вторник, 19 март 2013 г.

Лимон, маскарпоне и виолетки за Честит имен ден, мило мое Дари!

Днес е 19 март и в православния календар е отделено място на Светите мъченици Хрисант и Дария. Преди 14 години, когато бях бременна за първи път нямаше модерни триизмерни видеозони и не можеха да ни кажат със сигурност какъв ще е полът на бебето. Та трябваше да тръпнем в очакване докато настъпи раждането и разберем със сигурност дали е момче или момиче. За момче имахме конкретно име и не съм мислила изобщо какво да бъде, но за момиче имахме само буквата "Д". Колебаехме се между много имена, но все имаше нещо, което не ни харесваше. И така един ден ми попадна едно малко календарче с църковните празници и започнах да го чета ден по ден, като се надявах да ми хрумне някое интересно име. Като стигнах до 19-ти март, повече не ми се наложи да продължавам нататък. Толкова много ми хареса името Дария , че изобщо за друго име не исках да чуя.Съпругът ми също го одобри и така оставаше да изчакаме раждането на бебето. На 19 януари в 00.05ч изплака моето момиченце и още не ме бяха попитали за името, когато аз я нарекох с него и имах усещането, че съм избрала най-правилното име :) А ето онова малко сладко бебе колко много е пораснало :)

Почти всяка година обаче го забравяме този имен ден, унесени в забързаното ежедневие.... И тази година за малко да стане същото, но слава богу се сетих навреме :) Трябваше да има и други сладки неща , които бях замислила, но както винаги за съжаление за най-близките ни хора времето почти никога не стига :(

Преди две седмици, когато Бети публикува този Тройно лимонов кекс, аз също бях на лимонова вълна с моята Торта с лимонов дъх, която подготвих за 8-ми март. Още не беше минал празника и не бяхме изяли тортата, когато реших, че трябва непременно да пробвам кекса на Бети. Бях очарована от вкуса и аромата му, тъй като изключително много обичам цитрусовите вкусове. Единствено не можах да се снабдя с виолетовите фрагменти , които тя е използвала, но и едни обикновени бонбони "Виолетка" свършиха чудесна работа. За съжаление, тогава дори не успях да го снимам, толкова бързо беше изяден. Имах леки съмнения, че децата ще харесат вкусът на лимон, който доста силно се усеща, но бях приятно изненадана, когато дори поискаха п ще едно парче :)
Ето, че има няма 10 дни по-късно реших отново да го направя, но този път с малка промяна в глазурата, която ще ви представя в днешната публикация :)

ЛИМОНОВ КЕКС С ГЛАЗУРА ОТ МАСКАРПОНЕ И ВИОЛЕТКИ 


Продукти:
4 яйца
100г меко масло
50мл олио
150г захар
250г брашно
2 ч.л. бакпулвер
4 суп.л. лимонов сок
настъргана кора от един лимон

Приготвяне:
Маслото, олиото и захарта се разбиват на пухкав крем. Прибавят се яйцата едно по едно, докато всяко се усвои добре. Слага се лимоновия сок и лимоновата кора. Накрая се добавя брашното с бакпулвера като внимателно се разбръква докато се поеме. Не е нужно да се ползва миксер за брашното или се ползва на ниска степен.
Фурната се загрява предварително на 180градуса.
Кексът се изсипва в продълговата форма с размери  24/9/6 дължина/широчина/височина. Размерите са ми предоставени от Бети, за което много й благодаря. Аз понеже нямам толкова дълбока форма , използвах две по-малки алуминиеви форми за еднократно печене с размери 20/7/6 и затова ми се получиха две малки кексчета.

Кексът се пече на 180 градуса около 20-25 минути или до суха клечка.
Изважда от формата до пълното му охлаждане.

Продукти за сиропа и глазурата:
100г кристална захар
80мл вода
80мл лимонов сок
1 суп.лъж масло
200г маскарпоне
4 суп.лъж пудра захар
10 бонбона "Виолетка"

Приготвяне:
Захарта, водата, лимоновия сок и маслото се слагат на котлона докато захарта се разтопи. отделят се 2 суп.лъж да се охладят за да се овкуси глазурата Маскарпонето се разбръква с пудрата захар. Към тях се добавят 2 -те суп.лъж от лимоновия сироп и отново се разбърква.

След като кексът е напълно охладен се връща отново във формата за печене. С шишче или клеча се правят няколко дупки и се полива с топлия /не горещ/ лимонов сироп. Накрая се намазва с глазурата и се наръсва със счукани парченца бонбони "Виолетка". Най-вкусен е след като преседи едно денонощие. В къщи това се оказа най-трудния момент :)


Моята фурна пече по-силно отдолу и този път малко го препекох, но пак беше много вкусен :)



 



9 коментара:

  1. Честит имен ден на порастналата Дария! Да ви е здрава и щастлива, да следва мечтите си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много , много ти благодаря, и от нейно име също :)

      Изтриване
  2. Да е жива и здрава Дария! Много засрамено благодаря за тази публикация, защото за мой огромен ужас и срам, съвсем съм забравила, че днес е Преподобна Дария и моето момиче също има имен ден! Срам за мен!!! Весел празник! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да е жива и здрава и вашата Дария. Много да ви радва и да сте много щастливи. Благодаря ви, Милена!

      Изтриване
  3. предполагам може и в обикновена форма за кекс-кръгла. Обичам много маскарпоне и рецптата страшно ми допадна :) днес ще я направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да , разбира се , че може :)

      Изтриване
    2. получи се страхотно, дори и с портокал ;) направих го с портокал ;)

      Изтриване
    3. Благодаря, че сподели Меги :) и аз ще пробвам с портокал :)

      Изтриване
    4. сигурна съм ще ти хареса :) в къщи като го опитаха, казаха, че е много вкусен и го нападнаха :)))) само да споделя, че сиропирах само с прясно изцеден портокалов сок ( 2 портокала, но бяха доста големи )

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...