събота, 21 юли 2012 г.

Любимото ми тирамису без яйца

Много отдавна се каня да ви представя една много любима моя рецепта, но нещо все не успявам. Тъй като в летните горещини това е един изключително приятен и подходящ сладкиш, бързам да се поправя.
Толкова много рецепти са тирамису и чийз кейкове съм изчела и опитвала, но все нещо не ми допадаше. Накрая направих едно съчетание, което да отговаря на две мои основни изисквания: първо - да не се пече , и второ - да няма яйца. 

Тирамису без яйца
Продукти
2 пакета бишкоти Савоярди
200мл прясно сварено /може и еспресо/ силно кафе.
50мл вино "Марсала" или ром

За крема
1 кутия /500г/ "Маскарпоне"
1 каф.ч. /5-6 суп.лъж/ пудра захар /мoже и пoвече, акo oбичате да е пo-сладкo/
200г заквасена сметана /хубаво е да е пълномаслена аз купувам руска, но и Данон става/
200мл течна млечна сметана +2 суп.лъж кристална захар /мoже и сладкарска/.
20-30г какао

Приготвяне:
Маскарпонето се разбърква с пудрата захар и се дoбавя заквасената сметана. Миксерът дoбре да се изпoлзва на ниски oбoрoти, кoлкoтo самo да се смесят прoдуктите. Млечната сметана сметана се разбива със захарта, дoкатo стане пухкава и внимателнo се дoбавя към другите прoдукти, най-дoбре с шпатула.  Не се разбива  много, за да не се пресече.

След като се приготви кафето се остава да изстине, покрито , за да не губи аромата си и след това смесва с виното. Всяка бишкотка се топва леко в сместа и се нареждат една до друга. /топването трябва да е за секунда , защото тези бишкоти поемат много бързо и лесно се разкашкват/ . Кремът се разпределя приблизително на три части, като последната трябва да е малко повече, за да може да се намаже добре и отстрани.  Прибира се в хладилник и след 2-3 часа е готово за консумация! Накрая се наръсва с какао.
Най-добре е да преседи цяла нощ, но вкъщи никога не се е случвало :)



6 коментара:

  1. Отдавна ми е любимо!Спестява много време , а е ужасно вкусно! Страхотно си го украсила!

    ОтговорИзтриване
  2. исках да Ви попитам под заквасена сметана да разбирам тази за готвене ли е и
    под течна млечна сметана е тази която като се разбие със захар става на сняг.
    Живея извън България от много години и тук сметаната се раздела на готварска и сладкарска. Има и два типа сладкарска с- прясна, т.е. с кратък срок на годност и трябва да стои в хладилник и друга с дълъг срок на годност и може да стои с месеци. Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заквасена сметана в Бг етази, която е прилича на кисело мляко и е в кофички като него, не съм сигурна какво й е името там където живеете. Може да ползвате сладкарската и в двете й разновидности - прясна или стабилизирана, според това на вас как ви е по-удобно. Ако не намерите заквасена сметана в тази рецепта може да я замените като увеличите сладкарската с още 100мл.

      Изтриване
  3. Здравейте! Благодаря за рецептата ;) С какво мога да заменя алкохола и кафето, тъй като ще го правя за дете?

    ОтговорИзтриване
  4. Захар се добавя и при маскарпоне и при течната ссметана, така ли?Къде колко захар се добавя.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...