петък, 3 май 2013 г.

ВЕЛИКДЕН Е!!! И първи успешен опит за козунак


Много обичам празниците! Естествено любими са ми Коледа и Великден! Великден обаче го предпочитам най-вече заради идващото топло време и наближаващото лято! А за Великден най-важно е да има яйца и козунаци. За боядисването на яйцата си имам цели трима помощници, така че с тяхна помощ много бързо се справих с тази задача.

За козунаците, обаче нещата стояха малко по-различно!
Както всяка година и тази бях решила, че козунаците ще бъдат готови, купени от магазина. Имам два неуспешни опити в месенето и стигнах до извода, че това не е за мен. Първо нямам така използваната от всички напоследък машинка, наречена хлебопекарна, която отменя много бъркането и месенето на ръка и второ всичко е толкова трудоемко, че още преди да съм започнала и ми се отщяваше.
Естествено нещата пак не са получиха така , както ги мислех. Още от началото на април месец започнах да купувам козунаци на различни фирми с целта да си харесам някой и да купя точно от него за празника. Уви, не попаднах на такъв, който да ни хареса. И в едни момент на Велики четвъртък реших, че ще направя една последна проба пък каквото ще да стане. Имаше два варианта или за винаги да се откажа да правя козунаци или духа на наближаващия празник да ми помогне да се справя и да спечеля тази кауза :)



Е, колкото и нескромно да ви звучи мога да кажа, че това е най-хубавият козунак, който някога съм опитвала. Вкусът е повече от невероятен. Оказа се, че хлебопекарна наистина не е нужна /все пак нашите баби и майки не са разполагали с такива :), нали/ Хубави продукти, прекрасна рецепта  и много желание се оказаха достатъчни :)


Доста време се чудех каква точно рецепта да избера. Бях опитвала с кисело и прясно мляко, но не се оказаха сполучливи. Затова заложих на съвсем различна рецепта, представена в блога на Роси "Кулинарен елексир". Козунакът е със заквасена сметана и може би точно в нея се крие тайната му :)
Ето я и нея:

КОЗУНАК СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА



Продукти
4 яйца / отделяте част от единия белтък /може и жълтък/ за намазване на козунака/
170 г кристална захар
щипка сол
200 г заквасена сметана /аз ползвах Данон/
2/3 кубче свежа мая  /28г , ако маята е кубче от 42г/
60 г разтопено масло
40 мл олио
1 ампула есенция за козунаци
2 суп.лъж пресен лимонов сок
1 пак ванилия
около 700-750 г брашно /София мел за козунаци/

Приготвяне:
Съвет: Когато месите на ръка, за да сте сигурни, че маята ще се активира e хубаво предварително да я разтворите в 50мл топла вода, 1 суп.лъж захар и 2 суп.л.брашно. Оставете я за 15 минути на топло /най-добре във фурната на 30-40 градуса/ докато шупне и си увеличи обема и след това я смесете с останалите продукти , както е посочено в рецептата.  
Продуктите се приготвят на стайна температура няколко часа по-рано. В дълбок съд се слагат 3-те яйца, като част от единия белтък или жълтък се оставя за намазване на козунаците отгоре и се разбиват със захарта. Добавя се предварително активираната мая. Разбърква се добре и се добавя заквасената сметана, есенциите, ванилията и лимоновия сок. Всичко се разбърква докато маята хубаво се разтвори и се получи гладка хомогенна смес.

Прибавят се около 500г от брашното и се разбърква докато то се поеме напълно от останалите продукти. Получава се много гъсто и лепкаво тесто. Продължава се да се добавя брашно, докато тестото се събере на топка. Първоначално тестото е леко сбито и няма никаква еластичност, тъй като няма мазнина в него, но това да не ви притеснява.
Ето я и тайната на многото конци :)  Маслото се разтопява и се смесва с олиото. Не трябва да е много топло, а леко хладко. Тестото се разстила на правоъгълник и се намазва с 1 суп.лъж от мазнината. Сгъва се на два е после на още две и се омесва. Тази процедура се повтаря лъжица по лъжица докато се добави всичката мазнина. Сами ще усетите как след прибавянето на всяка следваща лъжица, тестото променя консистенцията и става все по-меко и еластично. Ако към края на мазнината ви се стори , че тестото става много лепкаво и  сякаш ви се "изтича" от ръцете добавете малко брашно и омесете наново. Когато се добави всичката мазнина, тестото става много мекичко и приятно на пипане. Тогава се поставя в дълбок съд и се завива със свежо домакинско фолио. Оставя се в предварително затоплена фурна на 30 градуса да втаса, докато си удвои обема :) /При мен втасването беше за около 90минути/. След това се изважда и се омесва отново, ако има нужда може да се добави и  малко брашно. Това количество може да се раздели на две или три части .

Аз го разделих на две части. Едната сплетох на плитка и сложих в правоъгълна форма с размери 8/20см, а другата част  изпекох в кръгла форма с диаметър 20см.
Готовите козунаци се връщат обратно във фурната за второ втасване отново докато удвоят обема си / при мен беше за около 30-40минути/ След това се изваждат и се намазват с отделения жълтък смесен с малко олио и прясно мляко и се наръсват обилно с кристална захар. Слагат се обратно във фурната и се пекат на 160 градуса за около 40 минути или до суха клечка. /Ако ви е силна фурната може и на 150 градуса./


 Ами това е, изобщо не е сложно, а вкусът е умопомрачаващ :)
 Хиляди благодарности на Роси за прекрасната рецепта!

А ето и една малка палава ръчичка, която се опитва да си вземе още едно парченце :)


А сега запретвайте ръкавите и смело в кухнята, щом аз успях само с двете си ръце, без миксер и хлебопекарна, значи ще успеете и вие. В случай, че разполагате с хлебопекрана, ви съветвам да се доверите на съветите на Роси, която тя прекрасно е описала в своята рецепта :)

10 коментара:

  1. Ани много добре изглеждат справила си се перфектно. Надявам се и моите да станат така добре

    ОтговорИзтриване
  2. Несъмнено, козунакът ти се е получил перфектно. И аз съм хвърлила око на тази рецепта ама ще е след празниците. Весели празни на теб и близките ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,безкрайно много се радвам,че не си се отказала и в крайна сметка си пожънала успеха на своето търпение!
    Да не ти казвам моя първи опит колко беше отчайващ,че и вторият не бе задоволителен.
    Истината е,че с опита всичко си идва на мястото,стига човек да има търпение да влезе под кожата на козунака,да отгатне тайните му и да открие накрая,че не е чак толкова невъзможен,колкото и на мен ми се е струвал.
    Рецептата с квасена сметана наистина е най-добрата,просто тестата със сметана са си винаги една единица по-по-най.
    Но и с всякакво друго мляко-прясно,кисело,цедено кисело,плодово кисело или в комбинация от тези може да стане козунак за чудо и приказ.Щом веднъж си успяла вече ще ти се получи всяка рецепта,ще видиш.
    Щастливи и благословени празнични дни!
    Козунаците ти са наистина за гордост,браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ви благодаря, Деси, Роси! Благодаря и на Анонимен :) , следващият път ще ми е приятно да се подпишете с името си :)
    Роси, рецептата наистина е превъзходна. В едни момент се притесних дали не ме е споходил късметът на начинаещия, затова ги забърках втори път - станаха още по-разкошни :) Благодаря още веднъж :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поздрави за чудесната рецепта, Ани! Това ми е 3-тия опит за козунак и се получи най-накрая, а аз не съм от тези хора, които лесно превъзмогват провала. Много ме беше страх да не се получи така и този път, но стана. Е, вероятно има някакви забележки, които няма как да разбера, обаче на вкус стана разкошен.. Значи това е рецептата, ако някой още се чуди, горещо съветвам да избере твоята!!! Огромно БЛАГОДАРЯ!! Хубав деннн!!! :))))
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/1395817_731527090198054_965911243_n.jpg?oh=8038aec97529cfbc5311a6519441dea4&oe=525FE901&__gda__=1382060589_224430b7f8409051599a7b10b7654931

    ОтговорИзтриване
  6. Ето и още една снимка:
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/v/1384041_731527223531374_1402071645_n.jpg?oh=803daf4c6b816eddd79ee316a4ab8b67&oe=52600F35&__gda__=1382074133_f5d7f409bd499723ad803d71d623b54e

    ОтговорИзтриване
  7. Бравo, Галина, изглежда страхoтнo :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодарение на теб, до огромна степен!!

    ОтговорИзтриване
  9. здравейте, избрах си Вашата рецепта за първия ми опит за козунак :) имам един въпрос - ще ползвам суха мая, да я разтварям ли предварително или няма нужда?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз винаги активирам предварително маята, независимо дали използвам суха или прясна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...