сряда, 23 май 2012 г.

Бостънски крем пай в ролята на мъфини

Наближаваше денят, в който най-малкият член на нашето семейство ставаше на 9 месеца. По традиция на всеки такъв ден приготвях мини тортичка, но този път нямах никакво време и затова реших да са мъфини. Вече бях пробвала доста рецепти и ми се искаше този път да е нещо по-различно.
Ровейки се из различни кулинарни блогове и рецепти попаднах на Бостънски крем пай  в ето в този прекрасен блог на Алиа и още щом я видях бях сигурна, че това е рецептата.
Тъй като не знаех какво точно ще се получи, реших да направя половин доза, но после много съжалявах :)
 Моите промени бяха единствено в оформлението на крайния резулат. Като изстинаха мъфините с една малка лъжичка лекичко ги издълбах и ги напълних с белия крем, а след това ги залях с шоколадовия. Получи се ето това


Мъфини с шоколадова заливка

Продукти за 16 средни мъфина /12 нормални /силиконовите формички, които имам са малко по-малки от стандартните форми/
100 г меко масло
230 г бяло брашно
2ч.л. бакпулвер
щипка сол
150 г захар
2 яйца размер
120 мл. прясно мляко
1 ванилия

Приготвяне:
Брашното, бакпулвера, ванилията и солта се смесват  в купа. В друга такава се разбиват с миксер маслото и захарта на гладък крем. Добавят се едно по едно яйцата, като се продължава да се бърка с миксера. Добавят се прясното мляко и накрая брашнената смес. Разбива с миксер, докато се получи гъсто и гладко кексово тесто
Разпределя се във форма за мъфини и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, за около 15 минути или до суха клечка :)

Крем за пълнеж:
200 мл. течна сметана /30% масленост/
50 г захар
75 мл. прясно мляко
1 ч.л. царевично нишесте
2 яйца
1 ч.л. ром
1 ванилия

Приготвяне:
Сметаната се загрява на тих огън, без да завира силно. Добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори, след което се маха от котлона и се оставя да се охлади леко. Царевичното нишесте се разтваря в студено прясно мляко, добавят се яйцата и се рабзива добре. Към тази смес се добавят няколко лъжици от сметаната, за да се темперират яйцата. После яйчната смес се изсипва при сметаната и всичко се връща на котлона на бавен огън. Бърка се непрекъснато, около 5 мин. или докато кремът се сгъсти. Накрая се добавят ромът и ванилията на вкус и се оставя да се охлади напълно. Добре е кремът да се покрие с домакинско фолио, за да не се получи коричка. След пълното му охлаждане,мъфините се издълбават и се пълнят с шприс или малка лъжичка.

За шоколадовата заливка:
100 г тъмен шоколад (със съдържание мин 60% какао, може и готварски)
2 ч.л. масло
60 мл. течна неподсладена сметана (30% масленост)
60 г пудра захар /ако използвате млечен шоколад , намалете пудрата захар/
Шоколадът се разтопява на водна баня и към него се добавя сметаната, пудрата захар и маслото. Бърка се до пълното разтопяване на всички продукти. След като леко се охлади, мъфините се слагат на решетка, под която да има някаква хартия и се поливат отгоре с глазурата.

 Повярвайте ми, вкусът е истинска мелодия за небцето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...