понеделник, 8 април 2013 г.

Честит юбилей с торта "Шоко лешник" в черно и бяло

В близкия ни семеен кръг се събират няколко поредни години, в които ще празнуваме петдесет годишни юбилеи. Тази година  празнува сестрата на съпруга ми,

след това е нейният съпруг, после пък е наред моята сестра, а след това и мъжът ми. Ето, че се очертава четири поредни години да правя торти за юбиляри, надявам се :)

Доста време се чудих каква да бъде тортата за зълва ми, тъй като ми се искаше нещо семпло и изчистено и в същото време да подхожда на тежестта на събитието. Нямаше да е прекалено голямо празненство, а само в най-близкия кръг роднини и семейни приятели.
Първо бях решила да е нещо с повече цветя , от категорията "истниски", но мен хич ме няма в тяхното правене и казано честно ме достраша да не се изложа :)
Рожденичката сподели , че ще бъде с черна рокля и светло болеро и веднага в съзнанието ми изникна контраста на бялото и черното.


Подобна торта бях правила за моята приятелка, само че беше на тъмна основа с бели цветя, затова сега реших, че ще бъде обратния вариант. Освен това според мен символиката на белия и черния цвят е изключително подходяща за такъв тип поводи.
Ин и ян , бялата и черната страна на живота, хубавото и лошото, доброто и злото!


Петдесет години не са чак толкова много и още е рано за кардинални равносметки, но въпреки това човек се замисля, че вече голямата част от живота му е минал и сега е времето да се отдаде на това , което е постигнал.


Пожелавам на рожденичката още няколко юбилея да посрещне, винаги да е заобиколена от обичта и грижите на близките си и топлината и разбирането на приятелите си :)


За вкуса на тортата много не съм се чудила, тъй като ни предстоеше да я транспортираме от Бургас до Русе и трябваше да е по-стегнат тип . Категорично бях решила, че ще е шоколадова, още повече , че племениците много харесват този вкус. Колебанията ми бяха единствено около допълващия елемент. Приятелите на Тортите на Ани във Фейсбук ми помогнаха пред избора мижду ягоди или лешници и така  шоколадовия вкус го допълних с лешников. Така се получи една истинска лешниково-шоколадова магия :)



Ето и рецептата:

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ЛЕШНИЦИ


Какаови блатове /адапт.от тук/
Продукти за 20 парчета
8 яйца
240г захар
180г брашно
50г какао
60г натурално нишесте
1 бакпулвер

Приготвяне:
Жълтъците и белтъците се разделят предварително. Белтъците се разбиват на пяна и се добавя захарта. Продължава се разбиването, докато захарта се разтопи и белтъците станат с твърди връхчета. Жълтъците се разбъркват и внимателно се прибавят към белтъчната смес без миксер, а с дървена или силиконова шпатула. Сухите съставки се разбъркват предварително в купа и внимателно се добавят към яйцата. Разбърква се леко цялата смес докато поеме сухите съставки. Фурната се загрява предварително на 180градуси. ръгла форма с диаметър 24-25см се затила с хартия за печене. Изсипва се половината от сместа и се слага да се пече около 15-20минути или до суха клечка. Изважда се и се оставя върху решетка да изстине. След това се изпича останалата част от сместа по същия начин. Когато и двата блата са напълно изстинали се разрязват на две части и се получават 4 платки.
Съвет: Освен домашните какови блатове, аз купувам готови тънки платки за торта на "Сладък път" и от тях изрязвам правоъгълни ленти с височината на тортата , като ги залепям и я обгръщам от страни след като вече била стегната в ринга. Така страните стават изключително равни и гладки и измазването с масления крем е значително по-лесно.

Мус "Шоколад с лешници"
Продукти:
500г подсладена сладкарска сметана
400г крема сирене
300г шоколад /100млечен и 200 черен 74% - пропорциите можете сами да си ги определите спряво вашите вкусове/
1 каф.ч пудра захар може и повече, ако не искате да се усеща много горчивия вкус на черния шоколад/
300г печени безсолни лешници

Приготвяне:
Сметаната се разбива с миксер до твърди връхчета. Крема сиренето се разбива с пудрата захар. Шоколадът се начупва на парченца и се разтопява на водна баня или в МВ. Прибавя се към крема сиренето, а след това всичко се добавя към сметаната. Получва се много лек и въздушен крем-мус.Лешниците се оставят цели или се начупват на едри парченца. При сглобяването на тортата се наръсват обилно върху всеки ред крем.

Карамелен сироп за сиропиране на блатовете:

60г бяла захар се карамелизира. Добавят се 40г вода и 40г ром. Всичко се разбърква, докато стане хомогенен сироп. След като изстине напълно, всеки от блатовете се сиропира. Ако обичате по-сочни торти, увеличете количеството на сиропа.


Маслен крем за измазване на тортата:
150г много меко масло
250г пудра захар
2 пак ванилия
2 суп.лъж прясно мляко
Всички продукти се разбиват до получаване на гъст крем . Тортата се измазва от всички страни, след като предварително вече е стегнала и преседяла с шоколадовия крем.



За декорацията:
1кг готова захарна моделираща маса за покриване на тортата
200г готова оцветена в черно захарна моделираща маса /за съжаление не се оказа най-сполучливия вариант и цветята станаха доста чупливи, следващия път бих използвала гъм пейст със сигурност/


И рожденичката вече е духнала свещите :)


А ето и единственото парче, което успях да снимам на следващата сутрин :)


7 коментара:

  1. Здравейте . Пак прекрасна торта - както винаги, виждам тук - поздравления. Да е жива и здрава рожденничката и само хубави неща да и се случват .И Едно въпросче към вас прекрасна Ани : правилно ли съм разбрала ... тортата престоява в хладилника с ринга за да стене , и след това изкарваме от ринга и лепим платките ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така :) Може да намажете тортата отстрани с крем и върху него да залепите платките. Ако имате време поставете ринга отново за 2 часа , за да прилепнат добре към тортата. След това е измазването с масления крем. Платките ги слагам само при покриване на тортата с фондан :)

      Изтриване
  2. Страхотна е тортата Ани! Да е жива и здрава рожденичката!

    ОтговорИзтриване
  3. Много стилна торта, а за вкусът не ми се мисли :) Сигурна съм, че е била много вкусна! Да ви е жива и здрава рожденничката!

    ОтговорИзтриване
  4. Нунка, Габи, много ви благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не спирам да Ви се възхишавам, Ани! Невероятна торта! Изтекоха ни лигите на двамата със съпруга ми. Много ми се иска да направя тази торта и ако може да споделите къде в Бургас се продават тези готови платки на "Сладък път" и също картонена подложка за тортата? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, извинявам се, че чак сега ви отговарям - платките на Сладък път ги купувам от Била, Кауфланд или Карфур. Ако няма да слагате фондан на тортата те няма да са ви необходими, достатъчно е само да измажете с крема цялата торта :) Подложките ги взимам от една приятелка, тъй като ги продават в много големи опаковки по над 50 броя. По единично за съжаление не знам къде продават, но може да проверите по сладкарските вериги.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...