неделя, 11 август 2013 г.

Малка торта за специални случаи /Торта "Орео"

Има рождени дни, на които човек иска да е заобиколен само от най-близките си приятели. Без много хора, излишно суетене и концентриране на вниманието в организация и планове. Точно тогава няма нужда от големи торти, със специални украси, а напротив - необходимо е нещо малко, семпло, много вкусно и с определен акцент :) Такава е и днешната торта.




Тя е за едно специално момиче, подарък от най-близките й приятелки. Тъй като те си имат шеговита закачка по между си , акцентът е малката маймунка.


Тортата е изключително малка - едва 13см в диаметър и е за около 6 парчета, напълно достатъчно за един импровизиран рожден ден :) А на колко става рожденичката, преценете вие :)


За вкусът момичетата нямаха никакви претенции, затова реших да е нещо нетрадиционно и заложих на биквитките "Орео", тях всички ги харесват - и малки и големи.

Ето и самата рецепта


ТОРТА "ОРЕО" / OREO CAKE 

Шоколадов блат /от тук/
Продукти:
25г какао
50мл вряла вода
180г брашно
1 ч. л. бакпулвер
100г меко масло
160г захар
2 яйца
1 пак. ванилия
100г заквасена сметана
 Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Прибавят се едно по едно яйцата до пълното им усвояване. Какаото се разтваря в горещата вода и след като леко се охлади се добавя към яйчно-маслената смес. Бакпулвера, ванилията и брашното се смесват и се прибавят на 3 пъти към сместта като се редуват със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашното.
Готовата смес се разпределя в застлана с хартия за печене правоъгълна или квадратна тава с приблизителни размери 28/30см /такава е моята/. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 10-12 минути, проверявайте блата, ако фурната ви е силна, тъй като не трябва да се препича. Готовият блат се оставя да се охлади напълно. След това с помощта на чиния или купа с диаметър 12-13см се изрязват 4 кръга. По този начин се пече само един блат , а накрая имате 4 готови платки.


Крем "Орео"
Продукти:
200мл течна неподсладена сметана 30% + 3 суп.лъж кристална захар
200г крема сирене
200г рикота
200г кондензирано мляко
1 пакет бисквитки "Орео"
5-6 обикновени бисквити
50г белени бадеми

Приготвяне:
Сметаната се разбива с кристалната захар докато стане пухкава. Крема сиренето се смесва с рикотата и кондензираното мляко и се добавят към сметаната. Кремът се разделя на 4 части. Три от тях разпределят върху всеки един от блатовете и се нареждат начупени бисквитки Орео. Тортата се оставя в тортен ринг за около 4-5 часа. След това се изважда от ринга и с последната част от крема се намазва отгоре и отстрани. Бисквитите и бадемите се смилат в блендер и тортата се наръсва обилно. Ако не искате друга украса, може да украсите и с парченца от Орео бисквитките.



И накрая искам да пожелая на прекрасната Дени, тази голяма усмивка никога да не слиза от лицето й :)





петък, 9 август 2013 г.

Торти за малки и пораснали момчета

Днешната публикация е посветена на торти, които съм направила за малки или вече пораснали момчета. Те са много различни една от друга, но пък всички ми доставиха голямо удовоствие при сътворяването им.

ТОРТАТА НА ЧОЧИ ПО ЛЮБИМАТА МУ КНИЖКА



Тази тортичка направих още през месец май за момченцето на наши съседи. Бяха ме предупредили преди време, че ще искат нещо вкусно за 3-тия рожден ден на Стефан, но до последно и самата аз не знаех какво точно. Оказа се, че малкият палавник има любима книжка с превозни средства и с майка му решихме тортата да пресъздава колите в нея. Оказа се доста забавна и съвсем различна торта. А когато дойдоха да я вземат малкият рожденик веднага си позна Полицейската кола, което означаваше , че съм успяла в пресъздаването на идеята и още повече ме зардва.


Прекрасният рожденик :) 



Майката на Чочи избра като вкус за тортата бели ванилови блатове и лек крем брюле, към който аз за разкош добавих и малко маскарпоне :) 




"МАЙСТОР МАНИ"  ЗА МАРТИ И ТОРТА "ДЪГА" 

Следващата торта е за едно момченце от София, което и тази година празнува рождения си ден на морето. Миналата година за него беше ето тази торта. Тази година темата отново беше "майсторска", но вече по любимото му филмче за Майстор Мани.


 Майката на Марти избра Торта "Дъга" с пълнеж от чийзкрем и парченца бял шоколад с ягоди


Рецептата за блатовете е адаптирана от тук

Блатове "Дъга"
Продукти:
250 г  масло
300мл прясно мляко
150мл течна сметана
500 гр захар
450 г брашно
5 ч. л. бакпулвер
щипка сол
7 белтъка
2 пак ванилия

Приготвяне:
Мекото масло и захарта се разбиват до побеляване. Към тях се добавя течната сметана. В отделна купа се смесва брашното, ванилията и бакпулвера, разбръкват се добре и се добавят към маслената смес. Отделно се смесват белтъците и прясното мляко и на 3-4 пъти се добавят към останалите продукти. Цялата смес се разделя на 6 равни части. /аз използвах пласмасови кутии за еднократна употреба/ Всяка от частите се оцветява в желания от вас цвят. Задължително използвайте специални бои за сладкарски и хранителни цели. Използвайте тава с размери 20/25см, която преди всеки блат застилате с хартия за печене. / В случай, че искате кръгла торта, посоченото количество е за тава 26 см/ Всяка платка се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 10-12 минути или до суха клечка. Като видите , че ъгълчетата на блата си променят цвета го проверете дали е готов. Оставете блатовете да изстинат добре и тогава сглобете тортата.

Чийз крем с бял шоколад с ягодов пълнеж
Продукти
800 мл млечна неподсладена сметана + 3-4 суп.лъж кристална захар /ако използвате подсладена сметана пропуснете кристалната и пудрата захар/
5 пак крема сирене /по 200г всяко/
2 пак желатин
1 кут. подсладено кондензирано мляко
100г пудра захар
300г бял шоколад с ягодов пълнеж
Приготвяне:
Млечната сметана се разбива докато стане пухкава. Крема сиренето се разбива с кондензираното мляко и пудрата захар. Желатинът се разтваря в 80мл вода и се оставя за 10 минути да набъбне. След това се втечнява на вода баня. След като се охлади до телесна температура се добавя към крема сиренето и кондензираното мляко. Разбърква се до хомогенност. След това всичко се добавя към млечната сметана. Оставя се за около 30мин в хладилника. При сглобяването на тортата използвайте правоъгълен тортен ринг или си направете такъв от алуминиево фолио. Редите блат крем и поръсвате с предварително натрошен бял шоколад с пълнеж от ягоди. В случай , че няма да декорирате тортата със захарна декорация , предвидете крем и за измазване на тортата отгоре.


ТОРТА "ХОБИ - ФОТОГРАФИЯ, ФУТБОЛ И БАЙК"

Следващата торта е за едно вече пораснало момче, с  разностранни интереси. Димитър става на 12г и си има много различни хобита -  фотография, колоездене и футбол. Тортата е съвкупност от тях :) и подарък за него от моя близка приятелка. Като вкус тя избра бели и какаови блатове в комбинация от бял и шоколадов крем.




ТОРТА "БМВ"

И последната торта от днешната публикация е за един автомобилен фен на марката БМВ. Тортата е изненада за него от съпругата му и синът му. Вкусът е лек и летен - бели ванилови блатове, чийзкрем /виж рецептата за Тoрта "Дъга" -1/2 дoза/ и много малини и боровинки


събота, 3 август 2013 г.

Едно некулинарно "Предизвикателство"

В днешната публикация няма да ви изненадам с нова сладка магия, а просто ще се впусна в едно оптправено към мен предизвикателство и ще отговоря на редица поставени въпроси.

От известно време в интернет пространството между кулинарните блогъри с под 200 последователи тече  игра от типа "Предизвиквам те - предай нататък" .
Един блoгър oтгoваря на 10 въпрoса , задени oт друг блoгър и oт свoя страна задава други 10 въпрoса на други 10 блoгъри с пoд 200 пoследoватели 

Ето , че и аз се оказах в този кръг, предизвикана не от една, а от цели две кулинарни блогърки :) Петя от Кулинарни размисли и страсти и  Геновева от Genoveff's blog

Първо бях предизвикана от Геновева Стоянова, затова най-напред ще отговоря на нейните въпроси. С нея се познаваме виртуално от доста време и често се случва да си пишем и да обменяме съвети и идеи. В нейния блог ще откриете не само интересни кулинарни рецепти, но и много интересни разкази свързани с нейните пътувания!
И така, да отговоря на въпросите :)

1. Защо  създадохте блога си или различното описание на страницата “За мен/За блога”? - Първоначалната идея за създаването на блога Sweet Magic беше да си съхраня рецептите и техните истории. Оказа се, че всяка една торта, която съм сътворила, не е просто торта, а си има нейната история и реших, че мога да ги споделя и с други хора. Така се роди Сладка магия :)

2. Кое е любимото ви място за блогване? - 
Не е само едно :) Един от най-първите блогове, които чета с голям интерес е "Слънчевата кухня" на Ирина Купенска и "Тайната на нашата вечеря" на Димитрана. Тези два блога продължават все още да са мое любимо място и дори с удоволствие препрочитам и по-отдавнашните рецепти, които тези момичета са публикували. А те са още от времето, когато аз изобщо си нямах идея, че ще се впусна в кулинарните дебри :)

3. Какво бихте искали да промените в характера си?
Нетърпеливостта си, искам да съм малко по-търпелива и по-малко припряна и вечно бързаща :) 

4. Кой е най-добрият урок, който сте научили?
Не съм сигурна дали все още съм научила НАЙ-ДОБРИЯ, но със сигурност са доста уроците от живота. Един от тях е никога да не правя планове за бъдещето, а да оставям нещата да се случват така, както им е писано :)
5. Какво ви прави щастливи?
Трите ми деца и приятелите ми
6. Какво за вас е Любовта?
Любовта ли??? Ама към какво? Има много вида любов :) Хубаво е човек да се радва на това чувство, но аз съм от хората , които не само дават , но и жадуват да получават любов :)
7. За какво мечтаете?
Не мечтая , не я харесвам тази дума, по-скоро имам идеи и предпочитам да ги осъществявам :)

8. Какво предпочитате: книга или филм?
Книга 

9. Ранни утрини или късни вечери?
Късни вечери - много, много късни :) 

10. Препоръките ви и/или мнението ви за блога ми?
По-често да споделяш на страничките на блога  кулинарните си подвизи и осъществените пътешествия :)

А сега ето и отговорите на въпросите, които ми зададе Петя Стоянова :) Нейното предизвикателство дойде малко неочаквано за мен, но и много приятно изненадващо. Сигурна съм, че в нийното кътче ще намерите прекрасни кулинарни идеи и съвети.

1.Как готварството се превърна във ваша страст? - 
Ако кажа , че готварството като цяло ми е страст, ще излъжа, затова уточнявам , че страстта ми е само в областта на сладкарството :) Всичко стана съвсем неусетно и неочаквано дори за самата мен, тъй като бях от хората , които пракарват максимално малко време в кухнята :)

2.Каква е професията ви?
Юрист

3. Любим продукт за приготвяне на ястия?
Крема сирене, сметана и шоколад

4.Крилце или кълка?
Ами май нито едно от двете, но ако трябва да избирам все пак ще е крилцето

5.Ако бяхте анимационен герой – кой щяхте да сте?
Алиса в страната на чудесата

6. Последната книга която прочетохте/или която все още четете?
"Преди да умра" на Джени Даунам

7.Какво ще направите, ако смъртният ви враг ви целуне?
Слава богу нямам смъртни врагове и не мога да дам отговор

8.Какво похапвате често?
Плодове, зеленчуци и сладолед
 
9.Сами ли се научихте да готвите или някой ви помагаше?
Съвсем сама, но с помощта на необятното интернет пространство :)

10.Показвали ли са ви по телевизията?Кога и къде? (без значение по какъв повод)
Да , преди 7 години в предаването "Искрено и лично" по БТВ, защитавах тогавашния си работодател :)  

Сега, по правилата на играта е мой ред да задавам въпросите. Малко ми е трудно, защото не обичам да питам и разпитвам, но в името на Предизвикателството, ще го направя :) 

1. Имате ли лични приятелства сред блогърите?
2. Смятате ли, че времето , което отделяте на вашия блог е достатъчно?
3. Бихте ли се занимавали професионално с хобито си?
4. Кое място в света бихте посетили повече от веднъж?
5. Имате ли любимо местенце - заведение, ресторант, кафене и кое е то и с какво ви спечели?
6. Мислите ли, че в България се цени достатъчно качествената храна?
7.Ако трябва да избирате между скъп домакински уред, за който отдавна мечтаете или скъпа дреха,обувки или аксесоар, кое бихте избрали?
8. Харесвате ли да смесвате нетрадиционни вкусове и коя е любимата ви комбинация?
9. На море или на планина?
10. Имате ли друго хоби? 

А ето и блогърите, към които отправям Предизвикателството :)

1.Диди oт Didi-licious
4.Катя oт Sugarmouse
5.Мери oт Мери Шик
6. Наталия oт Пoд гъбката 
7. Деси oт Dasye's kitchen
8. Дилянка oт Savory adventures, sweet temptations
9. Яна oт В кухнята съм
10. Драгo oт Вкусни мoменти

Ами тoва е ! Сега е ваш ред е да се впуснете в "Предизвикателствoтo" :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...