сряда, 27 юни 2012 г.

И замириса на море! Торта с бейлис, карамелизиран лешник и бял шоколад

Човек дори и добре да живее.... се жени. 
Да, точно така. Поводът за днешната торта е сватбата на Марина, която аз и до ден днешен не съм срещала, но от телефонните разговори, проведени по повод на тортата, имам усещането, че познавам.
Марина ми се обади в началото на юни месец, по препоръка на тортената фея Мина Бакалова от Варна с молба да направя торта за сватбената им церемония, която щеше да се състои в страхотното морско селище Лозенец.

Сега е мястото да благодаря на Мина за оказаното доверие,  тъй като нейните торти често са били мое вдъхновение.

Първоначалната идея беше тортата да е двуетажна, но в последствие Марина реши да бъде на един етаж и заедно с нея да има мъфини за всички гости. Предвид пътуването от Бургас до Лозенец и жегата, която се очакваше, май едноетажният вариант се оказа по-доброто решение.
 Марина се оказа много непретенциозна и лишена от всякаква капризност булка, която държеше да има вкусна торта, а в същото време визията й да бъде съчетана с морската тематика на сватбата. Цветовете трябваше да са бяло и светло синьо, а външното оформлението остави на мен.

Подхвърли ми идеята тортата да е с нежен вкус и да се усеща присъствие на ядки и аромат на алкохол. Искаше ми се и мъфините да бъдат със същия вкус като тортата, затова трябваше да избера такова съчетание на блат и крем, което да е подходящо да се осъществи и под двете форми.
Направих съчетание от няколко рецепти, добавих малко импровизация от себе си и в крайна сметка се получи:

Торта и мъфини с вкус на Бейлис, Карамелизирани лешници и Бял шоколадов мус

Маслен блат  
Продукти, адаптирани от тук
 За блатове с диаметър 25см е необходима 1 доза от посочените продукти
 За 60 бр мъфини са необходими 3 дози от посочените продукти
4 яйца
300г захар
200 г меко масло
450 г бяло брашно
1 пак. бакпулвер
225 мл. прясно мляко
3 пак. ванилия

Приготвяне:
Разбийте маслото и захарта до побеляване и прибавете внимателно всяко едно от яйцата.  Когато маслото поеме едното яйце, чак тогава прибавете следващото. Добавете прясното мляко. В отделна купа смесете брашното с бакпулвера и ванилията и прибавете маслено яйчната смес.
В тавичка с диаметър 25см застелете хартия за печене и изсипете половината от сместта. Изпечете в предварително загрята на 180градуса фурна, за около 20-25минути, като проверявате готовността с клечка. Блатът не трябва да се препича, защото става сух. Повторете същата процедура с останалата смес. Така ще получите два равни дебели блата, които след като изстинат достатъчно добре, трябва да разрежете на още две части и ще имате 4 блата.


Мус от бял шоколад , адаптиран от тук  
За тортата е необходима 1 доза
За мъфините са необходими 2 дози

800мл течна сладкарска сметана /най-добре да е млечна, но може и растителна/
500г бял шоколад "Милка"
1 желатин /ако искате по-твърд за шприцоване крем, може да увеличите желатина/
50мл вода

Приготвяне:
Белият шоколад се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади.  400мл от сметаната се загравят на котлона, но не трябва да завира. Желатинът се разтваря в 50мл студена вода, оставя да набъбне за 5-10минути, а след това се втечнява на водна баня, като се внимава да не заври. Прибавя се внимателно към сметаната и се разбърква добре. След това всичко се прибавя към разтопения бял шоколад, като трябва да бъркате много енергично, защото шоколадът много бързо стяга. Всички действия трябва да се направят докато продуктите са топли и с приблизително еднаква темепература.
След като смесите добре двата компонента, завийте с домакинско фолио и приберете в хладилника, за да се охлади сместта и да стегне желатина. След около 3-4 часа кремът трябва да е готов. Накрая се разбиват другите 400мл сметана до твърди връхчета и се прибавя внимателно останалия крем с белия шоколад.

Филинг от карамелизирани лешници
1 доза за тортата
1 доза за мъфините
300г белени и предварително изпечени лешници
1/2 ч.ч захар
20г меко масло
50мл. сметана
100 мл бейлис

Приготвяне:
Лешниците се нарязват на парченца. Захарта се карамелизира до златисто и лешниците се прибавят към нея. След като се махне от котлона и леко изстине се добавя маслото и се разбръква добре. Накрая се слага сметаната и бъркането продължава, докато съставките се слеят. Накрая се добавя белисът.

Сглобяване:
Всеки от блатовете се сиропира с карамеления сироп с около 3-4 суп.лъж. Разпределя се 1/3 от крема и върху него се слага 1/3 от лешниците. Поставя се следващия блат и така докато се сложат и 4-те блата. Тортата се стяга в тортен ринг и се оставя в хладилника да се охлади и да поеме от съставките. След това се измазва с маслен крем и се покрива и декорира със захарен фондан. За първи път използвах ето този готов захарен фондан и съм изключително доволна





Тъй като към тортата трябваше да има и мъфини, за тях направих 3 дози от сместта за блаатовете, от който се получиха 60 броя. След като се охладиха достатъчно добре, с малка лъжичка издълбах шапчиците и ги напълних с лешниковия филинг. След това шприцовах с белия шоколадов мус и украсих с предварително приготвени захарни мидички. Тук са само 1/3 от мъфините, но толкова събираше стойката, която ми предостави Мариянка от Фюжън и класически рецепти, за което много й благодаря.


Да им е много сладък животът на младото семейство!




12 коментара:

  1. Ани, не мога да и се нагледам на тази красота- тортата! Мъфинките са страхотни, стойката празна не я приемам :)))))!
    Двете и днес сме на една вълна!
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  2. И тук да си кажа - прекрасна е, Ани! Булката е голяма късметлийка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Mного красива! Mного, много ми харесва, толкова е нежна. Mина не е сбъркала, като те е препоръчала !

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, имам желание да направя тази торта за 1 рожден ден на моето момченце. Идеята е следната: торта на два етажа..1 етаж: обикновен правоъгълен блат, а 2 да е във формата на "1" покрита с фондан. Дали е подходяща торта за тази конструкция? Лесно ли се оформя фондана на неправилна форма? Долният блат в какво трябва да се изпече? Да..лаик съм още, но имам голямо желание да се справя. Поздрави и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ива! Не съм правила такава тoрта, нo мисля, че би се пoлучила. Не знам каквo да ви кажа за пoкриванетo на единицата, тъй катo аз все oще не съм правила такава фoрма. Иначе мoжете да изпечете блата в правoъгълна тава или тавата на фурната. Успех в начинаниетo :)

      Изтриване
  5. Здравейте,предстои ми направа на торта за моя близка приятелка,хареса ми крема,та въпросът ми е ще може ли белият шоколад да се замени с друг-1:1 черен и млечен примерно или в какво съотношение препоръчвате?Имам заявка за мноооого шоколадов крем!Прекрасни произведения имате,поздравления!С уважение-Цвети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, мoже да изпoлзвате и друг шoкoлад. Акo е черен мoже да намалите кoличествoтo със 100г и пo ваша преценка да изпoлзвате пудра захар. Акo пoлзвате млечене шoкoлад се придържайте към тази рецепта с белия шoкoлад.

      Изтриване
  6. Много благодаря за бързия ви отговор!Последно питане и няма да досаждам повече.:)
    Добре ли ще съчетае този крем според вас с небезизвестния блат с какао,айран и горещо кафе на Ири Купенска,предполагам се сещате,виждам,че и вие доста го ползвате за страхотните си творения?
    И на вас лично този блат(божествен,снощи пекох пробно)в комбинация с какъв крем ви е фаворит?
    Мен в оригиналната рецепта ме притеснява биенето на жълтъци и белтъци на водна баня,затова си търся някакъв друг подходящ шококрем.Вие имате прекрасни предложения и опит,затова досаждам.
    Спорен ден и благодаря отново!!!
    пс:Питанията станаха две:))Цвети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, личнo на мен тoзи блат на Ирина Купенска най-мнoгo ми харесва с : 1) шoкoладoвия мус oт настoящата рецепта /50:50 млечен и черен шoкoлад/ ; 2) с шoкoладoв крем с дoбавенo крема сирене или маскарпoне http://antoaneta77.blogspot.com/2013/05/blog-post_20.html и 3) с oригиналния крем oт рецептата на Ирина - няма нищo страшнo в яйцата :) За други въпрoси , акo искате ми пишете на страничката във ФБ https://www.facebook.com/Tortite.na.Ani на личнo съoбщение :)

      Изтриване
    2. Благодаря за отзивчивостта,много ми помогнахте!!!Цвети

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...