четвъртък, 4 април 2013 г.

Шоколадова магия с ягодов акцент

Днешната торта е за едно семейство истински "Шокоманиаци". Тъй като много торти съм направила за тях, всеки следващ път ми става все по-трудно да ги измислям.
Този път в допълнение са шоколадовият чипс и  ягодовия акцент в украсата, за да не развалям шоколадовия вкус :)


Блатовете и кремът вече съм ви ги представяла тук, но този път са в количества за по-малка торта :)

Шоколадова торта с ягоди 

Шоколадов блат
Продукти за торта с диаметър 18см :
2 яйца
125г кафява захар
125г бяла захар
75мл олио
140мл гъст айрян
140мл горещо капучино
200г брашно
50г черно какао
1 1/4 ч.л бакпулвер
1 1/4 ч.л сода

Приготвяне:
Сухите съставки - двата вида захар, брашното, набухвателите и какаото се смесват в дълбока купа. Яйцата се разбъркват с олиото и айряна и се добавят към сухата смес. Накрая се прибавя горещото капучино. Всичко се разбърква добре. Получава се сравнително рядка смес. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Сместа се разделя на две части и се изсипва в предварително застлана с хартия за печене тавичка. Пече се около 15-20 минути или до суха клечка. По същия начин се процедира и с втората половина от сместа. След като двата блата изстинат напълно се разрязват всеки на две части и се получават четири платки.
Съвет: Ако искате тортата да е с по-голям диаметър изпечете цялата смес наведъж и разрежете на три части или изпечете три отделни блата.


Шоколадов крем 
4 яйца
250г меко масло
300г шоколад /смесен черен и млечен/
1 ч.ч пудра захар /може и повече, ако обичате по-сладко/
3 суп.лъж ром /може и да го пропуснете/


За декорацията:
1 кут. шоколадов чипс
5-6 пресни ягоди Ягодите са по желание , в случай , че харесвате тази комбинация. Дори и без тях, тортата има страхотен наситено шоколадов вкус. Освен ягоди могат да се добавят и различни видове ядки, в зависимост от личните ви предпочитания.  Слагат се при сглобяването на тортата , като се нареждат върху крема.




Приготвяне:
Подгответе тенджера с вряща вода, тъй като е необходимо яйцата да се разбият на пяна заедно с пудрата захар  на водна баня. Бърка се докато станат на гъст крем. След това се свалят от огъня и се разбиват още малко време. Отделено мекото масло се разбива на пухкав крем и се прибавя към яйцата. Накрая се добавя предварително разтопения шоколад. Кремът се оставя да изстине и се пристъпва към сглобяване на тортата. Предвидете част от крема за измазване на тортата отгоре и отстрани.  Ако искате да имате лъскава и гладка глазура, може отново леко да затоплите крема и да залеете тортата. Декорирайте по ваше желание.










3 коментара:

  1. Ани, тази торта ще я направя скоро време, че изглежда много шоколадова :) Благодаря за рецептата! Ползотворен и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти , Роси, хубава седмица на теб :)

    ОтговорИзтриване
  3. Привет,откъде мога да купя такъв чипс, търся го от много време и никъде не го намирам :( - Сиси

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...