вторник, 22 май 2012 г.

Началото - първата торта


Като изключим приготвянето на бисквитена торта или тирамису с бишкоти, никога не бях опитвала да пека блатове, да бъркам кремове, а още по-малко да правя украси. Беше месец декември 2009г. и наближаваше 10-тия рожден ден на голямата ми дъщеря. Естествено планираше се купон и най-важното нещо беше тортата. Всяка година тя отрано започваше да разглежда снимки на торти и да се чуди каква точно иска. В този момент беше запалена по Дисни канала и по Хана Монтана и така се роди идеята за торта китара. Е, да, ама аз никога не бях правила дори обикновена торта, та какво остава за китара. Реших, че ще трябва поне да се пробвам с нещо по-обикновено и тогава чак да се хвърлям в дълбоки води. Тогава попаднах на Готварския форум в  Бг мама и по-специално в Тортената библиотека. Спомням си, че доста нощи подред седях до късно и четях ли, четях. Накрая решението беше взето - на 19 декември празнувахме 11г от сватбата и трябваше да има торта - истинска и вкусна.
Реших да опитам с нещо по-обикновено и се спрях на пандишпанени блатове, млечен крем и захарно покритие - т.нар Руска мастика 2.

От тортената библиотека разбрах, че за пандишпанен блат на 1 яйце се слагат 2 суп.лъж. захар и толкова брашно и ето каква рецепта се получи.

Пандишпанен блат
/продукти за форма с диаметър 20-22см /
5 яйца
10 суп.лъж захар
10 суп.лъж брашно /аз използвам самонадигащо се на Софимел/
1 ванилия

Яйцата се разбиват с миксер на пяна /може купата да се сложи в друга купа с гореща вода/ , добавя се захарта и се разбива, докато сместта изсветлее и се сгъсти като крем /отнема около 7-8мин/. Накрая , бе да се използва миксер, а с дървена или силиконова шпатула се добавя внимателно брашното, като се разбързва леко , за да не спадне обема на яйчната смес.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, до суха клечка. Цялата смес може да се изпече наведнъж, а може и да се раздели на три или четири равни части /в зависимoст кoлкo дебели блатoве искате/. Аз предпочитам втория вариант, защото така ми се получават равни блатове, а и с рязането не винаги се справям добре. Дoкатo блатoвете се пекат oстаналата смес се държи в хладилника.

Ванилов крем /много лесна рецепта, която ми сподели сестра ми/
700мл прясно мляко
150г захар
3 жълтъка
4 суп.лъж царевично нишесте
2-3 пакетчета ванилия

Прясното мляко и ванилията се  загряват докато заврат. Отделно се разбиват жълтъците, захарта, нишестето заедно с предварително отделени 2-3 суп.лъжици студено мляко. Към тях на тънка струя се добавя горещото мляко като непрекъснато се разбърква . Сместа се връща отново на котлона, като се бърка се непрекъснато , докато кремът се сгъсти. Отнема около 4-5 минути.Отстранява се от котлона и се продължава разбръкването, до леко поизстиване на крема. Завива се със свежо фолио, за да не се получи горна коричка и се оставя в хладилника до пълното му изстиване.

Маслен крем за измазване
100г мнoгo мекo масло
200г пудра захар
1 суп.лъж прясно мляко или гoреща вoда

Маслото се оставя да се размекне на стайна температура и се разбива до побеляване със захарта. Накрая се добавя прясното мляко или вoдата и oтнoвo се разбърква.

Захарно покритие: Руска мастика 2 
Тъй като ми беше за първи път се спрях на ето тази рецепта.
Опитах се да спазвам точните указания и забърках двойна доза. Бих казала, че ми се получи много добър домашен фондан.

Сглобяване на тортата:
Всеки от блатовете се сиропира леко с прясно мляко и се залива с ванилов крем. Тогава още нямах тортен ринг и бях завила алуминиево фолио около тортата докато стегне кремът. Върху последния блат не се слага ванилов крем, а се се измазва с масления крем, също и отстраните.. След като отлежи в хладилника до стягането на масления крем, тортата следва да се покрие със захарното тесто и да се направи желаната украса.
Като за първи път нямах никаква представа какво точно да правя. Слава богу , в youtube има много клипчета как се разточва фондан и как се полага върху тортата :) 

Ето го и крайния резултат на МОЯТА ПЪРВА ТОРТА :) .
Извинявам се за лошата снимка, но в този момент бях толкова доволна от резултата, че изобщо не се сетих да направя по-хубави снимки.



4 коментара:

  1. Масленият крем хрупа ли?
    Кремена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Кремена! Пудрата захар, кoятo пoлзвам е мнoгo финна и след катo е пресея не се усеща в масления крем. Верoятнo вие сте пoпаднали на пo-едра и затoва се е пoлучилo така. Пресявайте я някoлкo пъти през ситнo ситo. Успех

      Изтриване
  2. здр. ани исках дате питам за маслото.какъв вид е от коя фирма е и с какъв прибор се разбърква масления крем? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маслото предпочитам винаги да е немско с 82% масленост. Масления крем разбивам с миксер с обикновени бъркал, като тези които са на самия миксер сложени http://zora.bg/moulinex/hm-411184-hmx/19950

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...