неделя, 30 юни 2013 г.

Най-вкусната сладоледена торта

Тъй като вече в кулинарното интернет пространство има рецепти за Най-вкусната шоколадова торта, Най-вкусните шоколадови сладки и други най-вкусни неща, в момента, в който опитах тортата , която ще ви представя днес , си казах, че това несъмнено е най-вкусната сладоледена такава :)

Напоследък вниманието ми все по-често  се спира на различни сладоледени рецепти. Несъмнено в къщи сладоледът е на почит целогодишно, но лятно време се хапва в неограничени количества.
Досега обаче съм правила само един вид домашен сладолед с яйца, прясно мляко и сметана и затова ми се искаше да направя нещо по-различно.
Колебаех се между семифредото на Катерина  и сладоледа с малинов сироп на Вики.
Покрай тях обаче изчетох още много сладоледени рецепти и в главата ми беше пълна каша. Затова изчаках да минат няколко дни , за да ми се уталожат малко нещата в главата и реших да направя своя импровизация.
Голяма роля тази рецепта да се осъществи има и моята Мариянка, която ми връчи половин кутия с животинска сметана, тъй като заминаваше извън града, а качествен материал не трябва да се хвърля. Освен това на нея дължа и прекрасната стойка, на която е снимана тортата.
Мъри, обичам те!



И така ето я моята комбинация и какво всъщност се получи :)

СЛАДОЛЕДЕНА ТОРТА С БЯЛ И НАТУРАЛЕН ШОКОЛАД И ЗАЛИВКА ОТ МАЛИНОВ СИРОП 


Бисквитена основа
Продукти за диаметър 22см

1 пак. какаови бисквити "Закуска"
100г масло
50г разтопен шоколад

Малинов сироп
250г малини /отделете 10-12 бр цели малини/
50г захар
100мл вода

Приготвяне:
Най-напред се приготвя малиновия сироп. Малините, захарта и водата се сваряват за около 10 минути на тих огън.
Сиропът се прецежда и се сварява до сгъстяване /като се мине с лъжицата трябва да оставя следа/. Прибира се в хладилника.
Прецеденият малинов плод се оставя на страни да се охлади.
Бисквитите се смилат в блендер. Маслото и шоколадът се разтопяват и се заливат натрошените бисквите. Накрая се добавя малиновия плод. Всичко се обърква до хомогенна смес.
В тавичка с подвижни стени или в чиния и тортен ринг /задължително е да ползвате едно от двете/ се разпределя бисквитената смес като се притиска, за да се получи бисквитен блат. Оставя се в хладилника да се охлажда, докато се приготвя сладоледената смес.



Сладоледена смес
Продукти:
500мл животинска сметана /30-35%/
2 кут. крема сирене /350-400г/
1 кут. подсладено кондензирано мляко.
100г натурален шоколад /70%/
100г бял шоколад

Приготвяне:
Крема сиренето се смесва с кондензираното мляко. Към тях се наливат 300мл от течнта сметана и се продължава да се разбива , докато сместа се сгъсти. Готовата смес се разделя на две части.
Натуралният шоколад се разтопява на тих огън заедно със 100мл от сметаната /не трябва да завира/  и се оставя да се охлади.
Белият шоколад се разтопява на тих огън също със 100мл от сметаната /не трябва да завира/ и също се охлажда.
Когато шоколадовите смеси се охладят се добавят към двете части на разделения крем.

Сглобяване на тортата:
Готовият и охладен бисквитен блат се изважда от халдилника. Изсипва се сладоледената смес с бял шоколад и се прибира за около 40минути в камерата. След това се изважда и се нареждат отделедените цели малини.

Отгоре се залива със сладоледената смес с черния шоколад. Прибира се отново в камерата за 6-8 часа.
Прeor сервиране се изважда за 30-40 минути в хладилника и тогава се маха ринга или подвижната част на тавата. Залива се с малиновия сироп и се сервира.



От опит ви казвам, че едно парче няма да ви е достатъчно :)
 


неделя, 16 юни 2013 г.

Зеленчукови кюфтета с два вида семена на фурна

Лятото най-после дойде, а с него и леките, летни и не много трудоемки ястия :) През топлите дни в къщи са на почит предимно салатите и всичко, което може да се приготви от зеленчуци. Ето защо, още като видях тези кюфтенца се заканих в най-скоро време да ги направя :)
Рецептата ми попадна преди няколко дни при Вероника и въпреки че  в къщи не сме вегани, това не ни попречи да оценим по достойнство тази вкусотия :) Освен това мисля, че този начин на приготвяне на храната е много здравословен, така че може да намери място на всяка трапеза. Увеличих посочените продукти, той като ние сме 5-членно семейство и добре че го направих, защото кюфтенцата изчезнаха за секунди. И децата, и съпругът ми ги одобриха изключително много :)


Благодаря на Вероника за страхотните рецепти, които споделя. До сега каквото и да съм направила от нейния блог ми се е получило прекрасно, така че доверете й се и вие :) , няма да сгрешите!

ЗЕЛЕНЧУКОВИ  КЮФТЕТА НА ФУРНА



Продукти:
3 бр средно големи тиквички
5 бр средно големи картофа
3 бр средно големи моркова
3-4 скилидки чесън

2-3 суп.лъж зехтин
сол, черен пипер, червен пипер, джоджен и магданоз
/може и лют червен пипер - аз сложих само в половината смес, заради децата, но пък мъжът ми беше очарован от леко пикантния вкус/

60 г сусам
60г слънчогледово семе


  
 Приготвяне:
Тиквичките се настъргват предварително на ренде, посоляват се със сол и се оставят в гевгир да се оцедят за около 2 часа. Картофите се сваряват цели, изаждат се от водатата и се оставят леко да изстинат, след което се намачкват с вилица. Морковите се настъргват на ренде. Чесънът се пресова или нарязва на ситно. Всички продукти и подправки, без семената се смесват в купа докато се получи гъста смес. С леко намазнена със зехтин ръка се правят кюфтета, които се наръсват със семената /може да ги смесите , а може и да ги редувате/ Подреждат се върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути или до зачервяване.
/От тези продукти на мене ми се получиха 20бр средно големи кюфтенца/


Толкова бяха вкусни, че със свежа салата от айсберг и чери доматчета, изчезнаха за отрицателно време.


четвъртък, 13 юни 2013 г.

Една различна бисквитена торта

Предполагам, че почти всеки от вас си има любима бисквитена торта. И аз съм така, с тази разлика, че харесвам бисквитената торта във всякакви вариации. Напоследък ми е изключително любим варианта с маскарпоне и бял шоколад. Преди няколко дни обаче Мариянка от Фюжън и класически рецепти, направи тази зашеметяваща торта "Суши" по рецепта за торта "Милка" и ми сподели, че остатъка от крема  е комбинирала с бисквити "Закуска". Беше ми донесла едно парченце, което да опитам и аз бях истински впечатлена от вкуса. И нямаше как да е другояче, защото торта Милка е от любимите ми торти. Още тогава реших, че в първия удобен случай ще направя тази комбинация - шоколадови бисквити и двата вида крем с бял и млечен шоколад. Нанесох леки корекции в кремчето, но въпреки това се получи прекрасна комбинация :)


Страхотната малка поставка за торти ми е подарък от Мариянка и използвам случая да й благодаря за чудесната изненада. Мъри,  знаеш колко много ме зарадва :) Благодаря ти!

Имах голямо желание да направя тортата с домашно приготвени бисквити. Изпробвах една комбинация от рецепти за други бисквитки и курабийки, но не бях удовлетворена от резултата и затова заложих на бисквитите "Закуска какао" . В най-скоро време обаче обещавам да ви предствя рецепта за истинска Домашна бисквитена торта :) с домашни бисквитки.

БИСКВИТЕНА ТОРТА С ДВА ШОКОЛАДОВИ КРЕМА



За блатовете:
2 пакета бисквити "Закуска какао"
200мл прясно мляко

За крема:
1л пълномаслено прясно мляко
8 жълтъка /белтъците може да ги замразите/
120г кристална захар
3 пудинга д-р Йоткер "Ванилия" с варене
2 пак желатин д-р Йоткер + 80мл вода

200г меко масло 82%
200г бял шоколад
200г тъмен шоколад
200г пълномаслена сметана /може и сладкарска/

Приготвяне на крема:
800мл от прясното мляко, заедно със захарта се слагат в тендера на котлона да заврат. Жълтъците, пудингите и 200мл прясно мляко се разбъркват до гладка кремообразна смес. Когато млякото заври се маха от котлона и на тънка струя към него се прибавя жълтъчно-пудинговата смес. Връща се отново на котлона и се бърка енергично докато се сгъсти. Желатинът се разтваря във водата и се оставя за 5 минути да набъбне. През това време кремът се разбърква , за да не хване коричка. В този случай няма нужда да втечнявате предварително желатина. Просто го изсипете в топлия крем и разбъркайте енергично и той ще се стопи от топлината. Кремът се покрива с домакинско фолио и се оставя да изстива.
Когато кремът се охлади, но не напълно да е студен  се добавя мекото масло. Тогава се оставя кремът да изстине напълно. Сметаната се разбива до твърди връхчета и се добавя към студения крем с шпатула , а не с миксер. Накрая кремът се разделя на две равни части. Двата вида шоколад се разстопяват по отделно на водна баня.Оставят се да изстинат.  Към едната част от крема се добавя белия шоколад, а към другата млечния.

Сглобяване на тортата:



Препоръчвам да използвате тортен ринг. В случай, че не разполагате с такъв, може да си направите от няколко слоя алуминиево фолио.
Разпределих бисквитите под формата на квадрат на всеки ред по 9 броя /3*3/ и от двата пакета бисквити, ми останаха само 3. Получиха ми се 5 броя редове и тортата стана доста висока. Всяка от бисквитките се топи в прясното мляко и се нарежда в тавичка или върху подложка. Върху първия ред се слага от белия крем, после пак бисквити и върху тях кафяв крем. Така докато свършат бисквитите. Кремът ми стигна точно за тази големина торта, като предвидих малко и за намазване отгоре. Останалите три бисквитки ги натроших най-отгоре за декорация :)


Оставя се хладилника да стегне поне за 8 часа.
Тортата е с много плътен и засищаш вкус, който ще удовлетвори желанието за сладко на всеки шокоценител :)






събота, 1 юни 2013 г.

Честит първи юни! Честито кръщене на Никола с торта с бял шоколад и маскарпоне!

Днес прочетох във Фейсбук един откъс от любимата си детска книжка "Пипи Дългото чорапче" и се върнах в моите безгрижни детски години, когато играех на воля и се забавлявах до късно вечерта с всички деца в квартала.
 
Събирахме се на големи банди и имахме най-прекрасното и пълно с игри детство. Затова и съм леко тъжна, тъй като моите деца определено няма да ичмат подобни спомени от тяхното детство, тъй като компютрите , телевизията и виртуалното общуване сериозно измести забавленията на улицата.
Все още има моменти, в които ми се иска да сляза долу и да полудея с децата в училищния двор срещу , който живеем. За съжаление, обаче той често е пуст и в него почти не играят деца.


Освен , че днес празнуваме първи юни, имах и щастието да подготвя днешната торта за едно малко и много силно и борбено детенце. Преди две години, малкият Никола се роди почти 2 месеца преди очакваната дата. Беше много мъничък и прекара доста време в кувьоз, но любовта на близките му и неговата голяма вътрешна сила му помогнаха да се пребори и да порастне едно здраво и прекрасно малко момченце. Пожелавам му да е много здрав, щастлив и обичан от прекрасните си родители и близки.



Днес, на първи юни, в църквата Свети Никола в гр.Черноморец малкият Никола ще стане християнче. Нека Бог и Чудотвореца винаги го закрилят, а попътния вятър винаги да бъде с него ! Освен днешното кръщене, Ники ще празнува и втория си рожден ден.


Майката на Ники ми се довери за вкусът на тортата, като единствено се разбрахме да не е много шоколадова. Предложената от мен комбинация от бели блатове и крем с маскарпоне и бял шоколад беше веднага одобрена.
Преди време сестра ми ми даде една рецепта за блат с лимонада, по която една наша близка правеше много често торти и аз много ги харесвах като дете. Вместо с лимонада го направих с фанта и се получи много добре според мен :)


Блат с фанта 
Продукти:
5 яйца
200г захар
350г брашно
120г олио
1 бакпулвер
240мл фанта

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем. Добавя се олиото и сле него фантата. Накрая се слага брашното заедно с бакпулвера. Трябва да се получи смес с гъстотата на кекс, така че ако сеналожи може да добавите малко брашно или да не слагате цялото количество, тъй като има значение колко са били големи яйцата. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Подготвят се две тавички с диаметър 22см и се застилат с хартия за печене или се намазват с олио и се наръсват с брашно. Сместа се разделя на две равни части и се пече около 20 минути или до суха клечка. Изваждат се от фурната и се оставят върху метална скара да се охладят. След това всеки блат се разрязва на две равни части.

Сиропиране:
100мл прясно мляко
1 ванилия
1 суп.лъж захар

Този тип блатове понасят добре обилно сиропиране с прясно мляко или сок от компот по ваш вкус.




Мус с бял шоколад и маскарпоне
Продукти:
500г маскарпоне
300г бял шоколад
400мл подсладена сладкарска сметана
200г заквасена сметана "Данон" + 3 лъж пудра захар

Приготвяне:
200г от сметаната се слагат на котлона, без да се допуска да завира. Като се затопли добре се слага белия шоколад и се маха от котлона. Разбърква се докато шоколадът се стопи на пълно. Оставя се настрани да изстива и се разбърква периодично до пълното изстиване. След това се смесва с маскарпонето, като двете трябва да са с еднаква стайна температура. Останалите 200г от сметаната се разбиват до твърди връхчета. Заквасената сметана се слага в дълбок съд /тъй като пръска/ и се разбива с пудрата захар докато леко се сгъсти. Първоначално се втечнява, но това да не ви притеснява, тъй като после малко по малко се сгъстява. Необходимо е просто да разбивате по- продължително време. След това се добавя към сладкарската сметана , а накрая всичко се смесва с маскарпонето и белия шоколад. За разкош може да настържете на ситното ренде и бял шоколад вътре в крема, след като е готов.


Корабчето е направено от стериопор, за да може да остане за спомен на малкият мореплавател! Освен , ако не му види сметката де :)



А ето и как празнува малкият капитан :) Идеята за цветовете на тортата са от дрешките , с които той е облечен :)


Благодаря на майката на Ники за предоставените снимки!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...