петък, 25 май 2012 г.

За едни малки ходещи крачета, или как да си направим захарни обувки!

Въпреки че Матео ни е третото дете, всяко негово постижение ни носеше същата радост, както при кака му и батко му, че даже и по-голяма. Вълнувахме се при първата усмивка, първото гукане, първото обръщане, първите опити за лазене и изправяне. Естествено дойде време и за първите му крачки. Те дойдоха много изненадващо за нас, защото той съвсем наскоро се беше научил да се изправя и изобщо не очаквахме, че може да проходи, а и все още нямаше навършени 9 месеца. Да, но нашето момче беше решило, че вече е голямо и му е време да опознава света, ходейки!
В един изключително студен ден в началото на м.февруари, всички се бяхме тръшнали от един гаден грип, а само Матео беше здрав. Имаме два дивана в къщи и се бяхме разпредели с баща му на всеки от тях, а малкото човече в един момент се пусна и започна да крачи от единия до другия диван. И така няколко пъти! Дори и 39 градусовата темепература, която ме тресеше не можа да попречи на радостта, която ме обзе. Естествено, колкото и да бях болна, веднага реших, че освен питка за прощъпулника , ще трябва да направя и торта и то не каква да е, а такава върху която да има бебешки обувки!


 Бях виждала в нета страшно много такива торти, но си харесах един модел на Буболинката и реших, че и моята торта трябва да бъде подобна!
Искаше ми се вкусът да бъде нещо леко и ефирно, а в същото време да е нещо, което не съм правила. От доста време бях хвърлила око на Торта "Медовик" , така че речено сторено.
С една виртуална приятелка Теди , с която се познаваме от Тортената тема и доста често си общуваме, бяхме обсъждали много различни варианти, тъй като тази рецепта има страшно много вариации. По нейн съвет се спрях на рецептата на Лабрекс и мисля, че не сгреших. Резултатът е една изключително лека и ефирна торта, от която като изядеш едно парче, ти се изска и още, и още, и още ......

Торта "МЕДОВИК"
Продукти за 7 бр. блат с диаметър 20 см
1/2 чаша мед.
1/2 чаша захар
1 ч.л. сода.
2 яйца.
3 ч.ч брашно може и малко по-малко, не трябва да е твърдо тестото, дори може леко да лепне.

Приготвяне: 
Медът и захарта се слагат в съд на ниска степен на котлона до разтопяване на захарта, като се разбъркват и се винмава да не загори. Когато сместа стане еднородна и захарта се е стопила се сваля от огъня . Сипва се содата и се разбърква. Сместта си увеличава обема и побелява. Оставя се да се охлади леко и се добаваят яйцата, разбърква се хубаво и се добавя постепеннно брашно. Когато вече не може да се бърка с миксера се изважда на плота и се замесва много меко тесто. То е готово, когато започне лесно да се отделя от ръцете. Прибира се в хладилника за 2 часа. След това се разделя на 6 приблизително равни части . На пекарска хартия се разточва мнооого тънка кора, почти прозрачна и върху нея се отбелязва кръг с диаметър 20см. Аз използвах капак от една тенджера. Излязва се изличното тесто. Получения блат се надупчва на няколко места с вилица и се слага в предварително загрята на 170 градуса фурна. Изпича се много бръзо - около 6-7 минути. Добре е да се следи и при порозовяване веднага да се извади. По този начин се изпичат 6 платки, а от остатъчците , които сте изрязали от всяка една може да направите още една платка. 

Крем
Продукти 
Ако няма да украсявате тортата със захарно тесто, ще използвате приготвения крем, за да я намажете добре и отвън, в този случай ще са ви необходими:
Около 1000 мл / 4 кофички по 250мл / заквасена сметана.
1 ч.ч захар, ако обичате по-сладко можете да добавите още 1/2ч.ч
1ч.ч. сушени боровинки
Приготвяне
Съветвам ви да изпозвате сметаната, която продават в руските гастрономи, тъй като тя е с висок процент масленост и се разбива много по-добре от българската. В Бургас, това е магазин "Берьозка" на ул. "К. Фотинов". 
Разбивате сметаната и захарта с миксер, докато започне да става на пухкав крем и да си увеличава обема. 
Ако все пак решите да използвате обикновена заквасена сметана, най-добре да се спрете на "Данон". В този случай изсипете захарта вътре и оставете 15-20 минути докато се разтопи  и тогава разбъркайте само с вилица, без да използвате миксер. За да придадете плътност на крема, може да намалите малко заквасената сметана и да добавите 200мл предварително разбита до твърди връхчета течна сладкарска сметана. 
Сглобяване на тортата:
Блатовете не се сиропират. Върху всеки от тях се разбределя част от сметаната и се нареждат сушените боровинки и така докато ви свършат блатове :) Отгоре назвате с останалия крем и украсявате по ваше желание. Много добре става със счукани на ситно орехи или филирани бадеми :) Преди да консумирате трябва да преседи поне 72 часа в хладилник. Това е единствения й недостатък на тази торта :)
Ето и разрез на получения резултат:


Тъй като моята торта трябваше да има и украса от захарно тесто, се наложи след като беше престояла а и стегнала достатъчно да бъде измазана с маслен крем, а след това покрита със захарен фондан.


Потготовка на украсата.
За да направите тези симпатични малки кецки, най-лесно е да си разпечатате шаблон и да работите по него. Аз използвах ето този . Имайте предвид, че е нужно време , за да изсъхнат детайлите, така, че най-добре е да ги направите няколко дни по-рано.
За приготвянето на тази торта използвах готова белгийска захарна паста на фирма "Алимко" и съм изключително доволна от работата с нея.
Останалата част от украсата оставям на вашето въображение. Аз се спрях на тези малки сладки дрешки , които си нарисувах върху разточено захарно тесто и изрязох със скалпел :) Копчетата също са правени на ръка, като съм използвала едно кръгче и една капачка - с кръгчето изрязвате самото копче, а с опакото на капачката притискате, за да получите релефа и после правите дупчиците :)

Пожелавам на моето малко сладко момченце, да стъпва здраво и смело и да преодолява с лекота всяко препятствие , което го очаква!

5 коментара:

  1. Ани, много е нежна тортата. Досега не съм правила обувчици, но ако ми се наложи ще ползвам твоите препоръки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, съвсем наскоро открих блога ви и съм меко казано очарована. Колкото и да ми се иска, все още не съм и опитала да направя украса на торта, макар и печенето да ми се отдава..но ето че първият рожден ден на малкото ми съкровище наближава и ми се искаше да опитам да му направя тортата сама...Рецептата ви ми се стори доста примамлива, но имам два въпроса...1. Блатовете отделно ли ги печете или правите един голям и после разрязвате и 2.Можете ли да ми препоръчате маслен крем, коийто да е подходящ за изклучително гореща страна...Предварително много ви благодаря за отговорите и благодаря за публикацията!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, Елеонора, благодаря за милите думи. Радвам се, че моето кътче ви харесва. Блатовете пека винаги поотделно, това е тесто което се разточва с точилка и няма как да се опече цялото и тогова да се реже. За маслен крем, предполагам, че имате предвид, нещо което да издържи на по-високи Т извън хладилник. За нещо по-специално не се сещам, но със сигурност маслото трябва да е с над 80% масленост, пудрата захар да е качествената, може да увеличите малко нейното количество в крема и за по-сигурно може да добавите шепа натрошени трохи от самите блатове. Мисля, че ще издържи на високи температури и влажност, но естествено не и много часове все пак :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отговора...ами да, ако си бях направила труда да прочета рецептата, нямаше да задавам тъпи въпроси за блатовете, то там всичко си пише, но бях прекалено заета да се чудя какво да сложа под фонданта и как да направя обувчиците... Много много ви благодаря за подробните обяснения!!!

      Изтриване
  4. Може ли подробно да обясните как сглобите обувкиъе и слагате ли вътре нещо да ги държи изправени докато изсъхнат. Благодаря

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...