сряда, 17 октомври 2012 г.

Къпана питка :) Най-вкусната и лесна питка...

Знам, че някои от вас сигурно ще се зачудят на тази публикация, тъй като досега съм представяла само и единствено рецептите на тортите и сладките магии, които правя, но тя е толкова хубава, сполучлива и лесна, че е крайно време да я споделя с вас.
За разлика от правенето на сладкиши и торти, месенето не е от силните ми страни и малкото опити , които съм имала са се оказвали неуспешни :( Наближаваше Коледа и много ми се искаше пак да пробвам някоя рецепта, но просто не смеех предвид предишните ми провали. Точно на 23-ти декември се събирахме предколедно и моя близка приятелка Краси донесе една божествена питка. Всички си облизахме пръстите. Реших да поразпитам за рецептата и се оказа, че питката не е каква да е , а КЪПАНА във вода. Повдигнах многозначително вежди, но Краси ме увери, че това е най-лесната питка и няма човек, който да я е правил и да не му се е получила. Реших, че и този път ще се пробвам, но ще е за последно и ако не се получи, повече тесто няма да пипна :)))
И, о, чудо, получи се! Точно за Коледа имахме най-прекрасната, пухкава и вкусна питка! 

След това я приготвих още веднъж за прощъпулника на най-малкия ми син. Споделих я и във фейсбук групата на Априлските майки и много от момичетата, които я направиха бяха очаровани от рецептата. Ето тук, една от виртуалните ми приятелки  Нунката е споделила как я е приготвила тя и както сами виждате резултата и при нея е невероятен!
Още веднъж хиляди благодарности на Краси, че успя да ме навие да изпробвам тази рецепта! А красотите , които тя твори може да видите ето тук WHITE MAGIC

КЪПАНА ПИТКА

Продукти:
1 кубче прясна мая /42г/
400 мл. прясно мляко
1 с.л. захар
3 яйца /единият жълтък се отделя за намазване/
1ч.л. сол
3-4 с.л. олио
1 кг. брашно /брашното може и да е малко по-малко, зависимост от големината на яйцата/

Приготовяне:
Маята се разтваря с 4-5 суп.лъж студено мляко и захарта. Оставя се настрани да втаса, докато си удвои обема. Около 700-800г от брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче и се слагат втасалата мая, яйцата, прясното мляко, солта и олиото.
Замесва се меко тесто като постепенно се прибавя брашно, може и да не поеме цялото, а може и малко повече, в зависимост от големината на яйцата. Тестото трябва да стане меко и да не лепне много.
Слага се в тензухена кърпа. Завръзва се и се потапя в дълбок съд , пълен с хладка вода /като се потопи пръста не трябва да пари/. Когато тестото втаса то изплува на повърхността на водата. /отнема не повече от 20 минути/ Така няма начин да пропуснете момента, в който тестото е готово!
Изважда се от водата и се премесва наново с малко брашно. След това го оформяте в желаната от вас форма. 
Аз съм пробвала го направя на фитил и да го завия на руло / на втората снимка/ . За Прощъпулника пък разточих три дълги правоъгълни кори, които помежду им намазах с малко разтопено масло, усуках ги като фитил и тогава ги завъртях на руло. Може и просто като питка да я изпечете, без някаква предварително правена форма.
Намазва се с оставения предварително жълтък. 
Слага се в СТУДЕНА фурна и се пече на 150 градуса за около 45 минути :) Като се изпече се изважда от фурната , напръсква се с вода и се завива с кърпа , докато изстине.




18 коментара:

  1. Ани, аз съм планувала вече с месеци да публикувам моите несгоди с питките. Тази беше чудесна на вкус, но малката тава ми изигра номер, знаеш :-) За Коледа ще пробвам отново :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, питката се наду страхотно, в момента се пече, със сигурност ще е вкусна, ще пиша пак

    ОтговорИзтриване
  3. СТРАХОТНА ПИТКА, КАЗВАМ ВИ, КОЙТО НЕ ПРОБВА ГУБИ!
    МЪЖЪТ МИ Я ОМЕСИ, ТОВА МУ БЕШЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ И СТАНА СУПЕР!
    ПРЕДИ ТОВА Е МЕСИЛ САМО КОЗУНАЦИ И ПАК БЯХА СУПЕР!
    ДА МИ Е ЖИВ И ЗДРАВ И ВСЕ ТАКА ВКУСНО ДА МИ ГОТВИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Златен мъж имаш, все такива вкусотийки да ти приготвя!

      Изтриване
  4. Направих я, стана страхотна!!!!! Благодаря за лесната рецепта! Това е първата питка, която правя сама и е толкова лесна за изпълнение :) Благодаря отново!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! Много благодаря за рецептата! Питката се получи от раз. Просто не мога да повярвам, след няколкото ми неуспешни опита, мисля, че открих рецептата, която и занапред ще правя. Имам два въпроса. Пробвали ли сте да я правите със суха мая и ако да, дали се получава пак така хубава? И вторият ми въпрос е дали ако се сложи сиренце вътре резултатът пак ще е така добър. Благодаря, слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, много се радвам, че ви е харесала питката. С мая не съм пробвала, но със сирене е страхотна. Разделих тестото на четири топки и всяка разтеглих на кора, която намазах с разтопено масло, наръсих със сирене, навих на руло и усуках на фитил и нареждах в тавата като охльов. За съжаление нямам снимка, тай като много бързо беше изядена :) Хубав ден и на вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,Благодаря за споделената сполучлива рецепта,искам да я направя със сирене,но не разбрах като се разточат и наръсят със сирене четирите кори една върху друга ли се слагат и тогава се усуква или се усукват една по една и се подреждат в тавата?
      Хубава вечер

      Изтриване
    2. Здравейте ,Силвия. Разделям тестото на 4 и всяко парче правя на кора. Всяка кора намазвам с мазнина и наръсвам със сирене. След това я навивам на руло, което пък го усуквам на фитил. Така прцедирам с всяка кора. В тавата ги нареждам като навия първата кора в центъра и около нея продължавам с другите като охлюв

      Изтриване
    3. Много ,Благодаря,правя я много често в къщи,рецептата е страхотна,днес ще опитам и със сирене

      Изтриване
  7. Здравейте :)А водата за 20 минути не изстива ли?

    ОтговорИзтриване
  8. Днес направих половин доза, защото не съм правила къпана питка досега, но съм доволна от резултата. Другият път ще сложа и сирене. Оформих като цвете по Валентина Зуркан. Само един въпрос- може ли да сложа тестото в торбичка (една баба при Звездев процедира така и оттам ми дойде идеята да направя такава питка)?
    Поздрави,
    Илияна Апостолова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Илияна, мисля, че би трябвало да може. Моля ви , ако пробвате да споделите резултата :)

      Изтриване
    2. Днес вече си направих цялата доза- добавих сирене и още малко сол. Та, изпробвах варианта с торбичката вместо тензуха. Бих казала, че съм супер изненадана. В кърпата предният път половин доза ми втасва около 40 мин., а сега двойно повече количество беше готово за 15!!! Изплува си на повърхността, но все пак го оставих още 10-ина мин., при което тестото се понаду още и изпълни торбата. Определено по този начин се спестява мноооого време за втасване. Препоръчвам да ползвате торбичка- после направо си я хвърляте и е по-удобно. Благодаря за рецептата! :)
      Поздрави,
      Илияна Апостолова

      Изтриване
  9. От няколко годни ,тази също правя вашата питка и всеки път обирам всички овации ! Бъдете здрава и весели празници !Екатерина :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...