събота, 29 септември 2012 г.

Да се събудиш на 30 или .... с торта с ананас!

Моя много близка приятелка ставаше на 30г! Не, че са кой знае колко сериозна възраст, но все пак са си юбилей и си заслужаваше да бъдат отбелязани подобаващо. Празненството щеше да е в много тесен кръг, а тортата трябваше да не е много голяма. Първоначално мислехме да направя плодовата пита на сладкарница Неделя, но в последствие решихме да е само плодов вкусът. Самата рожденичка се спря на цитрусовите плодове и предимно ананаса. Аз предложих да е с маскарпоне, бял шоколад и два вида сметана /напоследък май съм вманиачена в този крем :)/
За външния вид остави нещата изцяло в моите ръце и нямаше абсолютно никакви претенции нито за цвета, нито за вида :) 
Ех, ако знаете колко много обичам да правя такива торти!!! Ами да, започвам с някаква идея и накрая завършвам по начин, по който ми дойде отвътре, не следвам никакви указания и действам по усет. Преди време подобен вид торта бях видяла в албума на тортената фея Мина Бакалова и още тогава си казах, че при първа възможност ще направя подобна :) Ето, че най-после момента настъпи. Заложих на нежен прасковено-бананов цвят и семпла украса и се получи ето тази кутия за бижута. Напълно подходяща за рожденичката и нейната симпатия към благородните метали :) :) :)
Въпреки че украсата е много семпла, правенето на розата и рамката ми отне доста повече време от предполагаемото. За първи път правех захарна роза и се оказа доста трудничко, въпреки опита ми със слънчогледите и гъм пейста. Първоначално бях решила розата да е в цвят бордо , за да се откроява върху кутията, но явно прекалих с боята и нищо не се получаваше. Накрая извиках неволята на помощ и направих чисто бяла роза, която пък за моя радост се върза много добре на общия замисъл. 

Рамката също я правих само с подръчни средства, тъй като все още не разполагам с подобен молд, но се надявам, че скоро време ще се сдобия и с такъв :)

А сега ето и рецептата.
Не искам да се хваля , но това е една от най-вкусните и леки торти , които съм правила.
За блатовете отново използвах рецептата на Диляна, за която ви споменах в ето тази публикация , като този път обаче малко промених пропорциите.

ТОРТА С АНАНАС 

Пандишпанен блат с олио
Продукти за форма с диаметър 22см
6 яйца
14суп.лъж. захар
16 суп.лъж. брашно
5 суп.лъж олио
1 бакпулвер
2 пак. ванилия

Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер за около 6-7 минути, докато се получи гъста кремообразна смес. Добавя се олиото и се разбърква внимателно. Накрая се слагат пресятото брашно, бакпулвера и ванилията, като отново се разбърква само с вилица. Разделя се на две части и се изсипва в предварително застлана с  хартия тавичка. Пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, за около 15 минути или докато забита в средата клечка излезе суха. След изваждането от фурната блатът се оставя на скара до пълното му охлаждане. По същия начин се процедира и с втората част от сместа. След като двата блата са напълно охладени, всеки се разрязва на две части и се получават 4 платки.

Крем с маскарпоне, ананас и цитрусови плодове
Продукти
1 кут маскарпоне /500г/
400г бял шоколад
400г заквасена сметана с 35% масленост /в случай, че използвате друга сметана , добавете и 1 желатин/
400мл течна сметана
2 кутии компот от ананас /той е преобладаващия плод в тази торта, но спокойно може и на друг вкус да заложите/
1 бр портокал
2-3 бр. киви
1 банан
/както и всякакви плодове, които според сезона може да добавите/

Приготвяне:
Белият шоколад се разтопява на водна баня или в МВ. Към него с енергично бъркане се прибавя течната сметана. Цялата смес се добавя към леко разбитото предварително маскарпоне. Накрая се добавя заквасената сметана. /Забележка: Сметаната, която съм посочила в рецептата, може да намерете в Метро, а в повечето магазини тази, която се предлага е 20% масленост, затова ви съветвам да добавите 1 желатин предварително приготвен с няколко суп.лъж вода и втечнен на водна баня. Иначе при разбиването на заквасената сметана, кремът може да се втечни.
Друг начин на приготвяне в случай, че използвате обикновена заквасена сметана: Разбива се течната сметана на твърд крем, след това се добавя заквасената сметана, после се добавя  шоколада /леко охладен/ и накрая маскарпонето.

Сглобяване на тортата:
Всеки от блатовете се сиропира с 3-4 лъжици от сока на компота от ананас. Нанася се много тънък слой крем. Отгоре се подреждат предварително нарязаните плодове. /На мен кивито ми изигра лоша шега, тъй като това, което купих се оказа доста меко вътре и не посмях да го сложа, за това го заместих с няколко парченца праскови, които много добре се съчетаха с цитрусовия вкус на ананаса./  След това нанасяте още от крема, така че плодовете да останат между два пласта крем. Следва втория блат и така до последния. Предвидете да ви остане част от крема, с който да измажете тортата.

Съвет в случай, че решите да покривате тортата със захарен фондан
Тъй като това е една много сочна торта имате два варианта - в единия случай можете да добавите желатин към крема, а в другият - да залепите отстрани на тортата по една тънка пандишпанова платка, която да поеме от влажността на тортата. 
Аз използвах втория начин и затова измазах тортата с крем отстрани и тогава залепих платката. 
Цялата торта се измазва със стандартния маслен крем, от масло и пудра захар, преди да сложите фондана.

Ето разрез на тази невероятна вкусотия 


Много се радвам, че точно днешната публикация е под номер 30! И това , ако не е съвпадение :)))


2 коментара:

  1. Ани,определено ставам голям фен на твоя блог.Тази торта е втората,по твоя рецепта,която направих.Стана много вкусна.Благодаря за вкусните рецепти.Петя

    ОтговорИзтриване
  2. Петя, изключително много се радвам и ви благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...