Втората торта - Тортата на Арлет
С майката на Арлет се познаваме от форума БГ мама. Преди две години бяха на почивка в с.Черноморец и пак аз правих тортата на Арлет, която също е родена на 4-ти юли.
Миналата година отново трябваше да им направя торта, но точно тогава средният ми син се разболя от шарка и отказах.
Тази
година обаче отново получих предложение от Бети да направя торта за
Арлет, като условието беше да има мадамски аксесоари. Тъй като Арлет
също ставаше на 9, отпадна варианта за торта в розово, а заложихме на
цветовете синьо и лилаво, като сребристите отблясъци ги добавих аз. Още
като започнах да правя тортата исках да има нещо по-различно на нея.
Някъде в нета бях гледала подобна рокля и реших, че ще е много подходяща
за случая.
Тортата е с два вида блатове шоколадови І-ви вариант и ванилови пандишпанени , като съм направила по половин доза от посочените в рецептата. Кремът го правих за първи път затова искам да ви го представя.
Крем"Страчитела"
Продукти
400г течна сладкарска сметана
400г заквасена сметана
1 кут. крем сирене "Филаделфия"
3-4 суп.лъж. пудра захар
200г бял шоколад
1 желатин д-р "Йоткер" + 50мл вода
150г млечен или черен шоколад
Приготвяне:
200мл
от течната сметана се разбиват до твърди връхчета. Прибавя се леко разбърканата /може и с вилица/
заквасена сметана и се оставя в хладилника. Белият шоколад се
разтопява на водна баня и към него се прибавят останалите 200мл
затоплена сметана /без да завира/ с енергично бъркане./Температурите на шоколада и сметаната трябва да са близки/ . Крем сиренето се смесва с пудрата
захар и към него се прибавя предварително приготвения желатин. След
като смесят добре се прибавят към белия шоколад. След това цялата смес
внимателно се прибавя към предварително приготвената сметана. Оставя се
да стегне за около 3-4 часа в хладилника. Млечният или черният шоколад
се нарязва на стружки и при всяко поставяне на крем върху блата, обилно
се поръсва.
Няма коментари:
Публикуване на коментар