КОЗУНАК С ПРЯСНО МЛЯКО И ШАРЛАН
Продукти:
3 бр яйца /1 бетък се отделя за намазване/
21г жива мая /за 500г брашно/
150г кристална захар
80мл слънчогледово нерафинирано олио шарлан
200мл прясно мляко
щипка сол
есенция ванилия
кората на един лимон
есенция портокал или за козунак
500-550г брашно за козунаци на София мел
парченца шоколад
нарязани захаросани портокалови корички
Приготвяне:
Маята, 1суп.захар, 2 суп.лъж брашно и малко от прясното мляко се разбъркват на гъста каша. Оставят се на топло /най-добре в топла фурна/ докато сместа си увеличи обема.
Прясното мляко се затопля и в него се слага захарта. Бърка се докато се разтопи. Яйцата се разбиват и към тях се прибавя млякото и захарта. Добавят се 30мл от шарлана, солта,настърганата лимонова кора и есенциите. В дълбока купа се слагат около 450г от брашното и се прави кладенче , в което се изсипват яйчната смес и активираната мая. Най-лесно става разбъркването със спираловидните бъркалки на миксера, които са предназначени за тесто. Сместа става гъста и лепкава и се добавя още малко брашно. Накрая на 5-6 пъти се добавя шарлана, като след всяко слагане, сместа отново се разбърква докато го поеме. И така докато се добави всичката мазнина. Накрая , ако тестото е много лепнещо се доомесва с още малко брашно. Трябва да се внимава тестото да не става много сухо или твърдо. По-добре да е много меко и леко лепнещо. Слага се в голяма купа и се покрива с домакинско фолио. Прибира се в хладилника за една нощ. На сутринта се вади от хладилника и се оставя да се темперира. След това с намазнени ръце пак се омесва и се подготвя във формата , в която желаете.
Аз разделих сместа и едната част направих на три фитила, в които сложих парченца шоколад, усуках ги и после сплетох на плитка. Другата част от тестото също разделих на три части, сложих кандирани портокалови корички, отново усуках на фитили и сплетох на плитка. Сложих готовите козунаци в две кръгли форми и ги оставих в топла фурна повторно да втасат. След като си увеличиха двойно обема, намазах с разбит белтък и наръсих с кафява захар. Увеличих фурната на 170 градуса и ги пекох около 40-45минути. Най-добре е да се проверява с дървена клечка за готовността, защото всяка фурна пече различно.
Козунакът с парченцата шоколад беше по-малък и дори не оцеля за снимка :)
Весели Великденски празници и много усмихнати моменти със семействата и приятелите ви!
Ани
Прекрасни козунаци,аз не смея да втасвам в хладилник ,но твоя резултат е чудесен! .Моля те ,ако не те затруднява да ми споделиш размерите на тавичките ти .
ОтговорИзтриване...и още коя от рецептите ти допадна повече ,на Пам или сметановия на Елексир .Аз си бях избрала тази на Елексир и сега след твоя ,съм много раздвоена :)
Весели празници !
Галя
Здравей, Галя, правила съм на Елексир миналата година - има я в категория Козунаци. Това беше първата рецепта, която ми се получи. Предишните ми опити бяха голям провал.Дори нямах намерение тази година да сменям с друга рецепта, но пък се радвам , че го направих. И двете много ни харесаха, но като че ли този е една идея по -мекичък. Която и от двете да направиш няма да сгрешиш. Весели празници
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата :) Моля само да ми кажете яйцата на пяна ли трябва да са разбити или да ги разбъркам само с вилица?
ОтговорИзтриванеАз разбивам всичко с миксер
Изтриване