сряда, 16 април 2014 г.

Един различен "Медовик"

Доста време не съм пускала нова рецепта, но напоследък  времето не ми стига за нищо. Днешната торта обаче ви гарантирам, че е истинска наслада за небцето, особено за тези, които не са любители на тежките шоколадови торти. Комбинацията между тънки медени блатове и сочен домашен крем, гарниран с домашно сладко от вишни се оказа идеална за нашия вкус, а надявам се и за вашия.

МЕДОВИК С ДОМАШЕН КРЕМ 



Продукти за медените блатове:
/Рецептата е адаптирана от тук/
2 бр големи яйца
90г бяла кристална захар
90г тъмна кафява захар "Мусковадо"
100г масло
2 суп.лъж разтопен мед
1 ч.сода
350-400г брашно /аз сложих 150г пълнозърнесто и 250г бяло брашно/

Приготвяне:
Клипчето е много хубаво и нагледно показва как се правят блатовете.
Маслото, двата вида захар имеда се разтопяват на водна баня до пълното хомогенизиране на продуктите. Добавя се содата. Маха се от водната баня и се разбърква докато сместа се охлади до телесна температура.Прибавят се яйцата. Накрая внимателно се добавя брашното, докато се получи гладко и меко тесто. Разделете тестото на равни топчета и от всяко разточете кръгла платка. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 6-7 минути или докато ръбчетата леко се зачервят. Не трябва да препичате платките, защото стават сухи и твърди.


Ето моите съвети:
Съвет 1: Тестото трябва да остане много меко. Дори и да ви се струва леко лепнещо, не е проблем. Ако прекалите с брашното, тестото ще стане жилаво и няма да можете да разстелете хубаво платките.
Съвет 2: Пригответе си форма, с която да изрязвате кръговете. След това махнете изрязаните парченца и ги върнете в тестото. Няма смисъл да печете и изрезките, ако не искате да ги слагате вътре в тортата или да декорирате с тях.
Съвет 3: От тази доза на мен ми излязоха 16 платки с диаметър 15-16см. За тортата съм използвала 8бр и стана висока около 8см.
Съвет 4: Как да разделите тестото, за да ви станат равномерни блатовете - На кухненска везна претеглих цялото количество тесто и го разделих на топчета по 100г. След това от останалите изрезки пак направих топчета по 100г и така получих общо 16 платки:)

Варен домашен крем със заквасена сметана
/Адаптиран от тук/
4 яйца
4 суп.лъж бяла кристална захар /ако обичате по-сладко може да я увеличите/
5суп.лъж кафява захар "Мусковадо" /придава лек карамелен вкус и цвят на крема/
4 суп.лъж натурално царевично нишесте /пълни с връх/
1/2 ампула ванилия
600мл прясно мляко
400г заквасена сметана


Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се нишестето и отново се разбърква докато се получи гъста каша.Налива се внимателно прясното мляко. Цялата смес се слага на котлона и се бърка докато заври и се сгъсти. Трябва да се бърка много енергично, по възможност с телена бъркалка, за да не се образуват бучки. В случай , че ви се получат такива, може да минете крема през цедка. След като крема е готов се покрива с домакинско фолио плътно отгоре , за да не хване коричка. Охлажда се докато изстине напълно. Заквасената сметана се разбърква и внимателно се добавя към изстиналия вече крем.
Съвет 5: В случай,че решите да използвате този крем за торта с блатове, която искате да облечете с фондан, задължително му сложете 1 желатин, защото изобщо не стяга и не става твърд.

За гарниране : 1/2 бурканче гъсто домашно сладко от вишни /боровинки или малини също е много подходящо/

Сглобяване на тортата:
В тортен ринг поставете една изпечена медена платка и я намажете със сладкото. /Блатовете не се сиропират/ Сложете около 0.5см от крема. Така процедирайте, докато наредите всичките 8 бр медени платки.
В случай, че решите да използвате цялото количество блатове, трябва да увеличите двойно крема. Най-горната платка намажете с останалия крем. Приберете в хладилника за поне 12 часа. Може да украсите по свой вкус. Аз настъргах млечен шоколад, но и филирани бадеми биха били много подходящи.


Добър апетит и весело посрещане на предстоящите Великденски празници :)
Ани


1 коментар:

  1. Невероятна торта! Благодаря за рецептата! Наистина си струва усилията и чакането!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...