Ако знаете само колко много обичам празниците и най-вече рождените дни.....
Толкова много, че естествено с нетърпение чакам всяка година и своя рожден ден. Мислех си, че колкото повече стават годините, толкова по-малко ще ми се празнува, но е точно обратното. Тази година отново не беше по-различно, още повече , че ставах на 35г, което си някакъв своеобразен юбилей. Не знам дали е време за правене на някаква равносметка, все пак 35г не са толкова много, пък и аз първите 10 почти не ги помня, така че сигурно затова все още се чувствам като на 25. :))) Истината е , че съм изключително доволна да посрещна средата на живота си с три прекрасни деца, страхотен мъж, който имам до себе си и от време на време ме ядосва, родителите , които много обичам, и не на последно място верни приятели, които ме зарадваха с много обаждания и чудесни пожелания.
Точно преди празника средният ми син си сцепи главата и се наложи да го залепят, а освен това бях въоръжена с Нурофен и оцет, опитвайки се да сваля температурата на малкото ми съкровище. Тези обстоятелства обаче не помрачиха по никакъв начин обзелото ме дни по-рано прекрасно настроение. Нито пък намали ентусиазма ми да приготвя торта.
Рядко приготвям неща , които аз обичам, защото обикновено се съобразявам с вкусовете на другите. Този път обаче бях решила, че тортата ще е изцяло по мой вкус, пък ако ще и да си я ям сама. Още като видях рецептата, преди 20 дни в прекрасния кулинарен блог на Вики, реших , че това е МОЯТА ТОРТА - черен шоколад, мента и много малини. Какво друго му трябва на човек - нищо, само добро настроение!
Първоначално си мислех да покривам тортата с фондан и да се пробвам с рисуването, тъй като това нещо определено не го умея, та един вид да се предизвикам, но в последствие се отказах. Стигнах до извода, че тази торта ще е истински прекрасна в изчистения си вид, без фондани и украси.
Сами ще забележете, че има промени в рецептата, но това е именно поради първоначалното ми намерение да покривам тортата :) Но и за оригиналната рецепта, съм абсолютно убедена и ви гарантирам истински и разкошен вкус.
Много се радвам, че точно с тази торта отбелязвам 20-тата публикация в блога си !
Толкова много, че естествено с нетърпение чакам всяка година и своя рожден ден. Мислех си, че колкото повече стават годините, толкова по-малко ще ми се празнува, но е точно обратното. Тази година отново не беше по-различно, още повече , че ставах на 35г, което си някакъв своеобразен юбилей. Не знам дали е време за правене на някаква равносметка, все пак 35г не са толкова много, пък и аз първите 10 почти не ги помня, така че сигурно затова все още се чувствам като на 25. :))) Истината е , че съм изключително доволна да посрещна средата на живота си с три прекрасни деца, страхотен мъж, който имам до себе си и от време на време ме ядосва, родителите , които много обичам, и не на последно място верни приятели, които ме зарадваха с много обаждания и чудесни пожелания.
Точно преди празника средният ми син си сцепи главата и се наложи да го залепят, а освен това бях въоръжена с Нурофен и оцет, опитвайки се да сваля температурата на малкото ми съкровище. Тези обстоятелства обаче не помрачиха по никакъв начин обзелото ме дни по-рано прекрасно настроение. Нито пък намали ентусиазма ми да приготвя торта.
Рядко приготвям неща , които аз обичам, защото обикновено се съобразявам с вкусовете на другите. Този път обаче бях решила, че тортата ще е изцяло по мой вкус, пък ако ще и да си я ям сама. Още като видях рецептата, преди 20 дни в прекрасния кулинарен блог на Вики, реших , че това е МОЯТА ТОРТА - черен шоколад, мента и много малини. Какво друго му трябва на човек - нищо, само добро настроение!
Първоначално си мислех да покривам тортата с фондан и да се пробвам с рисуването, тъй като това нещо определено не го умея, та един вид да се предизвикам, но в последствие се отказах. Стигнах до извода, че тази торта ще е истински прекрасна в изчистения си вид, без фондани и украси.
Сами ще забележете, че има промени в рецептата, но това е именно поради първоначалното ми намерение да покривам тортата :) Но и за оригиналната рецепта, съм абсолютно убедена и ви гарантирам истински и разкошен вкус.
Много се радвам, че точно с тази торта отбелязвам 20-тата публикация в блога си !
ТОРТА "МЕНТА И ШОКОЛАД"
Шоколадов блат
Продукти за 2 блата с ф20см
Продукти за 2 блата с ф20см
100 г меко масло
120 г захар
2 яйца на стайна температура
200 г черен шоколад /ползвах със
74% какао/
100г млечен шоколад /ползвах Милка/
150 мл. подсладена сладкарска
сметана
1/2 ч.л. бакпулвер
50 гр. брашно
Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Маслото и захарта се разбиват на
пухкав крем и към тях се добавят едно по едно яйцата. Продължава се разбиването
докато сместа си утрои обема. Разтопяваме всичкия шоколад на водна баня или в
микровълновата на ниска температура. След като леко се охлади се излива при
другата смес и отново се разбива. След това внимателно се добавя течната
сметана. Накрая се прибавя брашното, разбъркано предварително с бакпулвера.
Разбръква се добре и се разделя на две части. Пече се в предварително
застлана с хартия за печене форма до готовност. На моята фурна й отне около 20
минути за всеки блат. Когато блатът е готов и изпечен отгоре се понапуква, има
плътна текстура и е много ароматен. Ако желаете може и да го сиропирате,
но аз не предпочитам.
Ментов
крем с малини
Продукти:
250 мл прясно мляко
650 мл течна подсладена сметана
3 яйца на стайна температура
30 гр. царевично нишесте
1 шепа пресни листа от мента
300 гр. бял шоколад
150 гр. масло
500 гр. малини
10 гр. желатин
За украсата
1 кутия шоколадов чипс с мента и
малко настърган бял и черен шоколад за поръсване
Приготвяне:
250г от течната
сметана заедно с млякото се загряват на котлона. Яйцата и нишестето се разбиват
добре до гладка консистенция. Когато млякото и се сметаната се загреят, но не
са заврели, се изсипват към яйцата и нишестето с непрекъснато и енергично бъркане.
След това цялата смес се връща на котлона. Бърка се непрекъснато, докато
започне да се сгъстява. Измитите и добре подсушени ментови листа се
добавя към варения крем. Аз лично предпочетох да ги пасирам вътре в него, за да
е още по-осезаем ароматът им. Ако не желаете да ги оставяте в крема, можете да
ги сложите още в началото с млякото и сметана и да ги извадите преди добавянето
на яйцата. След като сместа се е сгъстила достатъчно се сваля от котлона и се
прибавя белия шоколад, докато се разтопи напълно. Цялата смес се оставя
да поизстине и чак тогава се добавя предварително разбитото меко масло.
Подготвения предварително желатин се прибавя най-накрая към крема и отново се
разбърква добре. Оставя се на стайна температура до пълното изстиване на крема,
а не в хладилник, за да не се желира.
Най-накрая,
когато кремът вече е напълно изстинал останалите 400 мл течна сметана се
разбиват на пухкав крем и се добавят към охладения напълно яйчно-шоколадов
крем.
Сглобяване на
тортата
В регулиращ се
ринг се поставя единият напълно изстинал блат. Отгоре плътно се нареждат малини
/количеството малини е добре мислено да го разделите на три части/ и се
наръсва предварително настърган бял шоколад. Върху тях се разпределя
приблизително половината от ментовия крем. Върху него се нареждат малини,
наръсват се настърган бял шоколад и се поставя другата половина от крема, като
трябва да предвидите да ви остане крем, с който да намажете последния блат и
тортата отстрани /аз предвидих 1ч.ч. и ми стигна много добре/ Накрая се
нареждат последните малини и се поставя вторият шоколадов блат. Тортата се
оставя да стегне за няколко часа или най-добре за една нощ. След като се махне
ринга, се намазва отгоре и отстрани, където има блат с останалия крем.
Нарежда се ментовия чипс, а отгоре се разпределя белия и черния настърган
шоколад :)
Всъщност,
украсата е въпрос на вашата преценка и въображение :)
Тази торта е невероятна експлозия от вкусове,
която те кара да затвориш очи и да се наслаждаваш на всяка една хапка. Може би
аз съм пристрастна, защото обожавам черен шоколад, мента и малини и тази
комбинация ме плени завинаги. Надявам се, че всички , които ще опитате тази
торта, ще бъдете очаровани по същия неповторим начин като мен :)
Вики, още веднъж ти благодаря за прекрасната
рецепта!
Тортата ти е приказна!
ОтговорИзтриванеЧестит празник ,бъди много щастлива!
Взимам си това отрязаното парченце и обещавам да те заобикалям от сега нататък
хубав ден и поздрави
Мария
Привет, Мария! Радвам се, че ти харесва и благодаря за пожелянията.
ОтговорИзтриванеММММ, Ани, толкова добре изглеждааааааааа! Отново весел празник и се радвам от сърце, че ти се е харесала тортата!
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Вики
Честит рожден ден! Страхотна торта се е получила! Много късмет и прекрасни мигове!
ОтговорИзтриванеАни,макар и на патерица:
ОтговорИзтриванеЧестит ти рожден ден!
Бъди здрава и нека имаш много поводи за усмивки!
Страхотна торта! Обичам и трите вкуса и мента най-вече, която съчетавам с много продукти и плодове!С малинки и мента съм правила напитка, и непременно ще опитам тази торта!
Хубави почивни дни!
Вики, Траяна, много благодаря!
ОтговорИзтриванеБети, много се радвам и ти благодаря за пожеланията! Очаквам да споделиш как се е получила при теб! :)