При последното посещение в Джъмбо дори си купих специални купички за сладолед и подходяща лъжица за сервилане. Тя обаче се оказа не много сполучлива или пък аз все още не съм свикнала как се борави с нея. Външният вид на сладоледа не е от най-добрите, но обещавам да се усъвършенствам :) Вкусът обаче определено си заслужава :) Цяло лято това се очертава да бъде десерта в къщи :)
Рецептата, която ще ви представя е за сравнително малко количество - от всеки вид излиза около 300г сладолед. Но тъй като исках да пробвам няколко различни вкуса, затова го разделих по този начин.
Вие, ако искате може и да направите само един от посочените вкусове, като увеличите съответния продукт - шоколад, мента или ягоди около три пъти :)
ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД - МЕНТА, ШОКОЛАД И ЯГОДА
Продукти:
6 жълтъка
130г захар /ако обичате по-сладко може да я увеличите на 150г/
500 мл животинска пълномаслена сметана
300 мл пълномаслено прясно мляко
1 ванилия
100г черен шоколад
5-6 бр ягоди
1 ч.л сушена мента
20мл ментов сироп /или вода/
Приготвяне:
Жълтъците се разбъркват със захарта и прясното мляко. Добавя се сметаната и ванилията. Всичко се слага на котлона и се бърка непрекъснато, за да не загори. Не трябва да се допуска сместа да завира. Бърка се в продължение на около 20-30 минути, докато стане с гъстотата на боза. Сваля се от котлона и се разделя на три части в три дълбоки съда /аз използвах кутии от маскарпоне :)/
В първата кутия се слага начупения шоколад и се разбърква до неговото стопяване.
Сушената мента се слага във водатата или ментовия сироп и се затопля до завиране. Прецежда се през марля и се добавя във втората кутия.
Трите кутии се прибират във фризера. Тъй като количеството е малко, през всеки 10 минути сместа се разбърква. Аз разбърквах около 3-4 пъти, докато сместа започна да се сгъстява.
Когато започне да се сгъстява в третата кутия се добавятн изчистени и нарязани на парченца ягоди.
След това сладоледа се оставя за 6-7 часа или една нощ във вризера да стегне хубаво.
Преди да се консумира е необходимо да се извади 15-20минути , за да остпусне и да може да се сервира.
Добър апетит и действайте смело в импровизициите с вкусовете :)
Аз имам въпросче:)Сметана течна сладкарска(такава за разбиване) или готварска се използва?
ОтговорИзтриванеЖивотинската сметана е неподсладена и става, както за готварство така и за сладкарство :-) Маслеността й е поне 30%. Четете добре етикетите, защото понякога външния вид лъже. :-)
ИзтриванеАни, направила си едни от любимите ми сладоледи! Такива купички за сладолед си купих миналата година, но така и не съм ги пробвала още, но скоро и аз ще открия сладоледения сезон у дома :)
ОтговорИзтриване