неделя, 25 ноември 2012 г.

Домашни шоколадови бонбони

От много време се каня да пробвам как се правят кейк попсове. Прехласвам се по красивите изпълнения на Диди и на Мариянка , но все не успявам да направя и аз. Този път пак се бях наканила, но времето ме натисна и затова моите попсове станаха на бонбони :)

Ето и рецептата:)

Домашни шоколадови бонбони 30бр

Продукти за 1 блат с диаметър 24см:
80г меко масло
130г захар
1 яйце
120 г брашно
1/2 ч.л бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
30г какао
120 мл прясно мляко с добавена 1 чаена лъжица ябълков оцет /бътърмилк/ и се оставя за 10мин.
1 ванилия 
Приготвяне:
В купа се смесват сухите съставки - брашно, сода, бакпулвер, какао и ванилия. Отделно се разбива маслото със захарта, докато се получи пухкав крем и се добавя яйцето. След това се добавя сухата смес като се редува с прясното мляко, като се започва с брашното и се завършва с него. Пече се в предварително загрята фурна на 180градуса за около 20 минути или до суха клечка. Изважда се и се охлажда до пълното му изстиване.

Продукти за крема
200мл сметана
300г черен шоколад
100г крем сирене "Филаделфия"
1/2 каф.ч. захар
50г меко масло
Приготвяне:
Сметаната се загрява и в нея се натрошава шоколада. Разбърква се докато се разтопи шоколада и се оставя да се охлади за 2-3 часа. Крем сиренето се разбива с пудрата захар и маслото и се смесва с шоколадовата смес. 

След като кремът е готов и блатът е изстинал напълно, следва правенето на самите бонбони.

В голяма купа се натрошава блата и се изсипва крема. Разбръква се много добре , докато сместа стане еднородна. Ако ви стори много суха сместа , може да добавите малко течна сметана.  Оставя се за около 30минути в хладилника. С помощта на чаена лъжичка се гребва от сместа и се правят топчета. Овалят се в кокосови стърготини, смлени лешници или бадеми и просто в черно какао. Съхраняват се в хладилник :) У нас не оцеляват дълго време и затова не мога да кажа колко време могат да издържат :)


Готовите бонбони можете да използвате и за декорация на торта :)




1 коментар:

  1. Бонбоните са чудесни, но тортата изглежда зашеметяващо, чакам подробности за нея :)!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...