петък, 26 октомври 2012 г.

Най-специалният рожден ден - първият!

През този месец ми се наложи два пъти да правя торти за мъници, които стават на 1 годинка. Освен това, моето малко момченце през април също отпразнува своя първи рожден ден, а се сещам, че не съм ви показала и неговите торти.
Редно е този пропуск да се поправи :)!Затова в няколко поредни публикации, ще ви представя тортите на Мони, на Николета и на моя Матео :)

ДВЕ ТОРТИ ЗА ПЪРВИЯ РОЖДЕН ДЕН НА МОНИ!

Симеон е братчето на Стилян, за който правих тортата на Шрек и още преди два месеца, майка му Женя, ме беше предупредила да мисля торта за първия рожден ден. Партито щеше да е в две части - сутринта с малките приятелчета на Мони, а вечерта - в тесен семеен кръг. Затова решихме да има две малки торти, с различни вкусове, но само за бебешкото парти да бъде украсена със захарен фондан :) Мони харесва и познава патето Туити, затова и беше логично тортата да бъде с него :)

Сърце не ми даде да оставя тортата за роднинското парти без никаква украса и затова набързо направих един малък сладък мечо.

Като вкусове Женя избра Шоколадов крем  за детското парти и Маскарпоне с ананас - за роднинското :)

Вита шоколадова торта с Туити 

 Използвах пандишпанен блат за вита торта.
Кремът е мнооооого шоколадов :)

Шоколадов крем
Продукти:
600мл течна пълномаслена сметана /може и подсладена/
200г черен шоколад
200г млечен шоколад
200г шоколад с цели лешници
400г заквасена сметана

Приготвяне:
Течната сметана се загрява на котлона и към нея се прибавя натрошения шоколад. Бърка се до пълното разтопяване на шоколада. Целите лешници се обират и се изваждат от крема, а той се покрива с домакинско фолио и се прибира в хладилника за 4-5 часа или една нощ. Когато кремът е престоял достатъчно и е стегнал добре се разбива с миксер за няколко минути. Добавя му се заквасената сметана. Тъй като тя леко ще отпусне крема, не прекалявайте със сиропирането на блатовете. 
Забележка: В случай , че използвате млечна сметана /животинска с висока масленост/ , понякога в зависимост от шоколада , който ще използвате, кремът не стяга достатъчно. В такъв случай, ако след охлаждането, той все още ви се струва рядък, може да му добавите 1 желатин или някакъв готов разтворим инстантен крем, от типа на Оле на д-р Йоткер.


Тортата за второто парти, беше с  



А ето го и прекрасния рожденик

Да е жив и здрав и да расте много усмихнато и щастливо дете, за радост на всички, които го обичаме.





2 коментара:

  1. Това патенце ми е толкова любимо, че и на мен ми се прииска такава торта :))) Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариянка, радвам се, че ти харесва!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...