понеделник, 23 юли 2012 г.

Не съм с година остаряла, а само малко помъдряла :)

Ако знаете само колко много обичам празниците и най-вече рождените дни.....


Толкова много, че естествено с нетърпение чакам всяка година и своя рожден ден. Мислех си, че колкото повече стават годините, толкова по-малко ще ми се празнува, но е точно обратното. Тази година отново не беше по-различно, още повече , че ставах на 35г, което си някакъв своеобразен юбилей. Не знам дали е време за правене на някаква равносметка, все пак 35г не са толкова много, пък и аз първите 10 почти не ги помня, така че сигурно затова все още се чувствам като на 25. :))) Истината е , че съм изключително доволна  да посрещна средата на живота си с три прекрасни деца, страхотен мъж, който имам до себе си и от време на време ме ядосва, родителите , които много обичам, и не на последно място верни приятели, които ме зарадваха с много обаждания и чудесни пожелания.
Точно преди празника средният ми син си сцепи главата и се наложи да го залепят, а освен това  бях въоръжена с Нурофен и оцет, опитвайки се да сваля температурата на малкото ми съкровище. Тези обстоятелства обаче не помрачиха по никакъв начин обзелото ме дни по-рано прекрасно настроение. Нито пък намали ентусиазма ми да приготвя торта.
Рядко приготвям неща , които аз обичам, защото обикновено се съобразявам с вкусовете на другите. Този път обаче бях решила, че тортата ще е  изцяло по мой вкус, пък ако ще и да си я ям сама. Още като видях рецептата, преди 20 дни в  прекрасния кулинарен блог на Вики, реших , че това е МОЯТА ТОРТА - черен шоколад, мента и много малини. Какво друго му трябва на човек - нищо, само добро настроение!
Първоначално си мислех да покривам тортата с фондан и да се пробвам с рисуването, тъй като това нещо определено не го умея, та един вид да се предизвикам, но в последствие се отказах. Стигнах до извода, че тази торта  ще е истински прекрасна в изчистения си вид, без фондани и украси.
Сами ще забележете, че има промени в рецептата, но това е именно поради първоначалното ми намерение да покривам тортата :) Но и за оригиналната рецепта, съм абсолютно убедена и ви гарантирам истински и разкошен вкус.
Много се радвам, че точно с тази торта отбелязвам 20-тата публикация в блога си !

ТОРТА "МЕНТА И ШОКОЛАД"



Шоколадов блат
Продукти за 2 блата с ф20см
100 г меко масло
120 г захар
2 яйца на стайна температура
200 г черен шоколад /ползвах със 74% какао/
100г млечен шоколад /ползвах Милка/
150 мл. подсладена сладкарска сметана
1/2 ч.л. бакпулвер
50 гр. брашно 

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем и към тях се добавят едно по едно яйцата. Продължава се разбиването докато сместа си утрои обема. Разтопяваме всичкия шоколад на водна баня или в микровълновата на ниска температура. След като леко се охлади се излива при другата смес и отново се разбива. След това внимателно се добавя течната сметана. Накрая се прибавя брашното, разбъркано предварително с бакпулвера. Разбръква се добре и се разделя на две части.  Пече се в предварително застлана с хартия за печене форма до готовност. На моята фурна й отне около 20 минути за всеки блат. Когато блатът е готов и изпечен отгоре се понапуква, има плътна текстура и  е много ароматен. Ако желаете може и да го сиропирате, но аз не предпочитам. 

Ментов крем с малини
Продукти:
250 мл прясно мляко
650 мл течна подсладена сметана
3 яйца на стайна температура
30 гр. царевично нишесте
1 шепа пресни листа от мента
300 гр. бял шоколад
150 гр. масло
500 гр. малини
10 гр. желатин

За украсата  
1 кутия шоколадов чипс с мента и малко настърган бял и черен шоколад за поръсване

Приготвяне:
250г от течната сметана заедно с млякото се загряват на котлона. Яйцата и нишестето се разбиват добре до гладка консистенция. Когато млякото и се сметаната се загреят, но не са заврели, се изсипват към яйцата и нишестето с непрекъснато и енергично бъркане. След това цялата смес се връща на котлона. Бърка се  непрекъснато, докато започне да се сгъстява. Измитите и  добре подсушени ментови листа се добавя към варения крем. Аз лично предпочетох да ги пасирам вътре в него, за да е още по-осезаем ароматът им. Ако не желаете да ги оставяте в крема, можете да ги сложите още в началото с млякото и сметана и да ги извадите преди добавянето на яйцата. След като сместа се е сгъстила достатъчно се сваля от котлона и се прибавя  белия шоколад, докато се разтопи напълно. Цялата смес се оставя да поизстине и чак тогава се добавя предварително разбитото меко масло. Подготвения предварително желатин се прибавя най-накрая към крема и отново се разбърква добре. Оставя се на стайна температура до пълното изстиване на крема, а не в хладилник, за да не се желира. 
Най-накрая, когато кремът вече е напълно изстинал останалите 400 мл течна сметана се разбиват на пухкав крем и се добавят към охладения напълно яйчно-шоколадов крем.  

Сглобяване на тортата
В регулиращ се ринг се поставя единият напълно изстинал блат. Отгоре плътно се нареждат малини /количеството малини е добре мислено да го разделите на три части/ и се наръсва  предварително настърган бял шоколад. Върху тях се разпределя приблизително половината от ментовия крем. Върху него се нареждат малини, наръсват се настърган бял шоколад и се поставя другата половина от крема, като трябва да предвидите да ви остане крем, с който да намажете последния блат и тортата отстрани /аз предвидих 1ч.ч. и ми стигна много добре/  Накрая се нареждат последните малини и се поставя вторият шоколадов блат. Тортата се оставя да стегне за няколко часа или най-добре за една нощ. След като се махне ринга, се намазва отгоре и отстрани, където има блат  с останалия крем. Нарежда се ментовия чипс, а отгоре се разпределя белия и черния настърган шоколад :) 
Всъщност, украсата е въпрос на вашата преценка и въображение :)




Тази торта е невероятна експлозия от вкусове, която те кара да затвориш очи и да се наслаждаваш на всяка една хапка. Може би аз съм пристрастна, защото обожавам черен шоколад, мента и малини и  тази комбинация ме плени завинаги. Надявам се, че всички , които ще опитате тази торта, ще бъдете очаровани по същия неповторим начин като мен :)
Вики, още веднъж ти благодаря за прекрасната рецепта! 
 

6 коментара:

  1. Тортата ти е приказна!
    Честит празник ,бъди много щастлива!
    Взимам си това отрязаното парченце и обещавам да те заобикалям от сега нататък
    хубав ден и поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Мария! Радвам се, че ти харесва и благодаря за пожелянията.

    ОтговорИзтриване
  3. ММММ, Ани, толкова добре изглеждааааааааа! Отново весел празник и се радвам от сърце, че ти се е харесала тортата!
    Поздрави,
    Вики

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден! Страхотна торта се е получила! Много късмет и прекрасни мигове!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,макар и на патерица:
    Честит ти рожден ден!
    Бъди здрава и нека имаш много поводи за усмивки!
    Страхотна торта! Обичам и трите вкуса и мента най-вече, която съчетавам с много продукти и плодове!С малинки и мента съм правила напитка, и непременно ще опитам тази торта!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Вики, Траяна, много благодаря!
    Бети, много се радвам и ти благодаря за пожеланията! Очаквам да споделиш как се е получила при теб! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...