неделя, 10 юни 2012 г.

Да посрещнем лятото с ягодов мус, бял и млечен шоколад / Торта "Дъга"

Днешната рецепта, която ще ви представя се оказа много харесвана и сполучлива комбинация. Първо я приготвих за първата годинка на моето момченце /без шоколада/

Само около месец по-късно я направих още един път отново за първа годинка на една малка сладка дама.


Тортата за Катрин Мари се появи в един много труден за мен момент. По време на сътворяването й малкият ми син пострада и си изгори много ръката, а само няколко дни по-рано сестра му също беше пострадала. Та между ходенето в болницата за превръзки, успокояването и укротяването на малкото човече, тя беше като спасителен остров и не ме остави да изпадна в депресията, към която смело се бях запътила :) Получи се толкова шарена и веселяшки детска, че отрицателните ми емоции по никакъв начин не й се отразиха. И слава богу........
Майката на момиченцето определено знаеше какво иска - много пъстроцветна, детска и създаваща настроение торта. Трябваше да има коте, пате и мече - любимите животни на момиченцето. Другото остави на моето въображение.  Мисля, че успях да й удовлетворя желанията, както отвън, така и отвътре.


Торта "Дъга" с ягодов мус и парченца бял и млечен шоколад

Блатове"Дъга" с диаметър 25см
/адаптирани от тук/
Продукти:
5 яйца
450г брашно
300г кристална захар
250г кафява захар
120г царевично нишесте
2 и 1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 и 1/2 ч.л. бакпулвер
2 щипки сол
300мл гъст айран
160мл олио
300мл горещ плодов чай (горски плодове или ягода)

Приготвяне: Хубавото на тези блатове е, че не ви е необходим миксер за приготвянето им. Разбърквате с вилица или с тел яйцата, добавяте към тях олиото и айрана и ги оставяте настрани. В друга купа смесвате добре захарта, брашното, нишестето, набухвателите и солта. Към тях прибавяте яйчната смес и разбърквате добре. Получава се доста гъсто кексово тесто. Накрая изливате горещият чай. Ако не искате блатовете да имат аромат можете да използвате просто гореща вода. Разбърквате докато сместа стане гладка и еднородна.
Разделяте на 6 равни части, като използвате еднакви съдове, за да ви станат равни блатовете. В тези случаи аз използвам големи пласмасови чашки за еднократна употреба. Оцветявате всяка част в какъвто цвят желаете.
Печете всеки от блатовете в тава с хартия за печене на дъното в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изпичат се за около 12-15 минути, но тъй като всяка фурна е различна проверявайте с клечка.

Ягодов крем-мус
Продукти:
500г ягоди + 50гр захар
150г кристална захар
500мл прясно мляко
4 жълтъка
1 пак. царевично нишесте
2 пак. желатин
500мл течна сладкарска сметана
200г заквасена сметана

Приготвяне: Поръсете измитите и изчистени ягоди със захарта и ги оставете настрани. Сложете 400г от прясното мляко да заври. Разбъркайте жълтъците, захарта и нишестето със 100г студено прясно мляко. След като прясното мляко е завряло го свалете от котлона и го прибавете на тънка струйка към млечно-яйчната смес. Върнете обратно на котлона и варете на тих огън докато започне да се сгъстява сместта. Свалете от котлона и оставете леко да се охлади, като покриете крема със свежо фолио, за да не хване коричка. Пригответе желатина със 100г студена вода и го втечнете на водна баня, като внимавате да не заври. Пюрирайте ягодите със захарта и внимателно към тях прибавете желатина. Добавете ягодово-желатиновата смес към баварския крем. Разбъркайте добре и оставете да се охлади в хладилника или в купа с ледена вода. Разбийте до твърди връхчета течната сметана и към нея добавате заквасената. Получава се много плътен и стегнат крем. Добавете го към охладения ягодов крем и разбъркайте внимателно докато двата крема хубаво се съдинят.

Допълнително ще ви трябват:
200г бял шоколад :Милка"
300г млечен шоколад "Милка" с ягодов пълнеж

Сглобяване: Върху всеки от блатовете разпределете част от крема и поръсете с начупен шоколад. Аз разпределих млечният шоколад на три части, а белият на две. В този случай започвате с млечния и завършвате с него.

С украсата доста ми се наложи да си поиграя, но крайният резултата много ми хареса :)
А това малко сладко котенце ми стана мнооого любимо :)



Ето и прекрасната рожденичката, как се опитва да се добере до захарните животинки! :)






8 коментара:

  1. Вече ти казах, че тортата за малката сладуранка е прекрасна. Тези блатове, обаче, ме заинтригуваха сега и ще ги опитам някой ден! Красота!

    ОтговорИзтриване
  2. Дилянка, задължително ги пробвай, много сочни и вкусни стават за разлика от пандишпана :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е! Наистина твориш магии!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна, много ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, поздравления за страхотните рецепти и снимки в блога. Искам да Ви попитам какви бои използвате за блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, изпoлзвам сладкарски бoи за хранителни цели. Oсвен тях мoже да се изпoлзват и бoи за яйца, нo е дoбре да нямат сoл вътре :)

      Изтриване
  6. Здравейте Ани! Поздравявам Ви за прекрасните торти, които правите, прекрасни на вкус и външен вид! Специално за тази торта искам да попитам за вертикалния блат, който обгръща 6-те оцветени блата, по каква рецепта го правите? :-) Нели Николова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Нели в повечето случаи купувам готови платки на Сладък път http://karadybg.com/products/366_371.jpg . Когато правя домашен - рецептата е за пандишпанов , като за тава с размери 30/30см ползвам 3 яйца, 6 суп.лъж захар, 6 суп.лъж пълни брашно, 1/2 пак ванилия. Разбиват се белтъците със захарта, прибавят се внимателно жълтъците и пресятото брашното. В тавата се застила хартия за печене и сместа се изсипва и изравнява. Пече се в предварително загрята фурна на 180градуса до зачервяване.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...