четвъртък, 31 януари 2013 г.

Домашен захарен фондан или как се "облича" една торта

Досега повечето рецепти, които съм публикувала са на торти, които са със захарно покритие. Това е така наречената моделираща маса или захарен фондан. На българския пазар има вече няколко фирми, които предлагат готова смес, която се използва за тези цели. В повечето случаи обаче разфасовките са доста големи и много често излизат твърде неизгодно. 
Ето защо реших да ви покажа рецептата, която аз най-често използвам за приготвяне на Домашен захарен фондан и да ви споделя изводите, които съм си направила при нейното приготвяне.

Когато за първи път реших да направя торта със захарно покритие използвах т.нар. "Руска Мастика ІІ" . Установих, че с този тип тесто се работи много лесно и затова доста време правех само него. След това попаднах в блога на Димитрана "Тайната на нашата вечеря" и в него имаше споделена подобна рецепта, с малки разлики в количествата. Пробвах и нея, но първият път не бях особено очарована, да не кажа, че претърпях пълен провал. :(
Разглеждайки в последствие нейните торти, както и на още няколко момичета, които сами си приготвят фондана, реших, че ще опитам пак, но този път ще спазя няколко правила, които вече бях прочела в различни готварски форуми и блогове.

Правило 1: Качествена пудра захар - за съжаление на българския пазар трудно се открива такава. Оказва се, че някои марки имат някакъв антислепващ елемент  в себе си, което не позволява "спойката". Ако я изсипете и се вдигне облак прах и всичко побелява, хич не се захващайте с нея. Марките "Крина" и "Биосет" направо ги отпишете :) с тях винаги съм имала проблеми.   На "Захира" / но не винаги/, "Оберон" и "Примо" на Кауфланд са подходящи за тази цел. Фирма "Илчовски" Варна имат страхотна пудра захар, но се продава само в торби по 5кг.
Правило 2: Винаги пресявайте пудрата захар поне по 2 пъти.
Правило 3: Никога не слагайте всичката пудра захар наведнъж. Най-добре първо сложете половината количество от посоченото в рецептата и после добавяйте постепенно.
Правило 4: След като първоначално разбъркате част от глюкозата, желатина, глицерина и пудрата захар, изчакайте сместа да изстине и тогава добавяйте още пудра. Топлата глюкоза поема повече пудра, но като изстине и се превръща в камък.
Правило 5: Винаги замесвайте тестото поне едно денонощие по-рано.
Правило 6: Оставете тесто леко лепнещо. Завийте го в свежо домакинско фолио и го оставете да пренощува. На следващия ден го размесете отново и чак тогава, ако има нужда добавете още пудра захар.
Правило 7: Разточвайте върху гладка повърхност, може и върху мушама. Преди да разточите фондана, наръсете повърхността обилно с пудра захар или натурално нишесте.
Правило 8: Ако сместа ви е станала много твърда я затоплете леко в МВ. Намажете ръцете си с няколко капки глицерин и размесете отново.
Правило 9: Винаги измазвайте тортата хубаво с маслен крем или, който трябва да бъде добре изравнен и да стегне преди да сложите фондана. С каквото и друго да я намажете има опасност фондана да се разтопи.
Правило 10: Винаги разточвайте два пъти по-голяма площ отколкото ви е площта на тортата+страните, за да не ви се получат плисета отстрани.
Ето и рецептата. Когато я приготвяте за първи път ви съветвам да си направите 1/2 доза, която ще ви стигне да покриете малка и не много висока торта.

Захарен фондан
1 пакетче желатин
60мл вода
120мл глюкоза /прoдава се в диетични или здравoслoвни магазини или в гoлемите търг.вериги/
1ч.л глицерин /прoдава се в аптеките/
1000гр пресята пудра захар

Желатинът се разтваря в студена водата и се оставя да набъбне. След това на водна баня се затопля докато се втечни. Глюкозата се затопля и се смесва с  глицерина. Прибавя се към желатина и се разбърква добре. 1/2 от пресятата пудра захар  се сипва в дълбок съд, прави се кладенче и в него добавя желатиново-глюкозната смес. Разбърква се добре, докато се получи гладка и плътна каша. След това се добавя внимателно от пудрата захар и се бърка докато започне да се получава лепнещо тесто. Меси се както се замесва питка. Когато тестото стане гладко и лепне съвсем леко се завива плътно в свежо домакинско фолио и се оставя за един ден на стайна температура , а не в хладилник. На следващия ден се отвива и при нужда се доомесва с още малко пудра захар.

А ето тук можете да видите как точно трябва да поставите фондана върху тортата, за да ви се получи добре .

А ето и някои от моите торти с този фондан











140 коментара:

  1. Много благодаря за полезната информация! Веднъж съм правила домашен фондан и ми беше много трудно да го разточа, но предполагам, че проблема беше от пудрата захар, защото беше доста ронлив. В интерес на истината след като видях обясненията ти бих се осмелила пак да опитам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ще се радвам, ако съм ви помогнала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А как да оцветим фондана с цвят?

      Изтриване
    2. zdraveyte az ne sum pravila torti no iskam da opitam i se sumnqvam dali da napravq po tazi recepta ili da si zakupq poneshe misleh da si zakupuvam ot irina kubenska v.turnovo vtoro kak da ocvetq fondana s boq na prah

      Изтриване
    3. Здравейте, с готовия фондан е по-лесно, но нищо не пречи да пробвате и тази рецепта. Боите на прах ги разтворете в капка вода и като се разтвори прибавете към малко парче фондан, а след това към по-голямо количество, може да направите кашичка с малко пудра захар или нишесте и така да добавите към фондана.

      Изтриване
    4. Здравейте, а каква рецепта за маслен крем използвате? Благодаря предварително за отговора ��

      Изтриване
  3. Здравейте . Досега ( а то е само два пъти ) съм си месила марципан Варна . Но тъй като чета по форумите че има и по лесни фондани за приготвяне , реших да пробвам вашия . Имам едно въпросче : трябва ли да се работи бързо с това захарно тесто . Втвърдява ли се по бързо от Варната . Понеже съм съвсем начинаеща и много неща не са ми ясни - затова и въпросите са ми едни такива .... никакви . Благодаря .

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, аз със Варната нямам опит, но предвид, че това е желатиново тесто си мисля, че съхне значително по-бързо. Това, което трябва да уцелите е хубава пудра захар, много фина, да не вдига прах и да е пресята няколко пъти. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, бихте ли споделили къде в Бургас мога да открия пудрата захар Илчовски?

      Изтриване
    2. Мими, пишете ми на aniiv@abv.bg

      Изтриване
  5. Здравейте и от мене . Поредния въпрос , но сега и от мен . Тези ваши красиви торти с този фондан ли са покрити . Пробвала съм мастиката и Варната . Мастиката ми стана на едни ситни зрънца - дано като я разточа да не си личат . Сега смятам и този фондан да забъркам , но половина доза . Дано се получи . Този момент с месенето , когато цялото тесто ти е полепнало по пръстите и виси отвсякъде , ми е много изнервящ . и все се надявам да хвана някакъв чалъм . Нямам голям опит в месенето , затова го споделям с вас , та дано ме светнете нещо , за някаква хитринка .След като е поела половината пудра захар , вече слагам лъжица по лъжица върху сместа , докато поеме цялата пудра . а дали да не я слагам на ръцете си - та да не лепне толкова - че няма отлепяне . ох не знам . Вие как процедирате - моля споделете . Благодаря .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не всички торти за с домашен фондан :) Понякога просто нямам време да правя или не разполагам с хубава пудра захар. Последните три торти , които съм публикувала - с дракона, с лалетата и бебешката са именно с фондана от настоящата рецепта. От моя опит съм си направила извод, че става на зрънца, когато пудрата захар е по-едра или не е пресята хубаво. Аз лично слагам 2/3 от пудрата захар, правя кладенче и в него сипвам останалите продукти. После замесвам и добавям по малко от останалата пудра захар. Доста често се случва да не ми поеме цялото количество, както е по рецепта. С лепненето аз също не съм се справила. Със сигурност обаче лепне повече, ако продуктите са топли /например глюкозата е доста топла/ Освен това винаги оставям тестото леко лепнещо. Завивам го в домакинско фолио и го оставам за 24часа. На другия ден го премесвам с малко глицерин на ръцете и ако има нужда добавям още малко пудра захар. Дано да съм ви помогнала :)

      Изтриване
  6. здравейте , аз съм анонимният от 28.02 . Омесих си този захарен фондан и смея да твърдя че се получи отлично . Наистина е като пластелин . Лесно се оформя фигурка . Не се напуква като изсъхне- като марципан Варна . Спокойно може да се направи фигурка без да се втвърди в ръцете ти . Даже за някой детайли, бих искала по бързо да изсъхва . Как се постига това ?. Страх ме е да сложа повече пудра , за да не стане на трохи . Не съм покривала още торта с него , но се надявам да не се къса докато го вдигам с точилката . ще го оцветявам с прахови боички - дано и там да нямам проблем , че все още не съм оцветявала вече готово тесто . ами това е от мен . благодаря ви за интересния блог който сте създали , и за точните рецепти .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че сте доволни от резултата. Категорично ви съвтвам да не добавяте повече пудра захар. В случай, че при работа ви лепне тестото, използвайте нишесте на ръцете си или някаква мазнина от типа на кокосовото масло или криското http://www.cookibooki.bg/Crisco/15-%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/23913-%D0%9C%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88%D0%B8.html За още по-добро съхнене на фондана и повече пластичност може да използвате Тайлоза - http://www.hitrini.com/product/1536/tayloza-120-g.html

      Изтриване
  7. Здравейте!Аз също ползвам този фондан и съм много доволна.Относно лепненето на фондана аз си намазвам ръцете със свнска мас и няма проблем,оформя се по лесно и не лепне.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте! Никога не съм правила фондан, но съпругът ми има след месец рожден ден и много искам до тогава да се науча да правя и да го изненадам. Искам да попитам от къде се купуват глицерин и глюкоза и кога точно се оцветява тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, глицерин от аптеката, а глюкоза от гoлемите търгoвски вериги - Била, Карфур, Пикадили или някoй диетичен магазин. Тестoтo мoже да се oцвети oще при слаганетo на желатина, нo акo ще ви трябват различни цветoве, си направете бялo и oцветявайте след катo вече е гoтoвo :) Успех :)

      Изтриване
    2. Здравейте! Белият цвят как се придава (смисъл без никакви бои не става ли лека жълтеникъв?) Благодаря предварително.

      Изтриване
    3. Здравейте! При тази рецепта белият цвят си oстава бял, защoтo няма oт каквo да се прoмени! Етo тази тoрта http://antoaneta77.blogspot.com/2013/02/blog-post_21.html е правена с тoзи фoндан и не е избелван цвета с никаква бoя :)

      Изтриване
    4. ama kakav e glicerina ima li zna4enie kato 4ist glicerin ili i as nz kakav

      Изтриване
    5. Глицеринът се прoдава в аптеките

      Изтриване
    6. Здравейте! Отидох в аптеката и попитах за глицерин и ми казаха, че се използва за почистване на обувки. Можете ли да ми кажете какъв точно трябва да е глицерина?

      Изтриване
  9. Здравейте :) прекрасни торти :) аз никога не съм правила торта , но много искам да опитам да направя торта с фондан :) може ли цялостна рецепта на торта с блатовете преди поставянето на фондана :) благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички рецепти, кoитo са публикувани в блoга са цялoстни и съдържат блат и крем :) Бих ми препoръчала за началo Мoята първа тoрта :) http://antoaneta77.blogspot.com/2012/05/blog-post_22.html

      Изтриване
  10. Значи 1кг захар е достатъчен? + още малко ако се наложи на другия ден.. А лимонена киселина слагате ли?
    - Кремена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, дoстатъчен е, дoри мoже и пo-малкo. Няма прoблем да гo oставите лекo лепнещ и на следващия ден да дoбавите oще пудра захар. Нейнoтo кoличествo зависи oт гъстoтата на глюкoзата най-вече

      Изтриване
  11. Здравейте - и аз искам да се включа с въпросите! Така приготвеният фондан колко време може да престои в готово състояние (в хладилник или фризер, или друг вид съхранение) или е единствено за незабавна употреба? Мисълта ми е ако го направя днес, дали ще мога в следващите 2-3 дни да се упражнявам над него? :-) И другото - самите фигурки могат ли да се моделират от него?

    ОтговорИзтриване
  12. Фoнданът спoкoйнo мoже да се съхранява в хладилник за 1 месец. Кoгатo решите да рабoтите с негo мoже да гo извадите oт предишната вечер и да стoи на стайна температура. Акo не сте прекалили със захарта и не е станал прекаленo рoнлив, мoже и фигурки да правите oт негo

    ОтговорИзтриване
  13. Първо искам да благодаря на авторката на статията, защото благодарение на нея разбрах защо точно не ми се получаваха нещата.
    Захарният фондан е изключително претенциозна моделна маса(влажност, температура, качество на материалите, пропорция) и не е приятен на вкус, а когато изсъхне става прекалено твърд и негоден за ядене. Който го е измислил, го е направил с единствената мисъл, да ви убеди, че за нищо не ставате. Единственото му положително качество е чистия бял цвят.
    Лично аз препоръчвам ако искате да направите бързо, безпроблемно и без да си късате нервите декорация на торта, да се ползва или истински марципан(бадемов) или марципан Варна. И двата са вкусни, не стават прекалено твърди при изсъхване, подходящи са за фини детайли( особено марципан Варна). Марципан Варна е и лесен за корекция( с вода или захар), ако не сте докарали точно консистенцията или ако е изсъхнал, детаилите се слепват здраво и лесно само с вода нанесена с четка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Петър, благoдаря ви за спoделенoтo мнение! Аз личнo с марципан Варна не мoга да рабoтя , а и с тoва брашнo вътре, не ми е пo вкуса. Бадемoвият марципат е мнoгo вкусен , нo цената му идва малкo висoчка.

      Изтриване
    2. Петър, мога да Ви уверя, че доста са хората, на които много им допада вкуса на този фондан :) Тъй като за всички торти, сладки и кексчета, които съм правила съм си месила точно него, мога спокойно да кажа, че определено не е претенциозен :) А начина, по който Ани е обяснила нещата е много точен и ясен, браво Ани :)

      Изтриване
  14. Благодаря за информацията.Със сигурност ще пробвам тази рецепта.Тортите са много красиви.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте! На 22.09.13г. Имах рожден ден и изпробвах рецептата ви за торта, която сте правили за 2 рожден ден на детенцето ви. ( горният шоколадов етаж).Стана много вкусна. Всички много я харесаха. Благодаря за чудесните идеи и рецепти. Скоро съпругът ми ще има рожден ден и смятам отново да се пробвам да му направя торта от вашите рецепти, но не съм избрала още коя.Искам и да я покрия с фондан. Та затова да попитам вие какъв глицерин използвате? Аз днес си купих от аптеката на "Химакс фарма" , но ме притеснява, че на него пише преложение във фармацията и козметиката. Дали е безвреден ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мнoгo се радвам, че ви е харесала тoртата, Жана! За глицерина не се притеснявайте, щoм е oт Аптека. Етo тoзи пoлзвам аз http://apteka.framar.bg/04009522/%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD-50-%D0%B3%D1%80- Успех с фoндана, данo да ви е хубава пудрата захар :)

      Изтриване
  16. Здравейте, можете ли да ми кажете от къде да си купя безвредни бои?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Етo oт тук http://www.hitrini.com/category/3/sladkarski-boi-i-otsvetiteli.html

      Изтриване
  17. Благодаря.Вече си поръчах и пристигнаха.А снощи направих фондана, който сте побликували. Не ми пое цялата захар,а сега като го гледам е и доста твърд. Да ме посъветвате къде съм сбъркала??????
    П.П. Само за тези които са невежи като мен да споделя, че 3 дена се чудех, каква глюкоза да купя. Къде ли не търсих даже се свързах с една позната аптекарка :). Докато разбера, че аптекарската глюкоза няма нищо общо със сладкарската, ми отне доста ровене в нета и телефонни разговори :) :):):):). Накрая една сладкарка ми каза, че си я копува от КАУФЛАНД, точно до меда я намерих. Така, че да не се лутате като мен :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, мога само да предполагам каква е причината. Ако глюкозата е била по-гъста има вероятност затова да е поело по-малко захар. Когато започнете да работите с него си намажете ръцете с няколко капки глицерин и отново размесете тестото и то ще се отпусне.

      Изтриване
  18. Здравейте, искам да попитам как се затопля глюкозата - в микровълновата ли, на котлона ли или по някакъв друг начин?

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте! Глюкозата дали мога да я намеря в Кауфланд?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз личнo купувам oт Била и oт Диетичните магазини. В един oт кoментарите пo-гoре пише, че я има и в Кауфланд :) Весели празници

      Изтриване
  20. Здравейте, радвам се, че тази тема е все още актуална, защото много бих искала да получа малко повече информация за приготвянето на фондана като цяло...Миналият ден се пробвах за пръв път, но понеже не можах да открия глицерин реших да пробвам друга рецепта, в която има маргарин...Честно казано- не съм доволна, защото фондана стана доста жълтеникъв. В рецептата водата беше 100мл, което ми изигра още една лоша шега- стана доста по- мек и при обработка, колкото повече го пипах с ръце, толкова по- мек и лепкав ставаше...Успях някак си да покрия тортата,а фигурките замразявах във фризера за да не губят формата си...Трагедия :D Искам да ви попитам, първо, колко горе долу са 120 мл глюкоза, защото моята е в бурканче от 500грама и ми беше трудно да преценя милилитрите, знам че трябва тези пропорции да се спазват стриктно... А също и за глицерина- какво точно е предназначението му, може ли все пак да бъде заместен с нещо друго? В аптеките, в които проверявах, глицерина не е пригоден за ядене, много се надявам да открия все пак... Благодаря предварително и весела Нова Година на всички! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и за мнoгo гoдини :) За кoличествoтo на глюкoзата е най-дoбре да изпoлзвате мерителна чаша или мензура, кoятo е в мл. Глицеринът, кйтo се прoдава в аптеките а напълнo пoдхoдящ за фoндана. Етo тoзи пoлзвам аз http://apteka.framar.bg/04009522/%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD-50-%D0%B3%D1%80

      Изтриване
    2. Благодаря ви много! Честно казано, почти се бях отказала да търся, защото навсякъде ми казваха, че този глицерин може би не е подходящ...Надявам се, този път да ми се получи, ще спазя стриктно рецептата! Поздрави и хиляди благодарности!

      Изтриване
  21. Здравейте,
    може ли да си направим сами пудра захар, аз имам машинка, която мели всичко и го прави на прах.
    Правила съм пудра захар така - слагам в машинката кристална захар и смилам.
    Но дали така получената пудра захар ще става за захарно тесто ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,Надежда. Не мисля, че домяшната пудра захар е много подходяща. Колкото и да е пресявате тя стои леко зърниста. Въпреки това не пречи да пробвате и да споделите дали ви се е получил фондана :-)

      Изтриване
    2. Здравейте,Надежда. Не мисля, че домяшната пудра захар е много подходяща. Колкото и да е пресявате тя стои леко зърниста. Въпреки това не пречи да пробвате и да споделите дали ви се е получил фондана :-)

      Изтриване
  22. ЦЗРАВЕЙТЕ! МНОГО МИ ПАРЕСА И ЩЕ ПРОБВАМ. ВЪПРОСА МИ Е САК НАПРАВИХТЕ ВЛАКЧЕТО? И ТРЯБВА ЛИ ДА ГИ СЛАГАМ ВЪВ ФРИЗЕРА ДА СТЕГНАТ ( украсата)? БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  23. Аз бих искала да попитам фигурките как с закрепят върху тортата ,смятам да правя розички и се притеснявам да не ми паднат от тортата?

    ОтговорИзтриване
  24. Залепят се с захарен сироп поне аз така знам на равни части вода и захар :-)

    ОтговорИзтриване
  25. Малките фигурки ги лепя само с водичка, а по-големите със сладкарско лепило - тайлоза,разтворена във вода до гъста каша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А от къде мога да закупя тайлоза и само върху маслен крем ли може да се поставя фондана защото се притеснявам да не стане доста тежка върху сметана няма ли да стане? Предварително благодаря за информацията . В петък трябва да правя тортата за рожденният ден на приятелка и се притеснявам дали ще се справя!

      Изтриване
    2. Тайлозата се купува от онлайн магазините за сладкарски принадлежности например www.hitrini.com . Фонданите се топят от сметаната и рискувате след няколко часа да имате свлечена и обезформена торта. Масленият крем е най-подходящ. Друг вариант е шоколадовият ганаш.

      Изтриване
  26. Здравейте,
    направих захарен фондан по рецептата по долу като спазих всички пропорции:
    1 пакетче желатин
    60мл вода
    120мл глюкоза /прoдава се в диетични или здравoслoвни магазини или в гoлемите търг.вериги/
    1ч.л глицерин /прoдава се в аптеките/
    1000гр пресята пудра захар

    За работа е много лесен, стават много хубави фигурки, но имам проблем със съхненето.
    След като престоят няколко дена започват да омекват - държа ги на стайна темература, не в хладилник. Предполагам, че тъй като стоят на шкаф в кухнята (има влага) е възможно от това така да се получава, но все пак моля за съвет относно съхренението на вече готови фигурки.
    Предварително благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да добавите тайлоза в тестото , за да съхне по -добре. Влагата е враг №1 на захарното тесто. В хладилник ще станат още по-зле. Тайлоза можете да намерите в он лайн магазините за сладкарски материали.

      Изтриване
    2. Благодаря!

      Изтриване
  27. здравейте.мн ми хареса и ще пробвам.но бихте ли ми дали някоия рецепта под фондана.масления крем и други които да не топят фондана.благодаря ви предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето тук :) http://antoaneta77.blogspot.com/search/label/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%20%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC

      Изтриване
  28. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  29. Лора Димитрова19 април 2014 г. в 13:28

    Здравейте.:) Направих фондана,завих го в фолио и го оставих на стайна температура 1 нощ.Днес обаче,сега като го пипнах,той е станал доста твърд.Как да процедирам-да го сложа в МВ и после да го омеся с малко глицерин на ръцете ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Лора, може би сте прекалили малко с пудрата захар. Да, пробвайте да го разделите на малки порции и да го омесите с малко глицерин на ръцете. Успех!

      Изтриване
    2. Нали рецептата в рецептата пише 1 кг пудра захар? Не трябваше да слагам цялото количество ли? Стана много твърд,едвам го разточих и се накъса...Много е сладък,чак не се яде...
      https://www.facebook.com/lorito0o/media_set?set=a.817941654899984.1073741856.100000524704293&type=3

      Изтриване
    3. Явно не се прочели рецептата внимателно - Правило 3: Никога не слагайте всичката пудра захар наведнъж. Най-добре първо сложете половината количество от посоченото в рецептата и после добавяйте постепенно. и Правило 6: Оставете тесто леко лепнещо. Завийте го в свежо домакинско фолио и го оставете да пренощува. На следващия ден го размесете отново и чак тогава, ако има нужда добавете още пудра захар.
      Да, наистина е много сладък, това все пак е само пудра захар, няма как да не е. Все пак той е само за украса, а не за ядене самостоятелно.

      Изтриване
  30. Бихте ли ми казали,дали има рецепта за фондан без желатин?

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте!Каква глюкоза използвате,защото потърсих в магазините и видях че има и насипна и в бурканче?

    ОтговорИзтриване
  32. грешка:не насипна а прахова

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте и аз ще правя торта, но не разбрах как се оцветява фондана. Освен бял, ще ми трябва зелен и червен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, с бои за хранителни цели. Има ги в сладкарските онлайн магазини. След като приготвите фондана, го оцветяване.

      Изтриване
  34. Здравейте, искам да пробвам рецептата за фондана, но нямам възможност да го направя ден преди тортата. Проблем ли ще е ако престои 2 вместо 1 дена на стайна температура?

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте. Благодаря за полезната информация която сте публикували!!! Изчетох всичките коментари, но не намерих отговор на моя въпрос...И аз съм мераклийка да се пробвам с направата на такава торта. Не ми стана ясно как се оцветява вече готовия (белия) фондан? Капят се капки върху него и се меси известно време докато цвета стане равномерен ли? По колко капки/количество се слага? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз предпочитам да ползвам гелови бои, защото течните развалят фондана. Започвам с малко количество фондан , примерно колкото шепа, и слагам малко колечство боя - примерно на върха на ножа и оцветявам докато ми хареса цвета. След това така процедирам и с колямото количество фондан , като вече добавям повече гелова боя

      Изтриване
    2. Много Ви благодаря! :)

      Изтриване
  36. Здравейте ! Имам голямо желание да направя този фондан,само че при приготвянето му съм сложила 120гр. а не 120 мл. глюкоза . Оставих го в хладилника за съхранение ,понеже ще ми трябва след 5-6 дни,но не се е втвърдил(а от вчера е там ).Въпросами е : ще можели да се работи с него ,и ако може да се оправи ,как?
    Благодаря предварително !!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че толкова късно ви отговарям. Мисля, че няма проблем да се работи с фондана, може би ще се наложи да му добавите още пудра захар, в случай, че лепне прекалено много.

      Изтриване
  37. Здравейте! Бихте ли ми писали колко грама е опаковката желатин? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте ! Тази сутрин замесих фондана по правилата и преди мъничко го проверих, оказа се че лепне много и го примесих с останалата пудра захар. Колкото повече го меся толкова повече лепне . МОЛЯ помагайте ако имате идея какво се случва и какво да го правя ако и утре продължава да лепне тъка . Жал ми е да го изхвърля а ми трябва за сряда. Благодаря ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, малко късно ви отговарям, за което се извинявам. Не мога да преценя каква е била причината, но при разточването може да намажете леко повърхността с някаква мазнина, примерно маргарин или олио, съвсем леко само 1-2 капки и да разточите тестото отгоре. Същото може да правите и докато моделирате фигурки.

      Изтриване
  39. ЗДРАВЕЙТЕ,БИХ ИСКАЛА ДА МИ КАЖЕТЕ ТОЧНО СЪС КАКЪВ КРЕМ МОГА ДА НАМАЖА ТОРТАТА ЗА ДА НЕ СЕ РАЗТЕЧЕ ФОНДАНА И МОЖЕ ЛИ ГЛИЦЕРИНА ДА СЕ ЗАМЕСТИ С НЕЩО ДРУГО?ОЩЕ ЕДИН ВАЖЕН ЗА МЕН ВЪПРОС-НАПЪЛНО ГОТОВА ТОРТА СЪС ФОНДАНА,МОЖЕ ЛИ ДА ПРЕСТОИ ЕДНА НОЩ ВЪВ ХЛАДИЛНИКА?БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Под фондана задължително се маже с маслен крем - много меко масло и пудра захар в съотношение 1:2 се разбива с миксер. Няма с какво да замените глицерина или поне аз не съм пробвала друг заместител. Няма проблем тортата да престои в хладилника дори и два дни.

      Изтриване
  40. Здравейте може ли да попитам конкретно за оцветяването.Какви бои използвате/как се казват/,какви цветове са основните и най-важните да имам и как се ползват тъй като аз бих искала да опитам за рождения ден на сина ми да му направя такава торта но ми се вижда трудно и много неща не са ми ясни ,колко цвята бои трябва да има начинаеща като мен за една торта и как оформяте фигурките,какви принадлежности са нужни.Всяка фигурка поотделно ле се оцветява,моля ви да ми обясните малко по подробно,за което ще съм ви благодарна.Вени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вени. Боите се продават в магазините за сладкарски консумативи, например www.hitrini.com . Аз лично ползвам гелови. Всеки цвят се поръчва отделно. Червено, синьо и жълто могат да ви помогнат при смесване да си направите зелено, оранжево, кафяво, лилаво, розово. Фигурките се оформят на принципа на работата с пластелин. Тестото се оцветява предварително и след това правите необходимата част за всяка фигурка.Ако правите човешка фигура - лицето, рацете и краката ги правите от телесен цвят, косата например от кафяво, дрешките от други цветове и накрая сглобявате всички части. Това колко цвята бои трябват за една торта зависи от това каква е тематиката , която ще правите. Желая ви успех :)

      Изтриване
  41. замесих по рецептата оставих го да престой в хладилника обаче когато тръгнах да го разточвам се ронеше нямаше шанс дори и с капка олио може ли да се прави с част нишесте и част пудра захар защото този който е на "хелаз" е с нишесте

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Количеството пудра захар в рецептата е ориентировъчно. Може би сте прекалили и затова се е ронило тестото. Нишесте не препоръчвам за тази рецепта. С капка олио или глицерин може да доомесвате , ако ви лепне тестото.

      Изтриване
  42. Zdraveite,pravix fondana to4no po va6ata recepta,vsi4ko sam slojila striktno i savetite sam spazila kakto ste gi napisali.Testoto stana perfektno na vid,no kagato zapo4nax da pravia figyrkite mnogo mi se lepe6e nebe6e kato plastelin.Kade zbarkax?Molq posavetvaite me kakvo da pravq s testoto.Kak da go opravq ako ima na4in.Blagodarq vi.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, при правенето на фигурките може леко да намазнявате ръцете си глицерин или маргарин. Може да опитате да добавите още съвсем малко пудра захар, само докато правите отделните елементи, а не на целия фондан. Също така може да напудряте леко с нишесте пръстите си , за да не ви лепне фондана. Дано някое от предложенията ми ви помогне :) Хубав ден!

      Изтриване
  43. Здравейте,скоро правих за първи път захарен фондан по тази рецепта и смея да твърдя, че ми се получи. Ползвах го за украса на торта-правих розички. Смятам отново да го правя, този път да украся меденки за Коледа. В тази връзка искам да те попитам дали е добре да се украсят с точно този фондан, защото от украсата на тортата ми направи впечатление след като изсъхна, че стана доста твърд.Възможно ли е, ако съм сложила повече пудра захар при измесването на фондана, когато изсъхне да става по твърд? Мисля си, че малко прекалих с нея, въпреки че ми се разточваше добре. Само когато трябваше да го направя доста тънък по краищата ми се накъсваше.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина този фондан става леко твърд като престои. Може да намалите малко пудрата захар. Ако меденките няма да стоят много време украсени, няма пречка да ги направите с него и да ги сложите в плътно затворена кутия.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. А има ли разлика между този фондан и купения? Кой става по-твърд след като престои известно време?

      Изтриване
  44. Здравейте! Тъй като съм невежа искам да Ви попитам мога ли да ползвам този фондан за коледни сладки и да го режа с формата на сладката? И как да залепя отгоре захарни фигурки (например снежинки, елхички и др.)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, можете. Изрязаните фигурки се навлажняват леко с водичка /може да използвате четка за рисуване/ и така се залепят върху сладката.

      Изтриване
  45. Здравейте!
    Искам да направя торта с този фондан, но тъй като семейството ми пости се чудя дали може желатина да се замени с някакъв друг желиращ агент. Дали ще се получи и какъв друг би могъл да се използва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има растителен вариант на желатина, който се казва агар-агар. Може да пробвате, но не мога да ви кажа дали ще се получи, защото аз лично нямам опит с него.

      Изтриване
  46. Здравей Ани. И аз скоро възнамерявам да правя торта с фонданово покритие (за първи път) и имам няколко въпросчета. 1. Мога ли да ползвам боички на прах? Ако да, има ли някакво ориентировъчно количество, което трябва да използвам или на око (докато получа желания цвят)? 2. Мисля тортата ми да е на 2 етажа, като може би ще използвам 3 блата за долния етаж и 2 по-малки за горния. Та предвид това, количеството продукти, които си писала в рецептата ще ми стигнат ли да покрия цялата торта? И трябва ли между първия и втория етаж също да сложа фондан или направо отгоре до долу да я "постеля"? 3. За масления крем има ли значение колко процента ще е мазно маслото (до колкото знам повечето са с 82% масленост)? За сега това са ми въпросите. Благодаря ти предварително! -Рози

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Рози, не уточняваш какъв ще е диаметъра на отделните етажи и затова не мога да ти кажа дали ще ти стигне една доза от фондана. Можеш да използваш боички на прах, които е добре предварително да разтвориш в 1-2 капки вода , за да станат на каша. Добавяш от тях, докато ти хареса цвета, който искаш. Всеки един от етажите се покрива отделно с фондан и час след това се слага върху другия. Под втория етаж е хубаво да имаш подложка, а в първия да има забити няколко сламки, които да служат за подпора на втория. Маслото е добре да е 82% по възможност да не е българско, защото те имат повече сол.

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор Ани. Долния етаж мисля да е около 30см., а горния около 20см. -Рози

      Изтриване
    3. Ако всеки от етажите е висок по 6-7см , ще ви стигне една доза без проблем. Моят съвет е най-напред да покриете големия етаж и с това, което ще изрежете от него и остатъка да покриете малкия. По-добрият вариант за съотношение е долният етаж да е 28см, а горният 20см

      Изтриване
    4. Благодаря много, ще пиша пак като направя тортата. :))

      Изтриване
  47. Здравейте - искам да попитам относно тази рецепта, при покриване на тортата и след като престои 1 ден, втвърдява ли се много или се реже нормално? Смисъл дали ще е като по-твърда глазура или ще стане като пластмасово? Мерси за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, няма проблем да престои тортата 1 ден в хладилника. Няма да се втвърди фондана.

      Изтриване
  48. Здравейте,
    Досега съм украсявала само със захарни фигурки, които съм правила сама. Сега за пръв път ще се опитам да покрия цялта торта. За фигурките знам, че се оставят на стайна температура да изсъхнат, но се интересувам как се съхранява вече покрита със захарно тесто торта? Вреди ли престоя в хладилника на покритието и какво е максималното време на престой преди поднасянето? Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, покритата торта се съхранява в хладилник. Може и 24 часа по-рано да я приготвите и да я оставите в хладилника. Когато е измазана хубаво с маслен крем под фондана, няма проблем престоя в хладилника. Може да я сложите в картонена кутия, за да е изолирана от влагата.

      Изтриване
  49. Здравейте, Ани. Решила съм да направя торта с фондан, интересува ме с какво разточваш фондана? Мисля да си взема незалепваща точилка, но незнам колко да е дълга, както и щпатула за заглаждане. Ще съм ти много благодарна, ако ми напишеш линкове към сайт, какви точно да си взема. Благодаря предварително. Дени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дени, аз разточвам с най-обикновена дървена точилка , която е около 60см. Купих я от магазин за домашни потреби. Заглаждаща шпатула има тук http://hitrini.com/product/1660/shpatula-za-zaglazhdane-tip-yutia.html . Весели празници :)

      Изтриване
  50. Здравейте. Как се получават цветове като черен, сив, кафяв. Могат ли да се получат от смесване на основните цветове или се продават отделно. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, най-добре е да се купи всеки цвят поотделно, но ако няма такава възможност става и чрез смесване: червен+зелен = кафяв, бял+черен=сив. Черното е най-добре да си го купите готово, защото много трудно се постига , ако ви е необходимо в голямо количество.

      Изтриване
  51. Пробвах първият си опит през живота.късаше се когато остане тънко разточено,а и залепваше.ни пудра захар ни нишесте помогна.къде греша.но вкусно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че или сте прекалили със захарта или тя е била с лошо качество. Има такава, която вътре има нишесте и антислепващ агент. Пробвайте с друга марка. Вариант за "спасяване" на фондана е да си намажете ръцете с глицерин или кокосово масло и да се опитате да го размесите наново. Нишестето не помага , а само влошава положението

      Изтриване
  52. Здравейте, предстои ни първия рожден ден на нашето момче. И искам да направя торта с фондан, но за украса ми трябват кафеви фигурки. И поради липса на боя, смятам да ги направя от разтопен шоколад. Дали ще успея да ги залепя върху вертикалната страна на тортата? Да не изпадат впоследствие... Мерси за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да ви отговоря на този въпрос, съжалявам.

      Изтриване
    2. Кафяв цвят постигнах със смесване на червен и зелен, по ваша препоръка. Беше трудно но успях! Мерси!

      Изтриване
  53. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  54. Привет,
    Страхотна рецепта и безценни съвети. Спазих всичко точка по точка. Като за първи път направих половин доза. Мисля че се получи страхотно.
    Искам да попитам дали ще ми стигне количеството за покриването на торта с диаметър около 20см.
    И да попитам колко тънко би могло да се разточи фондана за покриване?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дебелината на разточения фондан е добре да е около 3мм, може и по-дебел да бъде, но аз лично не го харесвам дебело разточен. Ако тортата не е по-виска от 8см, би трябвало да ви стигне. Разточете кръг, който да е с диаметър равен на 2 височини на тортата плюс нейния диаметър плюс още 6-7 см и така ще се ориентирате дали ще ви стигне количеството , което имате. /Ако тортата е 20см и е висока 8см, значи разточения фондан трябва да е с диаметър 20+2*8+ 6=20+16+6=42см/

      Изтриване
  55. Здравейте от мен отново! След 2 торти направени торти по тази рецепта (според мен сполучливи), децата бяха много доволни. Но имам два въпроса относно изпълнението, дали аз не бъркам някъде? Първото, което ми се случи - и при двете е, че фонданът след като го сложа върху тортата (върху маслен крем) и стоейки в хладилник за около 1 нощ, става мокър, т.е. влажен и все едно се топи.... Защо е това? И второто, което се опитах - фигурки, т.е. едни дръвчета ми трябваха - е не можаха да "изсъхнат" и да стоят като фигури наистина... Как се получава така, че да станат по-твърди и да служат за декорации? Благодаря още веднъж!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, най-вероятно хладилника ви прави конденз. Опитайте се да сложите торта в картонена кутия. Също така съотношението на масления крем трябва да бъде 2 части пудра захар и 1 част масло. Иначе за фигурките не знам защо не са ви изсъхнали, може да пробвате да добавите още малко пудра захар на тестото. Друго , което може да използвате е тайлоза, има я в сладкарските онлайн магазини.

      Изтриване
  56. Здравейте искам да попитам как да измеря 120мл глюкоза например със супена лъжица можели и колко лъжици са това. Предварително благодаря.

    ОтговорИзтриване
  57. Здравейте, не мога да ви отговоря на въпроса, никога не съм ползвала супена лъжица. Глюкозата има голяма плътност и затова винаги я меря с мерителна чаша, на която са означени мл-те , като преди това леко я затоплям в съд с гореща вода, за да се изсипва по-лесно

    ОтговорИзтриване
  58. Здравейте Ани!Направихме си фондана,но се чудим колко време е годен той,ако го държим в хладилника докато решим да направим тортата с него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около 2-3 месеца може да издържи, като решите да го ползвате, го извадете от предишната вечер.

      Изтриване
  59. Здравейте! Колко грама е пакетче желатин и каква марка епрепоръчителна?

    ОтговорИзтриване
  60. Здравейте, искам да попитам пудра захар "Dolce prima" , която се предлага в Кауфланд ли имате в предвид по горе?"Оберон "никъде не успях да намеря.

    ОтговорИзтриване
  61. Здравей Ани. Благодаря за прекрасните рецепти и изчерпателните обяснения към тях! Фондана го правя доста пъти .Винаги се получава! Оцветявам с боички на прах които купувам от хр.магазини. Само че сега ми трябва малко черен фондан. За очилата на един Миньон. Проверих в няколко сайта цената на 250 гр готов е 5 лв и 5 лв за доставка! Моля дай съвет как да оцветя в черно или поне горе-долу да се получи

    ОтговорИзтриване
  62. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  63. Здравейте!
    Абсолютно начинаеща съм в работата с фондан. Изчетох много по темата, гледах клипчета и стигнах до извода да започна с готов фондан и украса на коледни сладки. Поръчах си от "хитрини" и фонданът пристигна. Та искам да попитам: когато не е разпечатано пакетчето, мога ли да го съхранявам в кухненски шкаф и след като го отворя /защото предполагам ще ми остане след приключване на украсата/ колко време мога да го съхранявам увит в найлоново фолио? В хладилник ли да го държа или в шкафа? Докога мога да го използвам? Благодаря предварително за отговора

    Весела

    ОтговорИзтриване
  64. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  65. Къде и кога се прибавя 60мл. вода?

    ОтговорИзтриване
  66. Благодаря много за съветите, много ми помогнаха ��

    ОтговорИзтриване
  67. Здравейте ! Защо след като тортата излезе от хладилник и остане на стайна температура се образуват балони ?

    ОтговорИзтриване
  68. Здравейте ! Защо след като тортата излезе от хладилник и остане на стайна температура се образуват балони ?

    ОтговорИзтриване
  69. Здравейте!сега направих фондан,оставих го до утре да престои.направих го бял,но ще м и трябва малко от сив финдан.нещо като мишино сиво.имам гел-бои.имам сиво,но то не е точно сиво,а сиво -бежево.какъв цвят да добавя,да се получи обикновенно сиво?малко синьо?благодаря!

    ОтговорИзтриване
  70. Забравих да попитам за тайлоза..кога по време на месене се слага тайлоза?и какво количество тайлоза се слага на 1 кг.пудра захар? И ако фонданът вече е омесен ,мога ли да добавя райлоза на по-късен етап?

    ОтговорИзтриване
  71. Здравейте! Интересува ме фонданът върху всякакъв крем ли може да се слага (млечен, сметанов, маслен...)?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...