събота, 1 септември 2012 г.

Зелено, по-зелено, най-зелено, Шрек завинаги :))))

Август месец се оказа изпълнен с поводи за правене на торти. През този месец някои от приятелчетата на средния ми син имат рождени дни и се оказа, че ще имам честта да направя торта и на тях.
Първи в списъка на празнуващите беше малкият Стилян. С майка му сме приятелки от 4-ри години и още месеци по-рано тя ме беше предупредила да се подготвя за торта на тема Шрек. Първоначално си мислех, че това е голямо предизвикателство, но все пак ще успея да се справя, но с течение на времето, колкото повече наближаваше рожденият ден, толкова повече започвах да се съмнявам, че ще успея. Започнах с фигурките малко по-отрано и слава богу, защото се оказаха доста трудни за моите скромни възможности. Моделирането на лица на анимационни герои и доста сложна и трудна работа и колкото и да се опитвах да ги направя възможно с най-близка прилика, толкова не ми се получаваха. Всяка от фигурите съм я правила поне по 3-4 пъти, докато успея да постигна някаква прилика. Знам, че има още много какво да се желае, но комбинацията от тежко и обемно тяло и странни черти на лицето хич не е лесна, така че, миля ви , бъдете снизходителни! 
"Тортата мноооооого ми хареса" и усмивката  на малкия Стилян обаче много ме зарадваха и бяха голяма награда за моя труд и притеснения, така че определено предизвикателството си заслужаваше!
 Ето и парченце от тортата

Вътре беше с бели маслени блатове, по рецепта от Сладко Царство, напоени с малинов сироп, баварски крем и парченца бял и млечен шоколад с ягоди и малини!

Представям си само кремът, тай като блатовете са били обект на друга публикация

Баварски крем
Продукти
1 л.прясно мляко
6 жълтъка /може и цели яйца/
6 с.л. царевично нишесте или брашно, но аз предпочитам нишесте
1ч.ч. захар/но може и малко повече още 1/2ч.ч, ако обичате сладичко/
2 ванилии
3 желатина на д-р Йоткер
120 мл вода
400 мл течна сметана, най-добре животинска
Приготвяне
900 мл от прясното мляко се слага на котлона да заври. Предварително се разбиват жълтъците /яйцата/ заедно с нишестето, захарта и ванилията заедно с останалите 100мл студено мляко. Когато млякото заври се маха от котлона и леко и постепенно с по 1-2 суп.лъж се добавя към яйчната смес, като се бърка непрекъснато, за да не се пресекат яйцата. Когато се прибави 1/3 от млякото към яйцата, цялата яйчна смес се прибавя към останалото мляко и се връща на котлона. Бърка се непрекъснато до сгъстяване на сместта, като може и да отнеме около 20 минути. След това се маха от котлона . Желатинът се разтваря в около 120 мл вода и се оставя да набъбне за около 5 минути. С енергично разбъркване се добавя към топлия крем, докато напълно се разтвори. Кремът  се покрива с домакинско фолио и се оставя да се охлади. Аз го слагам в тава с лед, а след около 30 минути го прибирам в хладилника. След като е напълно изстинал, към него се добавя предварително разбитата течна сметана. Това количество крем е подходящо за торта с диаметър 26-28см или правоъгълна с размери 25/30см приблизително.


Към самия крем добавих още:
200г бял шоколад с парченца ягоди
200г млечен шоколад с парченца малини
Всъщност какво ще добавите е въпрос на преценка, но шоколадът изключително добре се връзва с баварския крем! :)

А ето как рожденикът няма търпение да нападне тортата




2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...