Майката на Марти ми се обади по препоръка на две момичета, с които се знаем от Тортената тема - Нинчето от София и Силвето от Варна. Беше много ентусиазирана, защото им предстоеше да празнуват третия рожден ден на Марти на Арапя.
На нея обаче хич не й се искаше обикновена сметанова торта със съмнително качество от местната сладкарница. В началото мислех да откажа, но след като и двете дружки по хоби ми бяха гласували доверие, а и Гери толкова искаше да има истинска торта за празника, накрая се съгласих.
На нея обаче хич не й се искаше обикновена сметанова торта със съмнително качество от местната сладкарница. В началото мислех да откажа, но след като и двете дружки по хоби ми бяха гласували доверие, а и Гери толкова искаше да има истинска торта за празника, накрая се съгласих.
За външния вид беше категорична, че трябва да присъстват любимите инструменти на детето, а за вътре се спря на лек плодов вкус с малини. Останалото остави на мен :)
Аз пък реших, че инструментите не могат току така да се търкалят върху една обикновена кръгла торта и затова се осмелих да се опитам да направя дървено сандъче
Блатовете са 2 бр леки пандишпанени и 2 бр. с дъх на малинов чай , а кремът е лек мус с "Филаделфия" и цели малин.
4 яйца на стайна температура
8 суп.лъж.захар
8 суп.лъж. самонадигащо се брашно /ако не разполагате с такова може и обикновено, на което да добавите 1/2 ч.л. бакпулвер
2 пак ванилия
Приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват докато побелеят и си утроят обема /сместта става кремообразна, отнема 7-8минути/. Прибавя се ванилията. След това внимателно с леки завъртащи движения се добавя брашното , като се внимава сместа да не спада. Изсипва се в правоъгълна тава с размери 20/25 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 15-20 минути или до суха клечка. След изстиване блатът се разрязва на две части, но може и да се раздели и да се изпече на две части
Пандишпанов блат
Продукти4 яйца на стайна температура
8 суп.лъж.захар
8 суп.лъж. самонадигащо се брашно /ако не разполагате с такова може и обикновено, на което да добавите 1/2 ч.л. бакпулвер
2 пак ванилия
Приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват докато побелеят и си утроят обема /сместта става кремообразна, отнема 7-8минути/. Прибавя се ванилията. След това внимателно с леки завъртащи движения се добавя брашното , като се внимава сместа да не спада. Изсипва се в правоъгълна тава с размери 20/25 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 15-20 минути или до суха клечка. След изстиване блатът се разрязва на две части, но може и да се раздели и да се изпече на две части
Блат с дъх на малинов чай, /адаптирани от тук/
Продукти:
2 яйца
100г кафява захар
150г бяла захар
75мл олио
180г брашно
60 г царевично нишесте
140г айрян /1:1/
140г прясно приготвен горещ малинов чай
1 1/2 ч.л бакпулвер
1 ч.л сода
1 щипка сол
1 ванилия
Приготвяне
Яйцата се разбиват добре с айрана и олиото. В отделна купа се смесват двата вида захар, брашното, нишестето, набухвателите, солта и ванилията. Към тях се добавят течните съставки и се разбърква добре. Накрая се добавя горещия чай. Сместа става сравнително рядка, но това прави блата много сочен и ароматен. Изсипва се в правоъгълна тава с размери 20/25 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна в застлана с хартия за печене тава за около 30 минути или до суха клечка. След като изстине добре, блатът се разрязва на две части.
400г крема сирене или извара /аз предпочитам "Филаделфия"/
1ч.ч пудра захар
400г заквасена сметана
500г течна подсладена сметана
1 есенция ванилия
450г малини
1 желатин д-р Йоткер, разтворен в 50мл вода
Приготвяне:
Крем сиренето се разбива с пудрата захар и ванилията. Към тях се прибавя предварително подготвения и втечнен на водна баня желатин. Течната сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се прибавя леко разбърканата /може и с вилица/ заквасена сметана. Към тях внимателно се прибавя крем сиренето с желатина. Оставя се да се охлади за около 30-40минути.
При сглобяването на тортата върху всеки пласт крем се разпределят целите малини. Може предварително малините да се наръсят с 2-3 суп.лъж кристална захар и сокът , който ще пуснат да се използва за сиропиране на пандишпанения блат.
А ето го и малкия рожденик с негова прекрасна кака!
100г кафява захар
150г бяла захар
75мл олио
180г брашно
60 г царевично нишесте
140г айрян /1:1/
140г прясно приготвен горещ малинов чай
1 1/2 ч.л бакпулвер
1 ч.л сода
1 щипка сол
1 ванилия
Приготвяне
Яйцата се разбиват добре с айрана и олиото. В отделна купа се смесват двата вида захар, брашното, нишестето, набухвателите, солта и ванилията. Към тях се добавят течните съставки и се разбърква добре. Накрая се добавя горещия чай. Сместа става сравнително рядка, но това прави блата много сочен и ароматен. Изсипва се в правоъгълна тава с размери 20/25 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна в застлана с хартия за печене тава за около 30 минути или до суха клечка. След като изстине добре, блатът се разрязва на две части.
Мус с крема сирене и малини
Продукти:400г крема сирене или извара /аз предпочитам "Филаделфия"/
1ч.ч пудра захар
400г заквасена сметана
500г течна подсладена сметана
1 есенция ванилия
450г малини
1 желатин д-р Йоткер, разтворен в 50мл вода
Приготвяне:
Крем сиренето се разбива с пудрата захар и ванилията. Към тях се прибавя предварително подготвения и втечнен на водна баня желатин. Течната сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се прибавя леко разбърканата /може и с вилица/ заквасена сметана. Към тях внимателно се прибавя крем сиренето с желатина. Оставя се да се охлади за около 30-40минути.
При сглобяването на тортата върху всеки пласт крем се разпределят целите малини. Може предварително малините да се наръсят с 2-3 суп.лъж кристална захар и сокът , който ще пуснат да се използва за сиропиране на пандишпанения блат.
А ето го и малкия рожденик с негова прекрасна кака!
Няма коментари:
Публикуване на коментар