петък, 1 февруари 2013 г.

Карамел и шоколад в компанията на рицар и дракон


Момченцето на моя много добра приятелка стана на 5г и е голям фен на всичко свързано със замъци, рицари идракони! Първоначално идеята ми се видя супер сложна и се замислих дали изобщо да се захващам с нея, но просто нямаше как да разочаровам малкия сладур! А и алтернативата беше Гормити, което ми се видя още по-ужасно :)
Та моята интерпретация по темата е следната: дракон, който се катери по една скала и се опитва да достигне крепостта, която храбрият рицар смело защитава :)

Вкусът на тортата е комбинация от крехки и сочни какаови блатове и карамелено-шоколадов крем!

СОЧНА ШОКОЛАДОВО-КАРАМЕЛЕНА ТОРТА
Какаови блатове с Нескуик
Продукти :
4 яйца
350г кристална захар
400г брашно
50г какао д-р Йоткер
140мл гъст айрян /съотношение 2:1/
140мл гореща вода, в която са разтворени 2 пълни суп.л какао"Нескуик"
150мл олио
2 ч.л бакпулвер
2 ч.л сода
щипка сол 
Приготвяне: Брашното, захарта, какаото, бакпулвера, содата и солта се слагат в купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айряна също се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се смесва. Не е необходимо да се ползва миксер, тъй като съставките много бързо се разбъркват и с вилица. Накрая се изсипва горещото какао и сместа се бърка, докато стане гладка и еднородна. Става сравнително рядка смес, което да не ви притеснява.
Разделя се в зависимост от това каква торта искате да направите.
Аз лично предпочитам да пека малко по-дебели блатове, които да мога да разрязвам на 2 части. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 20-25минути или до суха клечка. Изпечените два блата се оставят да изстинат, след което се разрязват на равни части. Малко по-надолу в тази рецепта съм описала точната технология за настоящата торта
Блатовете стават много крехки, сочни и стоят леко влажни, така че нямат нужда от сиропиране, особено , ако ще ви е необходима по-нестандартна форма на тортата!

Карамелено-шоколадов крем
Продукти:
800мл прясно мляко
4 суп.лъж захар за карамелизиране
4 суп.лъж захар за подслаждане /ако обичате по-сладко може и повече/
2 пак.пудинг "Карамел" на д-р Йоткер за варене 
100г  меко масло /82% масленост/
50г пудра захар
2 пак желатин + 60мл вода

200г шоколад /100г черен 70% и 100г млечен/
200г пълномаслена сметана 30%

Приготвяне:
В дълбока тенджера се слагат 4 суп.лъж захар и се карамелизират до златисто. Към тях се добавя 600мл от прясното мляко /може предварително да е леко затоплено, за да не е с голяма температурната разлика с горещия карамел/ . Разбърква се докато карамелът се стопи и овкуси млякото. Слага се и останалата захар. Пудингите се разтваря в останалите 200мл студено мляко и се разбърква енергично до пълното му разтваряне. Когато млякото заври, пудингът се добавя на тънка струйка и се бърка бързо, за да не стане на топченца. Когато кремът се сгъсти достатъчно се маха от котлона. Желатинът се разтваря в студена вода и се останя да набъбне. След това се прибавя към топлия крем и се бърка докато се разтвори. Покрива се плътно с домакинско фолио, за да не хване коричка. Маслото се разбива на пухкав крем с пудрата захар. Когато карамеленият крем се охлади /до телесна температура/, лъжица по лъжица внимателно се добавя към масления и се разбърква докато двата крема се поемат един от друг.
Сметаната се загрява без да завира и в нея се начупва шоколада. На най-слабата степен на котлона се бърка докато шоколадът се разтопи. Оставя се за няколко часа да се охлади /аз лично оставам този крем да отлежи една нощ в хладилника или поне 4-5 часа, така че можете да предвидите повече време и да го приготвите по-рано/ Когато е напълно изстинал се разбива с мискер на пухкав крем.
Така се получават реално два вида крем :) Можете да ги смесите, но може и да ги редувате върху тортата , както направих аз.
Сглобяване на тортата:
Поставя се първия блат и върху него се разпределя част от карамеления крем, върху него се поставя тънък слой от шоколадовия крем и тогава се поставя втория блат. Така се редуват двата вида кремове и блатове. Количеството на карамеления крем трябва да е в съотношение 2:1 с шоколадовия!




След като вече написах рецепта, ще ви споделя как точно направих скалата и двореца, както и количествата продукти, които ми бяха необходими.
Приготвих 1 доза от сместа за блатовете. Разделих я на 3 части .
Едната част изпекох в тавичка с диаметър 22см, втората част в размер 20см и третата част в размер 16 см. От първата и втората тавичка разрязох всеки от блатовете на 2 части, а от третата тавичка на 3 части.
В кръгла купа с диаметър 20см застлах на дъното и по стените домакинско фолио и наредих първите четири блата с крем, като двата по-малки ги изрязох според дъното на купата и средната част на същата. Това е долната част на тортата или по-точно казано "скалата". :)


Трите най-малки блата сглобих като стандартна редена торта торта, а отстрани я завих с една готова пандишпанена платка, за да се изравни максимално добре тортата. Това  е вторият етаж или по-точно "крепостта" :)


Доста време се чудех как точно да направя скалата и се сетих, че преди време бях попадала на една планина в блога на Мери и сега дойде ред да се възползвам от нейния опит :)
Разликата е, че моята скала е сглобена в купа. Изрязаните части от блатовете ги натроших на трохи  и заедно с част от крема ги смесих добре, за да се получи нещо подобно на смес за кейк попс. След като извадих тортата от купата и я обърнах върху една подложка с получената смес направих релефите на скала и оформих най-долната част на основата й. След това я оставих да стегне в хладилника. Най-накрая я измазах с маслен крем.
За тази торта сама си приготвих захарния фондан, чиято рецепта ви показах в предишната публикация. Предварително го оцветих в сиви нюанси и след като "скалата" беше достатъчно стегнала я покрих с него. Накрая оцветявах с четка и сухи перлени дъстове.
Вторият етаж също покрих със захарно тесто, на което предварително бях отпечатала релеф, който да наподобява тухлена стена. Оцветих го със светли сребристо сиви нюанси отново със сухи бои.
Когато двата етажа бяха готови, в долната част поставих 5 сламки със същата височина и отгоре сложих втория етаж, който също е сглобен върху картонена подложка. Между двата етажа обаче се получи малко разминаване, тъй като не бях пресметнала добре втория етаж и той се получи малко по-голям от необходимото. Затова там поставих малки парченца от фондан , имитиращи камъчета. 
Ами това е! Дано съм успяла поне малко да ви покажа как точно съм се справила с тази задача :)


6 коментара:

  1. Ани, много ми харесва тортата, а дракона и рицаря са
    като от Лего играчки, отново да си ти кажа-СТРАХОТНА СИ!
    А колко е сочнаааааааа :)

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления и от мен за тортата! Идеална е :) Дракона много ми харесва :)

    ОтговорИзтриване
  3. Впечатлена съм!!!И не само от изработката , но и желанието да си полезна на другите.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам, че тортата ви е харесала! Вили, ами моята основна цел като направих блога е да споделям това, което съм направила и най-вече начинът, по който съм успяла :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,
    НЕВЕРОЯТНА торта си направила! И вкусна!
    Драконът ти е чуден!

    ОтговорИзтриване
  6. татяна димчева26 февруари 2013 г. в 19:52

    Ани , дракона е страхотен направо 6++!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...