събота, 26 май 2012 г.

Вкусно, по-вкусно, най-вкусно, Торта "Милка"

Всички рецепти, които представих до тук, са правени преди да ми дойде идеята за този блог. 

Сега ще ви представя първата торта, която направих след създаването на блога!

Около 24-ти май се събраха доста почивни дни, през които цялото семейство си бяхме в къщи. Представете си каква какафония настъпва, когато и трите деца са заедно, а жилището ни е само 80кв.м. Отгоре на всичко през единия ден времето беше изключително дъждовно и дори не ставаше за разходка. Диваците беснееха, а аз трябваше да измисля начин да си успокоя нервната система, защото имаше риск някой да изяде боя :) 
Отгоре на всичко в кварталния магазин се оказа, че има промоция на шоколади "Милка", което веднага ми навя мисълта, че сега е моментът да направя тази торта, на която от доста време се канех. Децата естествено бяха във възторг. Че кой не обича шоколад "Милка" под каквато и да е форма.
Първоначално като прочетох рецептата ми се стори доста трудоемка и времеемка, но повярвайте изобщо не е така. От закупуването на продуктите в 16ч, печенето на лешници и блатове, бъркането на два крема и сглобяването на тортата, същата беше готова и стегната в ринга точно в 20ч.

Бях прегледала доста рецепти и знаех, че това е много известна сръбска рецепта. Тъй като обаче нямах време да преглеждам и превеждам, реших да се доверя на представената в блога на Вероника Торта "Милка"


Естествено понеже съм си аз и не мога да не направя някои промени, макар и не твърде сериозни, реших, че те няма да се отразят на вкуса.Всъщност единственото, което направих е, че пропуснах брашното и желатина, които са посочени в крема. Въпреки това, крайният резултат е превъзходен.

ТОРТА "МИЛКА"

Белтъчен блат с лешници
Продукти за 3 блата с диаметър 22-24см
10 белтъка от големи яйца
250 грама пудра захар
300 грама смлени лешници ( запечени и обелени ), ако нямате може и с орехи
3 пълни супени лъжици брашно

Приготвяне:
Белтъците и пудрата захар се разбиват на твърд сняг. Прибавят се внимателно предварително опечените, обелени и смлени лешници и брашното. Разбъркват се леко, като се внимава да не спадне обемът на белтъците. Разделя се на три равни части /може и на 4 , ако ползвате тава с диаметър 20-22см/ и се пече във форма, застлана с пекарска хартия в предварително загрята фурна на 180градуса. Блатовете се изпичат много бързо - за около 10-12 минути всеки.

Крем с бял и млечен шоколад
Продукти:
10 жълтъка
1 литър прясно мляко
3 пудинга с варене  " Д-р Йоткер " /аз използвах "Ванилия/ Пудингите могат да се заменят с царевично брашно и брашно, но с тях вкусът става по-тежък/
100-120г захар на вкус
2 пак желатин "Д-р Йоткер", разтворени в 60мл студена вода

250 грама качествено меко краве масло
200 мл сладкарска сметана

300 грама кафяв млечен шоколад " Милка "
300 грама бял шоколад " Милка "

Приготвяне:
Сложете 800 мл от млякото да заври. Останалите 200 мл студено мляко разбъркайте с жълтъците, пудингите и захарта. Когато млякото заври го отстранете от  котлона и на  струйка добавете към него към яйчено-пудинговата смес. Разбъркайте добре и върнете отново на котлона, като продължавате да бъркате интензивно, на слаб огън. Бъркайте до сгъстяването на крема.
Разтворете желатина в 60мл студена вода и го добавете към топлия крем, от топлината той ще се разтопи. Бъркайте енергично, за да се разпредели равномерно навсякъде. След това  покрийте с домакинско фолио, за да не хване коричка. За по-бързо изстиване, напълнете една голяма тенджера със студена вода и сложете лед в нея. Потопете тендежерата с крема и оставете да изстива.
Разбийте добре мекото масло и го добавете към вече охладения /не студен/ крем. Накрая прибавете и предварително разбитата сладкарска сметана. Съветвам ви да не разбивате прекалено много маслото, за да не се пресече, а сметаната добавяйте с шпатула, а не миксер.
Разделете крема на 2 равни части. В едната част сложете разтопения на водна баня бял шоколад, а към другата част - млечния кафяв шоколад, разтопен пак на водна баня. Аз направих частта с белият шоколад малко повече, защото с нея измазах тортата и отгоре. Шоколадът след като е разтопен, трябва да се остави леко да се охлади, за да не пресече сметаната и маслото.


Сглобяване на тортата:
В тортен ринг сложете единия блат, без да го сиропирате и разпределете добре шоколадовия крем, след това е ред на втория блат и на белия крем, следва отново блат и накрая пак бял крем. Може да оставите малко разстояние около 1-2мм между краят на блата и стените на ринга , за да потече хубаво кремът отстрани и да се покрие хубаво тортата, така няма да има нужда да измазвате отстрани. Оставете да преседи една нощ в хладилника и на сутринта тортата ви очаква напълно готова. Настъргайте шоколад или наръсете със смлени лешници :)
Добър апетит :)
Това е снимка от първия ми опит и е с купени яйца :)

Публикацията е обновена с нови снимки, тъй като правих тортата втори път с домашни яйца и се получи много интересен цвят на светлия крем :)
Вторият път тортата е приготвена за рождения ден на моя много добра приятелка, зодия Овен :)










2 коментара:

  1. Ани, отдавна и се каня на тази торта. Радвам се че сподели опита си, ще чакам промоцията в нашия магазин :)!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Хихи, Марианка, аз тогава просто прекалих с купуването на шоколад, имаше за 3 торти! Обаче на следващия ден, промоция вече нямаше :(

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...