четвъртък, 14 юни 2012 г.

За приятелството, надеждата и мечтите / Карамелено-орехова торта

 Вишневият цвят се смята за националното цвете на Япония. На японски, вишната се нарича "сакура". Ако вишневото дърво било отрупано с цветове, то предсказвало необичайно богата реколта. Цветовете на японската вишна се разтварят изведнъж и изпопадат след сравнително кратък период от седмица до десет дни. Нежността на цветчетата и тяхната мимолетност придават трогателен и поетичен привкус на явлението.


Когато моята приятелка ми се обади с молба за торта за друг наш приятел, изведнъж ми изникна точно тази картина. Бях виждала подобна торта, само че рисувана  и реших, че това е точният човек, на който този дизайн и излъчване би подхождал.  Символиката на тортата се крие в йероглифите. Тъй като не исках да са банални пожелания се спрях на нещо по-различно, а именно Приятелство,
Надежда
и Мечта!
Вътрешността на тортата също исках да е нещо по-различно и затова се спрях на Орехово-карамелена торта. Много време разглеждах различни рецепти, но все нещо не ми допадаше, затова накрая направих една комбинация между всичко прочетено и се получи ето това:

 Карамелено-орехова торта



Орехов блат с диаметър 20см
Продукти:
8 яйца
120 г. кристална захар
80г кафява захар „Мусковадо”
200г ситно смлени орехи
80г брашно
2 суп.лъж ром
½ пак бакпулвер.

Приготвяне: Яйцата се разбиват с двата вида захар до побеляване, най-добре в съд потопен в гореща вода. Прибавя се ромът. Накрая се добавя брашното с бакпулвера и орехите, но само с бъркане с лъжица, за да не спадне обемът на яйцата. Пече се в предварително загрята на 180г фурна, като сместта се разделя и се изпича на два пъти. Всеки от получените блатове след като изстине се разделя на две части и получавате 4 платки. Сиропират се леко с ром или захарен сироп.




Карамелено-орехов крем
Продукти
1/2ч.ч захар
300г натрошени /не смлени/ орехи
400г прясно мляко
1 пудинг карамел на д-р Йоткер
1 консерва сварено кондензирано мляко /може и да се купи готова Сгущенка от руския магазин/
200мл течна сметана
/при необходимост 1 желатин, аз не съм ползвала/

Приготвяне: Захарта се карамелизира до златисто и  в нея се изсипват натрошените орехи. Добавя се 300г от прясно мляко с непрекъснато бъркане. След това на тънка струйка се прибавя предварително разтвореният в 100г студено мляко карамелен пудинг. Кремът се бърка до сгъстяване и се дръпва от котлона до пълното му охлаждане. Завива се с домакинско фолио, за да не хване коричка. Накрая се прибавя кондензираното мляко и предварително разбитата сметана. В случай , че кремът ви се стори рядък или правите вита торта, може да прибавите 1 желатин. Според мен става добре стегнат крем, но съм правила с него само редена торта.
 

Ако покривате тортата с фондан, отгоре не е необходимо да я измазвате с крема, защото този вид ще разтопи фондана. Пригответе маслен крем и измажете с него. За покриването на тортата съм използвала готова моделираща маса.


 Много съжалявам, че нямам разрез на тортата, но отзивите са, че вкусът е бил страхотен.



4 коментара:

  1. Ани, наистина звучи много вкусна тази торта,
    много е красива и пъстра!

    ОтговорИзтриване
  2. И идеята, и изпълнението са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  3. Мноого ви благодаря. Това е една от любимите ми торти.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...