понеделник, 3 септември 2012 г.

Лешникова торта и нощно небе, огряно от зодиакалното съзвездие Дева!

Моя много близка приятелка ми се обади няколко дни преди рождения ден на моя син, да ме попита дали ще мога да вместя една тортичка за техен повод, който беше точно 2 дни преди нашия. Позачудих се, но след като се разбрахме, че тортата няма да е с някаква специална украса, се съгласих. Тъй като тя е свидетел на началото на моето хоби и е опитвала много от тортите, които съм направила, ми беше много трудно да я изнедам вкусово, но мисля, че и този път успях. Заложих на лешници и карамел. Приготвянето изглежда малко сложно, но всъщност изобщо не е. Предполагам, че може и да има по-лесен вариант, но по този начин отделните компоненти запазват по-трайно вкусовите си качества и се усещат отделните аромати по-осезаемо.

Торта с лешници и карамел

Пандишпанен блат
Продукти за форма с диаметър 26-27см.
10 яйца
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
1 1/2 пак. бакпулвер
120мл  олио
2 бр. ванилия
Приготвяне: 
Яйцата се разбиват с миксер със захарта, като купата, в която се разбиват се поставя в друга купа с гореща вода. Разбиването е на висока скорост и продължава 6-7 минути, докато сместта стане кремообразна. Прибавя се олиото, разбръква се  и накрая внимателно с шпатула се прибавя пресятото брашно, заедно с бакпулвера. Тъй като тази смес спада изключително бързо, аз разделям продуктите на 2 части и бърквам сместта на два пъти. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 25-30минути или до суха клечка. Всеки от блатовете се разрязва на две части и се получават 4 блата.

Лешниково-карамелен крем
Продукти:
1 пудинг за варене Карамел на д-р Йоткер
500г прясно мляко
100г захар за карамелизиране
4 суп.лъж захар за подслаждане
500г лешници, от които 100г се отделят са поръсване на тортата отстрани
2 пак желатин д-р Йоткер + 60мл вода
200г сладкарска сметана
1 кут крема сирене /200г/ +3 суп.лъж пудра захар

 Приготвяне: Захарта се карамелизира до златисто и  в нея се изсипват 400г от предварително изпечените и натрошени лешници. Маха се от огъня и внимателно се добавят се 400г от прясно мляко /не трябва да е много студено , за да не се пресече от високата температура на лешниците и карамела/.  Връща се на котлона и на тънка струйка се прибавя предварително разтворения в останалите 100г студено мляко карамелен пудинг заедно с 3 лъж захар. Кремът се бърка до сгъстяване, като не трябва да завира много силно. Дръпва се от котлона. Желатинът се разтваря в 60мл студена вода и се оставя 10мин да набъбне, след което се прибавя в топлия крем и се бърка до пълното му разтопяване. Кремът отново се завива с домакинско фолио и се остав до пълното му охлаждане. Сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се прибавя крема сиренето, предварително смесено с пудрата захар. Когато лешниковия крем изстине напълно към него с шпатула се добавят крема сиренето и сметаната.

Карамелен сироп
2-3 суп.лъж карамелизирана захар, се заливат с 40мл вода. След като захарта се разтвори се добавят  80мл бял ром и с този сироп се сиропира  всеки от блатовете



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...