А 36 години са "новите" 2 по 18! Така че важното е на колко се чувства човек, а не на колко е в действителност. Пък и това са само цифри :)
Много време се чудех какво точно да приготвя, като знаех само , че не искам да е нещо с фондан. Винаги съм предпочитала тортите за семейните поводи /като изключим рождените дни на децата/ да бъдат без захарно тесто.
Преди около месец хвърлих око на рецептата за Bounty cake, която сподели Ева Тонева. И тъй като вкъщи всички сме големи почитатели на кокоса и шоколада, нямаше какво повече да мисля и заложих на нея.
Понеже моята фурна е със сравнително малки размери намалих посоченото количество и адаптирах рецептата. Получи се прилична торта за около 10-12 порции, която искрено се надявам да ни стигне :) Сглобена по този начин тортата наистина прилича на блокчетата вкусен Баунти десерт :) Няма нищо общо с тортите , които сме свикнали да хапваме, но ви гарантирам, че е със страхотен вкус :)
Bounty cake
Кокосов блат
Продукти:
6 белтъка
1 щипка сол
160г кристална захар
140г кокосови стърготини
2 пак ванилия
Приготвяне:
Фурната се загрява предварително на 130-140 градуса.
Белтъците се разбиват на пухкав сняг със солта. Добавя се захарта и се продължава разбиването, докато се получи гъста, плътна, гладка и лъскава смес, а захарта се е разтворила. Прибавя се ванилията. Накрая се добавят кокосовите стърготини и с помощта на шпатула, като се разбърква бавно , за да не спадне обемът на белъците.
Тавичка с размери 25/27см се застила с хартия за печене и тя се намазва с масло. Изсипва се бълтъчната смес и се слага да се пече за около 20-30 минути. Трябва да се внимава фурната да не е много силно, защото блатът трябва да се изсуши.В случай, че знаете, че фурната ви пече силно , намалете градусите и печете повече време. Може да се наложи да увеличите времето на печене и до 1час.
След като блатът е изпечен/изсушен го извадете от отвата и го оставете да се охлади.
Докато блатът се пече имате достатъчно време да приготвите крема :)
Продукти:
6 жълтъка
80г кристална захар
150г меко масло
200г тъмен шоколад /мин 60%/
80мл прясно мляко /да не е от хладилника/
Приготвяне:
Жълтъците се разбиват заедно със захарта на водна баня. Трябва да се внимава съдът , в който са жълтъците, да не опира водата, която ври под него. Разбиването продължава докато се получи гъст яйчен крем /на мене ми отне около 6-7 минути на високи обороти/. Добавя се шоколада и разбиването продължава, докато той се разтопи. След това се сваля от водната баня и се добавя мекото масло. Отново се разбърква докато всички съставки се слеят. Накрая се добавя прясното мляко /аз го затоплям леко , за да се доближи до температурата на крема/
Сглобяване на тортата.
Готовият и изстинал кокосов блат се разрязва на три еднакви ленти /правоъгълни блата/ . Първият блат се намазва с 1/3 от крема , поставя се втория блат, отново 1/3 крем и накрая третия блат и се изсипва останалото количество крем. Оставя се в хладилника да стегне за няколко часа. Добре е да използвате правоъгълен ринг или да си направите такъв от алуминиево фолио, защото на мене доста ми се разтече крема :) тъй като при сглобява на тортата той все още не е напълно стегнал
Мила моя, честит рожден ден за трети път :)
ОтговорИзтриванеТова е една от най-вкусните торти, които съм опитвала, щастлива съм че те познавам !
Благодаря ти, мила моя!
ИзтриванеЗдравей, Ани. Позволих си да изпратя приятелското предизвикателство към теб, защото много ме впечатлиха кулинарните ти торти. Повече информация уто тук: http://kulinarnirazmisli.blogspot.com/2013/08/blog-post.html
ОтговорИзтриванеХубава вечер
Благодаря , Петя! Вече съм предизвикана от две страни, така че в най-скоро време ще отговоря на предизвикателствата :)
Изтриване