петък, 19 октомври 2012 г.

Лесен "Медовик"

В готварския форум на Бг мама, тази рецепта е известна като "Медовик" за 1 час на Селма . Има много почитатели и аз също й бях хвърлила око от доста време. Ето, че най-после дойде ред да я направя. Тортата е страхотна, много лесна и бърза и я препоръчвам с две ръце. Направих малко промени от основната рецепта, които ще споделя в тази публикация :) 

Лесен "Медовик" /без точене/ 

Продукти за торта с диаметър 20-22см
2 яйца
80г захар
100г меко масло
3-4 суп.лъж мед
1 ч.л сода за хляб
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. едро начукани орехи и още 1/2ч.ч за декорация
1 л заквасена сметана /може и повече :)/ + 2/3ч.ч захар

Приготвяне:
Медът се слага в тенджерка на котлона да се загрее на тих огън и му се добавя содата. Разбърква се докато шупне и стане на пяна. Маха се от котлона и му се добавя захарта. След като леко се охлади се добавя мекото масло. Разбръква се и се прибавят едно по едно яйцата. Всичко се разбърква добре /може и с вилица, не е необходимо да се ползва миксер/ След това се добавя брашното и накрая орехите. Цялата смес се изсипва в тавичка с диаметър /20-22см/, застлана с хартия за печене. Пече се в СТУДЕНА фурна на умерена температура . Аз пекох на 170 градуса , но следващият път смятам да  намаля малко градусите, защото моята фурна пече силно и отдолу се препече блата.Пече се около 20-25минути или до суха клечка. Получава се един изключително равен и хубав блат.
След като изстине, се разрязва на две части

Поставя се единият блат в тортен ринг и отгоре се разпределя половината сметана. След това се поставя втората половина и се намазва с останалата сметана, като се отделя  около 1ч.ч от нея , за да може след като стегне тортата и се махне ринга да се измаже от страни. След като тортата стегне си наръсва с орехи. 

В оригиналната рецепта на Селма и в дискусията във форума споделят , че много отиват сушени сливи, но в къщи децата не ги обичат и затова не сложих. Освен това си мисля, че тортата е добре да преседи една нощ и тогава да се консумира, тъй като за това време успява да поеме от влагата на сметаната и да стане много по-сочна, отколкото , ако се яде веднага :) 





3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...