посветена  на едни изключително вкусни и нетрадиционни МЪФИНИ, които съчетават в себе си деликатните вкусове на тиква, овесени ядки, портокалови корички и орехови ядки.

Ето и нужните продукти за тази експлозия от вкусове

Продукти за 12бр мъфини:
2 бр яйца
200г изчистена, сурова, настъргана на ситно ренде тиква /около 1ч.ч/ *мисля си , че много успешно тиквата може да се замени и с настъргани моркови/
1/2 ч.ч кафява захар
1/3 ч.ч бяла захар /може да сложите и само бяла захар около 1/2ч.ч, особено, ако тиквата е достатъчно сладка/
1/2 ч.ч разтопено масло или олио /около 100г/
100мл течна пълномаслена сметана  /може да се замени със същото количество цитрусов фреш или прясно мляко/
1ч.ч брашно
1ч.ч фини овесени ядки
1 бакпулвер
50г счукани на по-едро орехи
3 суп.лъж кандирани портокалови корички /ако нямате може да настържете кората на един портокал или лимон/

Приготвяне:
Тиквата се настъргва на ситно ренде или кухненски робот и леко се оцежда от сока. В купа се разбиват яйцата и към тях се прибавя тиквата, маслото/олиото/ и сметаната. Разбъркват се. Брашното, захарта, овесените ядки и бакпулвера се смесват в друг съд и се добавят към течната смес. Накрая се прибавят орехите и кандираните портокалови корички.
Сместа се разпределя в предварително подготвени хартиени капсулки във форма за мъфини. Можете да сложите около 2/3 смес, защото тези мъфини не се надуват много.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25минути.

Изваждат се от формата върху решетка и се остават да изстинат добре.
Най-вкусни са след известно преседяване, за да могат всички вкусове да се слеят и да се усеща по-добре ароматът им.









петък, 8 февруари 2013 г.

Пиле с броколи и пармезан - лесно и вкусно


Рядко публикувам рецепти на солени ястия, но когато някое ястие се получи бързо, лесно и най-вече вкусно не мога да не го споделя с вас. А и вече се замислям дали да не разширя приложното поле на блога и освен рецепти на торти, да ви споделям и други неща от моята кухня :) Това още е в процес на обмисляне, но се надявам, че читателите на блога няма да имат нищо против :)

Правила съм пилешко месо, най-вече бон филе, под най-различни форми - задушено със зеленчуци, със сметана, печено на фурна, на хапки, изобщо много вариации.  В раздела за Други любими рецепти вече съм споделила две от тях - Пилешки пурички "Хепи" и Пилешки филенца с топено сирене.
Последният път обаче мъжът ми донесе пържоли от пилешко бутче. Тази част на пилето винаги съм проготвяла в цял вид и не знаех как ще се получи на пържолка, така че беше идеален момент да изпробвам. Имах пресни броколи, гъбки, пармезан и реших, че си отиват с пилето, тъй като предишната вечер бях правила точно комбинация от пилешко бон филе, сметана и броколи и много ни хареса, въпреки че децата не са особени фенове на зеления зеленчук. Идеята за комбинацията с броколи ми я даде един господин с никнейм bongo_2007от форума Бг мама, който хич не се притеснява от толкова много жени, събрани на едно място и има винаги страхотни идеи :)  Добавянето на гъбите и пармезана даде още по-приятен вкус на ястието. 

Ето и нужните продукти за 5 порции :)
5 бр пилешка пържола от бут без кожата /около 1200г/. Аз винаги купувам само охладено и незамразявано месо
400г пресни броколи
200г пресни гъби
200г течна пълномаслена сметана
20г масло /1 суп.лъж./
50г настърган пармезан
5 ч.л горчица
сол
черен пипер

Приготвяне:
Всяка от пържолите се поставя в найлонов плик /може и обикновена торбичка/ и се начуква добре. Когато пържолата е в плика, начукването не нарушава целостта на местото и то се запазва. Освен това не хвърчат пръски навсякъде :) Посолява се с сол и черен пипер на вкус.
В тиган с незалепващо или керамично покритие /моят е такъв/ се поставя маслото. След като се разтопи всяка от пържолите за запечатва до златисто леко от двете страни. Ако искате може и да не ползвате мазнина, тъй като в тефлоновите тигани това не е необходимо. 
Пържолите се намазват с 1ч.л горчица и се поставят в тава за печене. Ако харесвате горчицата може и да увеличите количеството.
Налива се съвсем малко вода около 1/2 каф.ч. колкото леко да се покрие дъното на тавата. Завива се плътно с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна да се пече за около 25-30мин.

Докато пилешкото месо се пече трябва да се подготвят броколите и гъбите.

Броколите се накъсват на средно големи розички и се слагат за 3 минути във вряща подсолена вода. Не трябва да се преваряват, а да останат леко хрупкави , като така се запазва и хубавия зелен цвят. Оцеждат се от водата и се изплакват със студена вода.
Гъбите се нарязват на филийки и се задушават в маслото, в което са били запечатани пържолите. В случай, че не сте използвали маслото за пържолите, сега е момента да го направите. За около 5-6 минути гъбите са готови.
Докато гъбите са в тигана се добавя пълномаслената сметана и се оставя да поври 3-4 минути.

През това време месото вече е станало готово.
Изважда се от фурната и се добавя гъбено-сметановият сос. Леко се разбърква , за да се смеси със соса , който са пуснали пържолите
Нареждат се броколите и се връща за още 5-6 минути във фурната.
След като ястието е готово и порциите са разпределени в чиниите се поръсва с настъргания пармезан.

А ето как изглеждат 5-те притовени порции , минути преди цялото ни семейство да седве на масата :)


За съжаление децата много не се зарадваха на зеления цвят в ястието и наблегнаха предимно на гъбките и соса.
Но пък ние с мъжа ми бяхме много доволни на повечето количество броколи за нас :)













сряда, 6 февруари 2013 г.

Крем с бишкоти и нар

Когато направих Овесено-бадемовия чийзкейк , реших, че кремът може да се използва и по друго предназначение в друга комбинация. Освен това имах доволно количество Нар и трябваше да му намеря рецепта :) И аз като шивачът, който заради едно копче ушил цял балтон :)

Кремчето, което направих се получи изключително леко и приятно на вкус и не можа да пренощува в хладилника, тъй като децата го нападнаха още преди да е стегнало напълно. Хубавото е, че не е необходимо да се чака прекалено много, а може да се консумира само няколко часа след като е направен :)

Бял крем с бишкоти и нар

Продукти за 6 порции:
12 бр бишкоти "Савоярди"
200 г крема сирене
4 суп.лъж. пудра захар /ако обичате по-сладко може да я увеличите/

200г течна пълномаслена сметана 30-35%
2 суп.лъж кристална захар
200г заквасена сметана
1ч.л. желатин + 30мл студена вода
50 мл сок от ананас за сиропиране на бишкотите /може да използвате някакъв светъл компот или фреш от цитрусов плод, или консерва ананас/
зрънца от нар



Приготвяне:
В купа се слага крема сиренето и се разбърква с пудрата захар. Прибавя се заквасената сметана. В друга купа с миксер се разбива течната сметана докато стане на пяна и се прибавя кристалната захар. Бърка се докато стане на крем и тогава се прибавя към останалите продукти. Желатинът се накисва в студената вода и се оставя да набъбне за 10 минути. След това се слага на водна баня докато се втечни. /Оставя се леко да поизстине, защото ако се сложи горещ към другите продукти може да пресече сметаната./ Добавя се с непрекъснато бъркане към приготвения крем. 
Изсипва се малко от крема на дъното на чашата, след това се поставя една бишкотка разчупена на две и потопена в сока от ананас /съвсем леко ги топвайте, защото те ще си поемат от крема/  След това се слага околo 2см крем и се поставя втората бишкотка и пак се залива с крем. Накрая се поръсва със зрънца от нар. Ако ползвате компот от ананас може да отцедите плода и да сложите парченца в крема :) Приберете кремчето за 2-3 часа в хладилника и може да гo хапнете. Още по-вкусен е на следващия ден.


Ако не разполагате с достатъчно високи чашки, може и да сипете кремчето в обикновени купички

Прекрасен ден!

събота, 2 февруари 2013 г.

Бонбони "Ш О К "

Сигурно се чудите какви са пък тези бонбони  "Ш О К" :) Веднага ви осветлявам по въпроса - много вкусни и здравословни Шоколадово-Овесено-Кокосови топченца :)

Имам периоди, в които определена съставка много ме завладява и започвам да експериментирам с различни рецепти, които да вкрючват нея. В момента съм на вълна Овесени ядки и Нар. Рецепта с Нар, вече ви я споделих, но ви уверявам, че няма да е последната. В нея също присъстваха овесени ядки, но реших, че трябва да им измисля и приложение в десерт, който да има и шоколад вътре и да става много лесно и бързо :)
Затова се спрях на настоящите бонбони. Всъщност аз ги нарекох бонбони, защото ги офформих като такива, но вие може да ги направите под всякаква форма , като например по-големи топки или пък скалички :) Всичко е въпрос на настроение и въображение.

ШОКОЛАДОВО-ОВЕСЕНО-КОКОСОВИ БОНБОНИ

Продукти:
150г черен шоколад /70%/
200мл течна пълномаслена сметана /неподсладена, все пак бонбоните трябва да са здравословни :)/
30г /1 суп.л/ меко масло
100г овесени ядки
100г сурови бадеми /може и печени или пък други ядки лешници, орехи или каквото предпочитате/
3 суп.лъж. кокосови стърготини и още 2-3 суп.лъж за овалване.

Приготвяне:
Черният шоколад се начупва на малки парчета и се разтопява на водна баня или в МВ. Към него се добавя леко затоплената течна сметана /за, да не се пресече, ако температурите на двата продукта са много различни/. Накрая се добавя и мекото масло. Разбърква се, докато трите съставки се слеят напълно. Оставя се да изстине. Бадемите се смилат или начукват на ситно. В купичка се разбъркват трите сухи съставки и се добавят към шоколадовата смес. Трябва да се получи гъста смес, от която да можете да оформите бонбони. Оставете за около 30минути в хладилника да стегне.
Съвет 1: Използвайте чаена лъжичка, с която грепвате от сместта и притискате с ръка. 
След това бонбонът се оформя и се овалва в кокосовите стърготини.
Съвет 2: В случай , че сместа ви се стори рядка, може да добавите още малко от някоя от сухите съставки по ваш избор. Ако сместа е прекалено гъста, може да сложите още малко течна сметана или разтопено масло /аз лично предпочитам да добавям от сметаната/

Оставяте бонбоните в хладилник и можете да си ги хапвате цяла седмица :)
А като свършат изпадате в ШОК и правите нова доза :)


петък, 1 февруари 2013 г.

Карамел и шоколад в компанията на рицар и дракон


Момченцето на моя много добра приятелка стана на 5г и е голям фен на всичко свързано със замъци, рицари идракони! Първоначално идеята ми се видя супер сложна и се замислих дали изобщо да се захващам с нея, но просто нямаше как да разочаровам малкия сладур! А и алтернативата беше Гормити, което ми се видя още по-ужасно :)
Та моята интерпретация по темата е следната: дракон, който се катери по една скала и се опитва да достигне крепостта, която храбрият рицар смело защитава :)

Вкусът на тортата е комбинация от крехки и сочни какаови блатове и карамелено-шоколадов крем!

СОЧНА ШОКОЛАДОВО-КАРАМЕЛЕНА ТОРТА
Какаови блатове с Нескуик
Продукти :
4 яйца
350г кристална захар
400г брашно
50г какао д-р Йоткер
140мл гъст айрян /съотношение 2:1/
140мл гореща вода, в която са разтворени 2 пълни суп.л какао"Нескуик"
150мл олио
2 ч.л бакпулвер
2 ч.л сода
щипка сол 
Приготвяне: Брашното, захарта, какаото, бакпулвера, содата и солта се слагат в купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айряна също се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се смесва. Не е необходимо да се ползва миксер, тъй като съставките много бързо се разбъркват и с вилица. Накрая се изсипва горещото какао и сместа се бърка, докато стане гладка и еднородна. Става сравнително рядка смес, което да не ви притеснява.
Разделя се в зависимост от това каква торта искате да направите.
Аз лично предпочитам да пека малко по-дебели блатове, които да мога да разрязвам на 2 части. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 20-25минути или до суха клечка. Изпечените два блата се оставят да изстинат, след което се разрязват на равни части. Малко по-надолу в тази рецепта съм описала точната технология за настоящата торта
Блатовете стават много крехки, сочни и стоят леко влажни, така че нямат нужда от сиропиране, особено , ако ще ви е необходима по-нестандартна форма на тортата!

Карамелено-шоколадов крем
Продукти:
800мл прясно мляко
4 суп.лъж захар за карамелизиране
4 суп.лъж захар за подслаждане /ако обичате по-сладко може и повече/
2 пак.пудинг "Карамел" на д-р Йоткер за варене 
100г  меко масло /82% масленост/
50г пудра захар
2 пак желатин + 60мл вода

200г шоколад /100г черен 70% и 100г млечен/
200г пълномаслена сметана 30%

Приготвяне:
В дълбока тенджера се слагат 4 суп.лъж захар и се карамелизират до златисто. Към тях се добавя 600мл от прясното мляко /може предварително да е леко затоплено, за да не е с голяма температурната разлика с горещия карамел/ . Разбърква се докато карамелът се стопи и овкуси млякото. Слага се и останалата захар. Пудингите се разтваря в останалите 200мл студено мляко и се разбърква енергично до пълното му разтваряне. Когато млякото заври, пудингът се добавя на тънка струйка и се бърка бързо, за да не стане на топченца. Когато кремът се сгъсти достатъчно се маха от котлона. Желатинът се разтваря в студена вода и се останя да набъбне. След това се прибавя към топлия крем и се бърка докато се разтвори. Покрива се плътно с домакинско фолио, за да не хване коричка. Маслото се разбива на пухкав крем с пудрата захар. Когато карамеленият крем се охлади /до телесна температура/, лъжица по лъжица внимателно се добавя към масления и се разбърква докато двата крема се поемат един от друг.
Сметаната се загрява без да завира и в нея се начупва шоколада. На най-слабата степен на котлона се бърка докато шоколадът се разтопи. Оставя се за няколко часа да се охлади /аз лично оставам този крем да отлежи една нощ в хладилника или поне 4-5 часа, така че можете да предвидите повече време и да го приготвите по-рано/ Когато е напълно изстинал се разбива с мискер на пухкав крем.
Така се получават реално два вида крем :) Можете да ги смесите, но може и да ги редувате върху тортата , както направих аз.
Сглобяване на тортата:
Поставя се първия блат и върху него се разпределя част от карамеления крем, върху него се поставя тънък слой от шоколадовия крем и тогава се поставя втория блат. Така се редуват двата вида кремове и блатове. Количеството на карамеления крем трябва да е в съотношение 2:1 с шоколадовия!




След като вече написах рецепта, ще ви споделя как точно направих скалата и двореца, както и количествата продукти, които ми бяха необходими.
Приготвих 1 доза от сместа за блатовете. Разделих я на 3 части .
Едната част изпекох в тавичка с диаметър 22см, втората част в размер 20см и третата част в размер 16 см. От първата и втората тавичка разрязох всеки от блатовете на 2 части, а от третата тавичка на 3 части.
В кръгла купа с диаметър 20см застлах на дъното и по стените домакинско фолио и наредих първите четири блата с крем, като двата по-малки ги изрязох според дъното на купата и средната част на същата. Това е долната част на тортата или по-точно казано "скалата". :)


Трите най-малки блата сглобих като стандартна редена торта торта, а отстрани я завих с една готова пандишпанена платка, за да се изравни максимално добре тортата. Това  е вторият етаж или по-точно "крепостта" :)


Доста време се чудех как точно да направя скалата и се сетих, че преди време бях попадала на една планина в блога на Мери и сега дойде ред да се възползвам от нейния опит :)
Разликата е, че моята скала е сглобена в купа. Изрязаните части от блатовете ги натроших на трохи  и заедно с част от крема ги смесих добре, за да се получи нещо подобно на смес за кейк попс. След като извадих тортата от купата и я обърнах върху една подложка с получената смес направих релефите на скала и оформих най-долната част на основата й. След това я оставих да стегне в хладилника. Най-накрая я измазах с маслен крем.
За тази торта сама си приготвих захарния фондан, чиято рецепта ви показах в предишната публикация. Предварително го оцветих в сиви нюанси и след като "скалата" беше достатъчно стегнала я покрих с него. Накрая оцветявах с четка и сухи перлени дъстове.
Вторият етаж също покрих със захарно тесто, на което предварително бях отпечатала релеф, който да наподобява тухлена стена. Оцветих го със светли сребристо сиви нюанси отново със сухи бои.
Когато двата етажа бяха готови, в долната част поставих 5 сламки със същата височина и отгоре сложих втория етаж, който също е сглобен върху картонена подложка. Между двата етажа обаче се получи малко разминаване, тъй като не бях пресметнала добре втория етаж и той се получи малко по-голям от необходимото. Затова там поставих малки парченца от фондан , имитиращи камъчета. 
Ами това е! Дано съм успяла поне малко да ви покажа как точно съм се справила с тази задача :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...