събота, 1 юни 2013 г.

Честит първи юни! Честито кръщене на Никола с торта с бял шоколад и маскарпоне!

Днес прочетох във Фейсбук един откъс от любимата си детска книжка "Пипи Дългото чорапче" и се върнах в моите безгрижни детски години, когато играех на воля и се забавлявах до късно вечерта с всички деца в квартала.
 
Събирахме се на големи банди и имахме най-прекрасното и пълно с игри детство. Затова и съм леко тъжна, тъй като моите деца определено няма да ичмат подобни спомени от тяхното детство, тъй като компютрите , телевизията и виртуалното общуване сериозно измести забавленията на улицата.
Все още има моменти, в които ми се иска да сляза долу и да полудея с децата в училищния двор срещу , който живеем. За съжаление, обаче той често е пуст и в него почти не играят деца.


Освен , че днес празнуваме първи юни, имах и щастието да подготвя днешната торта за едно малко и много силно и борбено детенце. Преди две години, малкият Никола се роди почти 2 месеца преди очакваната дата. Беше много мъничък и прекара доста време в кувьоз, но любовта на близките му и неговата голяма вътрешна сила му помогнаха да се пребори и да порастне едно здраво и прекрасно малко момченце. Пожелавам му да е много здрав, щастлив и обичан от прекрасните си родители и близки.



Днес, на първи юни, в църквата Свети Никола в гр.Черноморец малкият Никола ще стане християнче. Нека Бог и Чудотвореца винаги го закрилят, а попътния вятър винаги да бъде с него ! Освен днешното кръщене, Ники ще празнува и втория си рожден ден.


Майката на Ники ми се довери за вкусът на тортата, като единствено се разбрахме да не е много шоколадова. Предложената от мен комбинация от бели блатове и крем с маскарпоне и бял шоколад беше веднага одобрена.
Преди време сестра ми ми даде една рецепта за блат с лимонада, по която една наша близка правеше много често торти и аз много ги харесвах като дете. Вместо с лимонада го направих с фанта и се получи много добре според мен :)


Блат с фанта 
Продукти:
5 яйца
200г захар
350г брашно
120г олио
1 бакпулвер
240мл фанта

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем. Добавя се олиото и сле него фантата. Накрая се слага брашното заедно с бакпулвера. Трябва да се получи смес с гъстотата на кекс, така че ако сеналожи може да добавите малко брашно или да не слагате цялото количество, тъй като има значение колко са били големи яйцата. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Подготвят се две тавички с диаметър 22см и се застилат с хартия за печене или се намазват с олио и се наръсват с брашно. Сместа се разделя на две равни части и се пече около 20 минути или до суха клечка. Изваждат се от фурната и се оставят върху метална скара да се охладят. След това всеки блат се разрязва на две равни части.

Сиропиране:
100мл прясно мляко
1 ванилия
1 суп.лъж захар

Този тип блатове понасят добре обилно сиропиране с прясно мляко или сок от компот по ваш вкус.




Мус с бял шоколад и маскарпоне
Продукти:
500г маскарпоне
300г бял шоколад
400мл подсладена сладкарска сметана
200г заквасена сметана "Данон" + 3 лъж пудра захар

Приготвяне:
200г от сметаната се слагат на котлона, без да се допуска да завира. Като се затопли добре се слага белия шоколад и се маха от котлона. Разбърква се докато шоколадът се стопи на пълно. Оставя се настрани да изстива и се разбърква периодично до пълното изстиване. След това се смесва с маскарпонето, като двете трябва да са с еднаква стайна температура. Останалите 200г от сметаната се разбиват до твърди връхчета. Заквасената сметана се слага в дълбок съд /тъй като пръска/ и се разбива с пудрата захар докато леко се сгъсти. Първоначално се втечнява, но това да не ви притеснява, тъй като после малко по малко се сгъстява. Необходимо е просто да разбивате по- продължително време. След това се добавя към сладкарската сметана , а накрая всичко се смесва с маскарпонето и белия шоколад. За разкош може да настържете на ситното ренде и бял шоколад вътре в крема, след като е готов.


Корабчето е направено от стериопор, за да може да остане за спомен на малкият мореплавател! Освен , ако не му види сметката де :)



А ето и как празнува малкият капитан :) Идеята за цветовете на тортата са от дрешките , с които той е облечен :)


Благодаря на майката на Ники за предоставените снимки!

9 коментара:

  1. Здравейте, смятам да направя тортата тези дни, без украсата естествено (че не е за толкова начинаещи като мен). Въпросът е дали мога да я редя направо на поднос, или трябва да е в ринг, и след престой да се стегне.. та тогава на поднос?

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Мисля, че ще може и без, тъй като кремът става доста гъст. Можете да си направите ринг от алуминиево фолио, сгънато на две , за да стане стабилно и завивате тортата отстрани

    ОтговорИзтриване
  4. Ето и моят опит: кремът стана много вкусен, макар че тая заквасена сметана така и не я разбих (защото миксерът ми прегря и спрях да я мъча). Реших за сметка на това да сложа 1 желатин, за да не се разводни нещо. Проблемът при мен бяха блатовете, които не се изпекоха - останаха трицави вътре. От което си извадих извода, че за моята фурна явно трябва да ги пека мноооооого дълго на около 100-на градуса. Надявам се другия път да стане без грешка! Весели празници!!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    Приемате ли поръчки за детски торти?
    Нужна ми е за втората половина на октомври.
    На тема bubble guppies от едноименното детско филмче по Ник Джуниър.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, съжалявам , но не приемам поръчки! Хубав ден!

      Изтриване
  6. Здравейте,искам да попитам дали сиропирането на блатовете не стопява захарното тесто отгоре?Самите блатове сочни ли са или налагат задължително сиропиране?Благодаря.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...