събота, 15 септември 2012 г.

Прекрасната торта "Династия"

В началото на моето тортено хоби ми се искаше да направя всички рецепти, които ми попадаха. Постоянно кроях планове коя да е следващата торта и хич не ми беше достатъчно да направя просто някакъв обикновен блат и крем към него. Искаше ми се да експериментирам с различни технологии и вкусове, а това налагаше изпробването на не чак толкова обикновени рецепти. Ровейки се в нета, попаднах на рецептата за торта "Династия в блога на Йоли и още щом я видях, реших, че при първа възможност трябва да я направя. Оказа се една от най-вкусните торти, така че с две ръце ви съветствам, ако не сте я опитвали досега , задължително да поправите този пропуск :)
За първи се наложи да правя белтъчни платки и ми се получиха много добре. 
Спазих почти всичко от рецептата на Йоли, с изключение на някои съвсем дребни неща. Например в блатовете и крема не сложих лимона кора :) При сглобяването първият път направих  кръгли блатове, а вторият  правоъгълни, които обаче пекох по отделно, тъй като фурната ми е сравнително малка.

Орехови платки /диаметър 24см/
Продукти
 10 белтъка
300 г кристална захар
300 г смлени орехи
3 с.л.брашно
3 пак.ванилия
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг и към тях на тънка струйка  се добавя захарта.Брашното се пресява и се добавя внимателно с леки движения, за да не спадне обемът на белтъците. По същия начин се добавят и орехите с ванилията.
Изрежете 4 кръга  с диаметър 24 см и разпределете сместа върху тях. / Ако искате по-голяма торта, може да изрежете по-големи кръгове и да разпределите сместа на 3 части/ Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. Блатовете се изпичат значително бързо.

Тортата се прави с два вида крем, от които единият е основен
Продукти за основния крем
1 литър прясно мляко
10 с.л.захар
8 с.л.брашно
10 жълтъка
2 пак.ванилия
Приготвяне:
Брашното, захарта и ванилията се смесват в купичка и се разбъркват. Добавя се около 100г студено мляко до получаване на каша. Прибавят се жълтъците. Всичко се разбива добре и постепено се разрежда с останалото мляко. Слага се на котлона и се сварява гъст крем, като непрекъснато се разбърква.След като готовият крем изстине се разделя на две части. От първата част се приготвя маслен крем, а от втората шоколадов. Докато изстива, кремът е добре да стои плътно завит с домакинско фолио, за да не хваща коричка.

Маслен крем 
250г меко масло /на стайна Т/
100г пресята пудра захар
Към едната част от основния крем се прибавят предварително разбитото на пухкав крем масло и пудра захар. Масленият крем се разбива добре с миксер.

Шоколадов крем
Към другата част от основния крем се прибавя 250 г разтопен на водна баня черен шоколад. Отново се разбива добре с миксер.

Сглобяване на тортата
Поставя се първият блат и върху него се сипва част от масления крем, а след това още толкова и от шоколадовия. Следва вторият блат и върху него пак маслен и след него шоколадов крем. По същия начин се процедира и с третия блат. Накрая , след като поставите четвъртия блат може да смесите остатъците от двата крема и да измажете цяла торта. Също така може да предвидите повече от едния или от другия крем и да оставите само от него за измазване отгоре. Изобщо украсата е въпрос на ваш избор и въображение. Може да гарнирате със смлени орехи или пък настърган шоколад.
Ако решите да покривате тортата с фондан, тогава сложете всичкия крем между блатовете, а самата торта измажете само с чист маслен крем, приготвен  от масло и пудра захар.

Тази торта съм я правила два пъти и съм я украсявала с фондан отгоре, скоро обаче смятам да я направя само с крем, защото наистина е божествена.

Първият опит

 Вторият опит







5 коментара:

  1. тортата наистина е невероятно вкусна,правила съм я 2 пъти и всички останаха очаровани!
    много добре са ти се получили и двете тортички!
    Поздрави и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, хубава неделя и на теб! И успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, звучи уникално вкусна ;) Надявам се да намажа по съседски :))!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна торта, много вкусна... а и много красива украса!!! Надявам се, че нямаш против да я споделя и в моя блог.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, блатовете могат ли да се съхранят в фризер 1-2седмици

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...