понеделник, 22 октомври 2012 г.

Царевични мъфини с топено сирене!

Ето, че отново ще изневеря на сладките рецепти, но тези мъфини станаха толкова вкусни, че не мога да не ги споделя с вас!
В събота вечерта, децата се размрънкаха да направя някакви солени питки, за да си хапнат с кисело мляко, но на мене хич не ми се месеше тесто и затова прибягнах до по-лесния вариант - мъфините. Оказа се обаче, че нямам обикновено сирене в хладилника, нито кашкавал, а само една кутийка топено сирене. Освен това и брашното ми беше на привършване, но пък имах царевично. Киселото мляко искаха да го хапват, така че трябваше да използвам съвсем малко в рецептата, добре , че имах прясно. И маслото ми беше недостатъчно ....В крайна сметка след толкова много "но" , ето какво се получи :)

А сега и точната рецепта :)

МЪФИНИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ или всякакъв солен пълнеж

Продукти:
3 яйца
100мл прясно мляко
100мл кисело мляко
150г мазнина /аз сложих 100г масло и 50г олио/
1ч.ч бяло брашно
1ч.ч. царевично брашно
2 ч.л бакпулвер
1ч.л сол
1 суп.лъж. захар
1 кутийка топено сирене на триъгълничета

Приготвяне:
Яйцата се разбъркват с киселото и прясното мляко и се добавя мазнината. В отделен съд се смесват двата вида брашно, солта, захарта и бакпулвера. Към тях се добавят течните съставки. Нарязва се топенето сирене на малки парченца. Могат да се добавят и подправки по желание - чубрица, розмарин, босилек.
Изсипват с силиконова форма за мъфини /специално за солените мъфини използвам такава форма, тъй като много ми залепват по хартиените капсули/ и се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути или до суха клечка.


Съвет: Рецептата се оказа твърде универсална и понася всякакъв вид солени пълнежи. 
Ето няколко предложения вместо топено сирене:
1. 150г натрошено краве сирене - добавя се накрая след като всички съставки са объркани.
2. 10-12 маслинки нарязани /идеална комбинация със сиренето - добавя се накрая след като всички съставки са объркани.
3. 200г твърд кашкавал - нарязан на кубчета - добавя се накрая след като всички съставки са объркани.
4. 100г крема сирене от типа на Филаделфия- по 1 ч.л в средата на всяко мъфинче, след като са изсипани във формичките
5. 150 - 200г шунка, нарязана на кубчета 
 С натрошено сирене

 С крема сирене
Както се вижда вече в къщи започва коледното настроение, въпреки, че е едва края на октомври :) 

Едно от момичетата в любимата ми ФБ група , Галя, сподели, че също така разкошни са станали и с бейби моцарела, пушено сирене и пушен кашкавал :)

5 коментара:

  1. Ани, ще ги направя като стигна до буква Ч! Изглеждат много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, по-добре ги направи на буквата Ц, но ако искаш ще спретна и една рецепта за Ч :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хаха грешка на пръстите :-) Ама ти измисли и за Ч нещо чудно хихи

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми допада рецептата, но искам да те питам понеже искам да сложа зелен лук и сирене, сиренето ще го прибавя накрая, а лука първо да го запържа или да го сложа суров и кога да го прибавя?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, радвам се, че ти допада рецептата. Мисля, че няма пречка да сложиш лука суров и много ситно нарязан. Може да го добавиш преди брашното или да го размесиш със сиренето и тогава да го сложиш. Мъфините се пекат над 20мин., така че ще му е достатъчно да омекне без да го задушаваш предварително. Успех и после да споделиш как се е получило.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...