Напоследък вниманието ми все по-често се спира на различни сладоледени рецепти. Несъмнено в къщи сладоледът е на почит целогодишно, но лятно време се хапва в неограничени количества.
Досега обаче съм правила само един вид домашен сладолед с яйца, прясно мляко и сметана и затова ми се искаше да направя нещо по-различно.
Колебаех се между семифредото на Катерина и сладоледа с малинов сироп на Вики.
Покрай тях обаче изчетох още много сладоледени рецепти и в главата ми беше пълна каша. Затова изчаках да минат няколко дни , за да ми се уталожат малко нещата в главата и реших да направя своя импровизация.
Голяма роля тази рецепта да се осъществи има и моята Мариянка, която ми връчи половин кутия с животинска сметана, тъй като заминаваше извън града, а качествен материал не трябва да се хвърля. Освен това на нея дължа и прекрасната стойка, на която е снимана тортата.
Мъри, обичам те!
И така ето я моята комбинация и какво всъщност се получи :)
СЛАДОЛЕДЕНА ТОРТА С БЯЛ И НАТУРАЛЕН ШОКОЛАД И ЗАЛИВКА ОТ МАЛИНОВ СИРОП
Бисквитена основа
Продукти за диаметър 22см
1 пак. какаови бисквити "Закуска"
100г масло
50г разтопен шоколад
Малинов сироп
250г малини /отделете 10-12 бр цели малини/
50г захар
100мл вода
Приготвяне:
Най-напред се приготвя малиновия сироп. Малините, захарта и водата се сваряват за около 10 минути на тих огън.
Сиропът се прецежда и се сварява до сгъстяване /като се мине с лъжицата трябва да оставя следа/. Прибира се в хладилника.
Прецеденият малинов плод се оставя на страни да се охлади.
Бисквитите се смилат в блендер. Маслото и шоколадът се разтопяват и се заливат натрошените бисквите. Накрая се добавя малиновия плод. Всичко се обърква до хомогенна смес.
В тавичка с подвижни стени или в чиния и тортен ринг /задължително е да ползвате едно от двете/ се разпределя бисквитената смес като се притиска, за да се получи бисквитен блат. Оставя се в хладилника да се охлажда, докато се приготвя сладоледената смес.
Сладоледена смес
Продукти:
500мл животинска сметана /30-35%/
2 кут. крема сирене /350-400г/
1 кут. подсладено кондензирано мляко.
100г натурален шоколад /70%/
100г бял шоколад
Приготвяне:
Крема сиренето се смесва с кондензираното мляко. Към тях се наливат 300мл от течнта сметана и се продължава да се разбива , докато сместа се сгъсти. Готовата смес се разделя на две части.
Натуралният шоколад се разтопява на тих огън заедно със 100мл от сметаната /не трябва да завира/ и се оставя да се охлади.
Белият шоколад се разтопява на тих огън също със 100мл от сметаната /не трябва да завира/ и също се охлажда.
Когато шоколадовите смеси се охладят се добавят към двете части на разделения крем.
Сглобяване на тортата:
Готовият и охладен бисквитен блат се изважда от халдилника. Изсипва се сладоледената смес с бял шоколад и се прибира за около 40минути в камерата. След това се изважда и се нареждат отделедените цели малини.
Отгоре се залива със сладоледената смес с черния шоколад. Прибира се отново в камерата за 6-8 часа.
Прeor сервиране се изважда за 30-40 минути в хладилника и тогава се маха ринга или подвижната част на тавата. Залива се с малиновия сироп и се сервира.
От опит ви казвам, че едно парче няма да ви е достатъчно :)
Звучи уникално вкусно!
ОтговорИзтриванеСилви, наистина е страхoтна кoмбинация oт вкусoве :)
ИзтриванеБраво, Ани! Страхотна интерпретация! Ммммм :)
ОтговорИзтриванеМерси, Вики, имаш гoляма заслуга :)
ИзтриванеИзглежда страхотно! Въпреки, че тук е студено ми се похапва от твоята тортичка :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и от мен, изглежда страхооотно и мисля да я направя. Само едно се чудя , как стяга без желатин??? Или пьк има , но сьм пропуснала да прочета. Благодаря ти и още ведньж поздравления!!!!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, няма желатин, стяга на принципа на сладоледа - във фризера :)
ИзтриванеЗдравейте! Хареса ми вашата идея за сладоледена торта.Интересува ме само какво крема сирене ползвахте и дали бих могла да сложа маскарпоне? Чакам отговора и я почвам :) Момчева
ОтговорИзтриванеЗдравейте, за тази торта съм ползвала крема сиренето на Лидл Cavabel. Няма пречка да използвате и маскарпоне, като ви съветвам да сложите около 300гр.
ИзтриванеЗдравейте!Кондензираното мляко изисква ли варене за карамелизиране,или не е необходимо??
ОтговорИзтриванеНе, не се изисква да е карамелизирано, достатъчно е само да е подсладено тъй като другото е доста по-рядко.
ОтговорИзтриванеНаистина най-вкусната сладоледена торта! Няма кристалчета и е кремообразна . Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може ли да споделите какъв е грамажът на кутийката кондензирано мляко?
ОтговорИзтриванекакъв е грамажът на кондензираното мляко?
ОтговорИзтриване