ТОРТА "СЪВЪРШЕНСТВО" ИЛИ ПРОСТО "ПАВЛОВА"
Продукти за белтъчните платки: 3 бр. с диаметър 22-24 см
7 белтъка от
големи яйца на стайна температура
320 г
кристална захар
щипка сол
/няколко зрънца/
1 непълна ч.л.
винен оцет /или 1 щипка лимонтозу /
Съвет №1 : Може да претеглите тежестта на белтъците и да умножите по 1,5 - така ще получите перфектното тегло на захарта, която да добавите
Съвет №2 : Може да добавите парченца натрошен черен шоколад или термоустойчив шоколад на капки в блата
Приготвяне на блатовете:
Голяма помощ за мен при първото правене на тортата беше рецептата на Дани Сooks-and-bakes http://www.cooks-and-bakes.com, където е дала страхотни указания :)
Правила, които да следвате при разбиването на белтъците, за да се получи перфектният резултат:
- За предпочитане използвайте метална купа или стъклена купа за разбиване на белтъците, а не пласмасова
- Дори и малко да попадане от жълтъка на яйцето в сместа, ще провали разбиването им на пухкав сняг. Затова не трябва да има никакви жълтъци вътре.
- Купата и бъркалките трябва да са идеално сухи. И капка влага има значение.
- Яйцата да са на стайна температура, за да утроят обема си.
- Белтъците са разбити на пухкав сняг едва когато обърнете купата наобратно върху главата си и те не мърдат ( опитайте ако ви стиска :).
- Най-добре е белтъците да се разбиват на водна баня като купата, в която са белтъците не трябва да докосва врящата вода, трябва да се внимава да не се сготвят белтъците. Може и да не се разбъркват на водна баня, но тогава се увеличава времето разбиване, докато белтъците станат много плътни и лъскави.
Очертайте върху хартия за печене 3 кръга с диаметър 22- 24 см (може и по-малък , но да не е по-голям). Може и два кръга с диаметър 26-27см.
Разделете внимателно белтъците от жълтъците. Най-добре е всеки белтък да бъде отделен в отделна чашка. Така дори и да попадне част от жълтъка, ще изхвърлите само едно яйце, а не всички, които вече сте отделили. Сложете белтъците с стъклена или метална купа. Разбийте с миксера на ниска степен докато се получи хубава пяна. Сложете купата с белтъците върху тенджера с вряща вода на дъното, без купата да докосва водата. Започнете да добавяте кристалната захар и малко по малко и увеличете скоростта на миксера. Когато сместа стане лъскава и лепкава можете да добавите оцета.
Разделете сместа на 3 равни части /аз меря на кантарче/. Разпределете сместа върху хартията, на която сте начертали предварително кръга. Същото повторете и с втория блат, а след това и с третия.
Включете фурната да се загрее на 150 С с вентилатор. Добре при възможност да печете с вентилатор. Ако фурната ви е силна ръбчетата ще започнат да се зачервяват.
Сложете тавичката във фурната, като ако имате 2 решетки, можете да ги изпечете едновременно /аз така изпекох двата блата наведнъж/. Намалете фурната на 110 градуса и печете така около 1 час и 15 минути до 1 час и 30 минути в зависимост от фурната /аз пекох 1,30ч/. Блатът е готов, когато се отделя лесно от хартията за печене и леко се напука
Повторете същото с третия блат. Ако направите по-малки кръгове, може да изпечете и 4-ти блат.
Добре, при възможност да оставите блатовете да изстиват във фурната за няколко часа при леко отворена вратичка. / Аз не съм ги оставяла, направо ги извадих , защото нямах време, но определено стават по-хубави и хрупкави, ако се оставят поне за 40 минути /
Съвет №1 Може да направите по-големи окръжности и да изпечете само два блата, определено ще си спестите време, а резултатът отново е превъзходен.
Продукти за крема:
500 г
"Маскарпоне"
300-400 г бял
шоколад /ако обичате по-сладко, аз я правя с 300г/
600 мл течна
сметана + 3 суп.лъж захар, ако е неподсладена /най-добър резултат се постига с животинска сметана. Ако все пак не успеете с нея може да ползвате и растителна, но тогава намалете количеството на 400мл и не добавяйте захар/
1-2 бр.
ванилия
Приготвяне на крема - Отделете 200 мл от сметаната. Сложете я в тенджера и я затоплете на котлона без да завира. Като се загрее добре вътре натрошете белия шоколад. Махнете от котлона и бъркайте до пълното стопяване на шоколада. Оставете в хладилника да изстива поне за 2 часа.
Останала сметана сложете в купа и разбийте докато се сгъсти. За да се разбие добре и да бухне при разбиването сметаната трябва да е студена.
След като шоколада е напълно изстинал, започнете да го добавяте към маскарпонете и да разбърквате докато се смесят добре. Трябва шоколадовата смес да е много добре изстинала, за да не се пресече маскарпонето /то също трябва да е в хладилник/ . Накрая внимателно с лъжица се добавя сметаната, не се бърка с миксер, а с шпатула или лъжица.
След като се смесят сметаната, маскарпонето и белия шоколад се сглобява тортата.
Съвет: Ако имате възможност сглобете тортата преди сервирането. Добре е да не се налага да стои сглобена повече от няколко часа. В противен случай белтъчните блатове ще поемат от крема и има вероятност да се втечнят, а хрупкавостта им да се поизгуби.
За
декорация:
600 г пресни
малини или друг вид червени плодове /прасковите също за подходящи за украсата/. Вътре се слагат само малини, а украсата отгоре се слага
непосредствено преди сервиране.
Сглобяване: Отделете
блатовете от хартията за печене внимателно, защото са много крехки и чупливи. Сложете крем върху всеки блат, поръсете с
малини, след това втория блат и пак крем и малини. Накрая поставяте последния блат и украсявате по ваша преценка с малини или другите
плодове, които сте подготвили.
И воала! Разкош !!!!
Enjoyed reading the article above,Very interesting,good job and thanks for sharing!!
ОтговорИзтриванеcustom packaging boxes
custom gift boxes
custom luxury packaging boxes
Rigid Box manufacturer in India
luxury custom packaging boxes
luxury packaging