петък, 8 февруари 2013 г.

Пиле с броколи и пармезан - лесно и вкусно


Рядко публикувам рецепти на солени ястия, но когато някое ястие се получи бързо, лесно и най-вече вкусно не мога да не го споделя с вас. А и вече се замислям дали да не разширя приложното поле на блога и освен рецепти на торти, да ви споделям и други неща от моята кухня :) Това още е в процес на обмисляне, но се надявам, че читателите на блога няма да имат нищо против :)

Правила съм пилешко месо, най-вече бон филе, под най-различни форми - задушено със зеленчуци, със сметана, печено на фурна, на хапки, изобщо много вариации.  В раздела за Други любими рецепти вече съм споделила две от тях - Пилешки пурички "Хепи" и Пилешки филенца с топено сирене.
Последният път обаче мъжът ми донесе пържоли от пилешко бутче. Тази част на пилето винаги съм проготвяла в цял вид и не знаех как ще се получи на пържолка, така че беше идеален момент да изпробвам. Имах пресни броколи, гъбки, пармезан и реших, че си отиват с пилето, тъй като предишната вечер бях правила точно комбинация от пилешко бон филе, сметана и броколи и много ни хареса, въпреки че децата не са особени фенове на зеления зеленчук. Идеята за комбинацията с броколи ми я даде един господин с никнейм bongo_2007от форума Бг мама, който хич не се притеснява от толкова много жени, събрани на едно място и има винаги страхотни идеи :)  Добавянето на гъбите и пармезана даде още по-приятен вкус на ястието. 

Ето и нужните продукти за 5 порции :)
5 бр пилешка пържола от бут без кожата /около 1200г/. Аз винаги купувам само охладено и незамразявано месо
400г пресни броколи
200г пресни гъби
200г течна пълномаслена сметана
20г масло /1 суп.лъж./
50г настърган пармезан
5 ч.л горчица
сол
черен пипер

Приготвяне:
Всяка от пържолите се поставя в найлонов плик /може и обикновена торбичка/ и се начуква добре. Когато пържолата е в плика, начукването не нарушава целостта на местото и то се запазва. Освен това не хвърчат пръски навсякъде :) Посолява се с сол и черен пипер на вкус.
В тиган с незалепващо или керамично покритие /моят е такъв/ се поставя маслото. След като се разтопи всяка от пържолите за запечатва до златисто леко от двете страни. Ако искате може и да не ползвате мазнина, тъй като в тефлоновите тигани това не е необходимо. 
Пържолите се намазват с 1ч.л горчица и се поставят в тава за печене. Ако харесвате горчицата може и да увеличите количеството.
Налива се съвсем малко вода около 1/2 каф.ч. колкото леко да се покрие дъното на тавата. Завива се плътно с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна да се пече за около 25-30мин.

Докато пилешкото месо се пече трябва да се подготвят броколите и гъбите.

Броколите се накъсват на средно големи розички и се слагат за 3 минути във вряща подсолена вода. Не трябва да се преваряват, а да останат леко хрупкави , като така се запазва и хубавия зелен цвят. Оцеждат се от водата и се изплакват със студена вода.
Гъбите се нарязват на филийки и се задушават в маслото, в което са били запечатани пържолите. В случай, че не сте използвали маслото за пържолите, сега е момента да го направите. За около 5-6 минути гъбите са готови.
Докато гъбите са в тигана се добавя пълномаслената сметана и се оставя да поври 3-4 минути.

През това време месото вече е станало готово.
Изважда се от фурната и се добавя гъбено-сметановият сос. Леко се разбърква , за да се смеси със соса , който са пуснали пържолите
Нареждат се броколите и се връща за още 5-6 минути във фурната.
След като ястието е готово и порциите са разпределени в чиниите се поръсва с настъргания пармезан.

А ето как изглеждат 5-те притовени порции , минути преди цялото ни семейство да седве на масата :)


За съжаление децата много не се зарадваха на зеления цвят в ястието и наблегнаха предимно на гъбките и соса.
Но пък ние с мъжа ми бяхме много доволни на повечето количество броколи за нас :)













3 коментара:

  1. Ани, много апетитно! Особено по това време на деня :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много сочно и вкусно! Благодаря за идеята, непременно ще се опита! Лек ден.

    ОтговорИзтриване
  3. Бързо, лесно, дано да стане и вкусно:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...