събота, 4 май 2013 г.

Козуначени кифлички с локум и стафиди

Ееех, правилна била приказката, че апетитът идва с яденето :)


След първия ми успешен опит в козунакоправенето, сега ми се иска всички видове теста за козунаци да пробвам. Тъй като обаче не разполагам с много време и трябваше да направя нещо по-бързо заложих на козуначени кифлички.


Рецептата е подобна като тази на  козунака със заквасена сметана от предишната публикация, но реших да заменя заквасената сметана с кисело мляко. Отново се оказа чудесен резултат :)
Моите са с локум и стафиди, но вие може да сложите каквато искате добавка по ваш вкус или да ги направите съвсем изчистени :)

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ С ЛОКУМ И СТАФИДИ


Продукти за 12 броя
2 яйца + 1 жълък  за намазване
80г кристална захар
щипка сол
20 г свежа мая
120г кисело мляко
60г разтопено масло
1/2 есенция ванилия
1/2 есенция лимон
60г стафиди, накиснати в 30мл ром и предварително изцедени.
5 кубчета локум , нарязан на грахови парченца
400-450г брашно



Приготвяне:
Яйцата, натрошената мая, захарта, солта и киселото мляко се разбъркват до разтварянето на маята. Добавят се есенциите. Постепенно се добавя брашното, докато сместа се събере на тесто. След това постепенно лъжичка по лъжичка се добавя мазнината. След всяка лъжичка мазнина, тестото се меси, докато я поеме напълно. При нужда се добавя брашно /но не е задължително/ След като се добави цялата мазнина тестото става много меко и еластично. Завива се с домакинско фолио и се поставя в дълбок съд. Фурната се загрява на 30-40 градуса и тестото се остава да втаса, докато увеличи двойно обема си. Тъй като количеството тесто е сравнително малко, то втасва бързо за около 15-20 минути. След това се изважда и се премесва наново с малко брашно при необходимост. Разделя се на 12 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник. По дългата страна се разрязва на три ленти. Слагат се стафиди и локум и се сплита на плитка. Завива се като охлювче и се подрежда в предварително намазана с мазнина тава за печене. Друг начин за оформяне, а да се нареже правоъгълника на 5-6 лентички и след като се наръси със стафидите и локума,  да се усуче като въже и след това да се завърти на охлювче. Третият начин е стандартното завиване на кифлички от триъгълник :)
Тавата с подредените кифлички се връща във фурната /която все още е топла на 50 градуса/ за още 15 минути. През това време те трябва да втасат повторно и пак да увеличат обема си, затова предвидете достатъчно разстояние между тях. Извадете отново тавата и намажете с подготвения жълтък, разбъркан с малко олио и наръсете обилно със захар. Върнете ги обратно във фурната и я включете на 150 градуса. След около 20-25 минути проверете с дървено шишче дали са готови :)
Уверявам ви, че с прясно мляко или кафенце са наистина фантастични :)


Сигурна съм, че дори и да изпечете цялото количество наведнъж като козунак, пак ще се получи много добър резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...