Радвам се, че точно на днешната публикация се пада пореден номер 50, защото тортата, която ще ви представя е много специална за мен и моето семейство.
На 19-ти декември, точно преди 14 години с моята половинка си казахме заветното "да" и станахме сем. Иванови.
След 14 годишен брак, имаме 3 прекрасни деца, които изпълват дните с много усмивки. Първоначалната любов и страст вече са отстъпили място на една искрена обич, разбирателство и истинско приятелство, които мисля, че са много важни за дългогодишната връзка.
Въпреки всичко, през което сме минали, той все още е първият човек, с който споделям мечтите и тревогите си, успехите и неуспехите, хубавите и не чак толкова хубавите моменти.
Надявам се да празнуваме заедно поне Сребърната ни сватба и все така да гледаме в една и съща посока, както в днешния ден.
А дали ще посрещнем Златната ни сватба, само Господ знае :) Аз мога само да си го пожелая :)
Дълго време се чудех каква точно да бъде тортата. Единствено знаех, че искам отвън да е бяла и да има сърчица. Затова реших, че трябва да има контраст с вътрешната страна на тортата. Червеното е един от любимите ми цветове, а в комбинация с бялото стои страхотно. Речено, сторено, решено - "RED VELVET CAKE"
Кулинарният сайт http://www.joyofbaking.com ми е много любим още от миналата Коледа. Рецептите там не само са много добре описани, но и придружени с видеоклипове за приготвянето им . Така и начинаещите домакини могат да направят някой по-завъртян сладкиш без да се притесняват, че няма да се справят :) Рецептата за днешната торта "Червено кадифе" е адаптирана точно от него.
Съчетанието между лекия какаов дъх на блатовете и крема с маскарпоне, създават един невероятно балнсиран и фин вкус, който на нас много ни допадна. И най-вече тортата не е прекалено сладка :)
ТОРТА "ЧЕРВЕНО КАДИФЕ"
Продукти за блата:
250 г брашно
1/2 ч. л. сол
20 г. черно какао
120 г безсолно масло, на стайна температура
280г кристална захар
2 големи яйца
2 пак. ванилия
240 мл бътърмилк /прясно мляко + 1ч.л оцет се оставят за 10-15минути/
2 суп. лъж. течна червена сладкарска боя
1 ч.л. сода, загасена с 1 ч.л оцет / или 2 ч.л бакпулвер/
Продукти за крема:
1/2 ч. л. сол
20 г. черно какао
120 г безсолно масло, на стайна температура
280г кристална захар
2 големи яйца
2 пак. ванилия
240 мл бътърмилк /прясно мляко + 1ч.л оцет се оставят за 10-15минути/
2 суп. лъж. течна червена сладкарска боя
1 ч.л. сода, загасена с 1 ч.л оцет / или 2 ч.л бакпулвер/
Продукти за крема:
500г маскарпоне на стайна температура
2 пак. ванилия
100г пудра захар /ако обичате по-сладичко може да увеличите пудрата захар по вашия вкус/
200 мл течна сметана /в случай, че ще измазвате тортата отгоре с крема, увеличете сметаната на 360мл/ /препоръчва се да се използва млечна животинска сметана, но няма пречка да се използва и растителна сладкарска сметана/
2 пак. ванилия
100г пудра захар /ако обичате по-сладичко може да увеличите пудрата захар по вашия вкус/
200 мл течна сметана /в случай, че ще измазвате тортата отгоре с крема, увеличете сметаната на 360мл/ /препоръчва се да се използва млечна животинска сметана, но няма пречка да се използва и растителна сладкарска сметана/
Приготвяне на блата:
В дълбока купа се смесват брашното, ванилията, солта и какаото. В друга купа се разбива мекото масло със захарта до получаване на пухкав крем. Добавят се едно по едно яйцата до пълното им поемане от сместа. Към бътърмилка се добавя течната червена боя и се разбърква добре. Към яйчно-маслената смес се прибавя половината от бътърмилка, като се редува с брашнената смес. Започва се и се завършва винаги със сухата смес. Накрая добавете загасената с оцета сода и отново разбъркайте. /Ако ползвате бакпулвер, може да го добавите към сухите съставки/
Приготвената смес се разделя на две равни части. Всяка от тях се изсипва в тавичка с диаметър 20 см, предварително застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около 20 минути или до суха клечка. Не трябва да се препича , за да остане сочен и влажен. След като се изпекат двата блата се оставят напълно да изстинат и след това се разрязват на две равни части. Така получавате 4 блата.
Приготвяне на крема:
В случай, че използвате млечна животинска сметана, най-напред се разбива тя и се прибавя захарта към нея. Маскарпонето се разбърква с ванилията и внимателно се смесва със сметаната.
В случай, че използвате растителна сладкарска сметана най-напред се разбива тя до твърди връхчета. Маскарпонето се разбърква с пудрата захар и ванилията и след това се смесва със сметаната.
Сглобяване на тортата:
В тортен ринг се слага единия блат, намазва се с част от крема и така се редуват блат, крем, блат, крем, блат. В случай, че ще измазвате тортата отгоре с крем си оставете една част от него. След като тортата стегне в ринга за няколко часа /най-добре една нощ/ , отстранете ринга и измажете с остатъка от крема.
За декорацията:
В случай, че ще декорирате тортата със захарен фондан, ще ви е необходим маслен крем за измазване и около 800г фондан за покриване на тортата.
Надявам се, че винаги ще гледаме в една посока :)
За съжаление преди 14 години, сватбената ни торта, не беше толкова вкусна :(
Тук е момента да благодаря изключително много на Марияна от Фюжън и класически рецепти, за прекрасните снимки, които направи на тортата!
Благодаря, Мъри! Страхотна си!
Ани, и тук, честита годишнина! Не златна, а платинена сватба ви пожелавам да празнувате заедно!
ОтговорИзтриванеЦелувки
chestita godishnina i ot men. nai-hubavi pozhelanija i veseli praznizi
ОтговорИзтриванеЧудесна торта за чудесен повод. Много ми допадна рецептата и скоро ще я изпитам! Поздравления!
ОтговорИзтриванеPozdravlenia, mnogo dobre izglejda i nepremenno shte se probva.Samo da pitam ne se li siropirvat blatovete?
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Не, не се сиропират, те стават много сочни и влажни блатове :) Самата торта обаче не е тип сочна сиропирана торта, много по-различна е :)
ИзтриванеМного ви благодаря за хубавите пожелания :)
ОтговорИзтриванеДа, тази торта е много различна, влажна и топяща се в устата, уникално вкусна! Поздравления Ани, ти си голям майстор и творец! Поздрави на младоженеца :)!
ОтговорИзтриванеТова е най-любимата ми торта за всички времена! Съчетана с такъв прекрасен повод, е просто вълшебство! Пожелавам ви безкрайно щастие, Ани, да сте винаги толкова лъчезарни, влюбени и щастливи! Вълшебни празници от цялото ни семейство!
ОтговорИзтриванеИскрено ти благодаря за хубавите пожелания, Диди!
ИзтриванеСтрахотна торта изглежда хем устойчива, хем сочна! В момента съм в много важен етап, издирвам перфектната рецепта за блатове за РД на дъщеря ми, но все не се решавам за торта Червено кадифе като основния и конкурент е Дяволска храна /май така се казваше/,.... та сега кото гледам разреза пак се чудя,...но има време още 1 месец да се почудя. Така е като не съм правила и двете торти..../срам, голям срам/ :) Много ми харесва и тортата, и снимките, и най-вече разреза!
ОтговорИзтриванеЕли, горещо я препоръчвам тази торта :) Дяволски шоколадовата също ми е любима, понеже съм шокоманияк :) Предстои ми да я правя на 19 януари , така че ако изчакаш до тогава ще можеш да сравниш двете рецепти и да вземеш решение коя да направиш :) Червеното кадифе има много мек и лек вкус, докато Дяволската си е наистина едно силно и накъртващо шоколадово изкушение, от което като хапнеш едно парче и повече не ти се яде :) Весели празници!
ИзтриванеАни, Благодаря за сравнението, ще изчакам и другата торта.:) Но като ми обяснаваш различието сега, мисля че Червено кадифе е по-добра за детска торта май.....Защото детето е малко - ще стане на 3. Иначе и аз съм шокоманиак, може би за мен ще е Дяволската тортичка! Но като една истинска зодия Везни никога не съм в равновесие и все се колебая, тоест винаги се чудя кое да избера и то се чудя с месеци /така, че има още почти 2 месеца и половина да се чудя/. :) Ще изчакам твоите торти и сравнението, защото аз с рецептите нямам голям опит, при мен само фондана/украсата/ е разликата в тортите ми....пълнежа е все еднакъв. :) Но ако ти имаш и други идеи за вкусна торта, подлежаща на декорация и подходяща за детски РД може да предложиш и други варианти. /Предваритлно ще уточня, че пандишпана никой у дома не го харесва и затова не правя такъв.../ Поздрави - Ели.
ИзтриванеЕли, би ли споделила какъв блат правиш за твоите торти, за да мога горе долу да се ориентирам какви вкусове харесвате, щом изключваме обикновения пандишпан? :)
ИзтриванеАни, харесаваме сочни блатове, но без сиропиране, харесваме нещо като маслен блат или нещо такова, ...или като червено кадифе /ако четем състава и/, за мене бих избрала нещо силно-шоколадово, но за малката не може да е толкова шоколадово и затова трябва лека торта, но все пак да не е суха и да не е прекалено обикновена. Кремът правя с маскрапоне и животинска сметана винаги, защото тя това харесва, аз също /а и е по-безвредно/. Кремът може да не сменям, но за блата търся накакво решение, моите рецепти за блатове не са много добри, нещо ме притесняват....
ИзтриванеЕли, това са твоите блатове, може и без боята! :)
ИзтриванеС малко закъснение честита годишнина,Ани! Невероятно представена торта, която несъмнено е и много вкусна! "Червеното кадифе" е едно от любимите ми...;) Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Еми!
ИзтриванеДнес открих твоя блог, Ани!Поздравления за прекрасните неща, които правиш, възхитена съм!Поздравления и за годишнината, нека семейството ти е винаги сплотено, да се обичате и уважавате, децата да растат щастливи и да ви носят само радости!Аз също съм отгледала 3 деца и ви се радвам!
ОтговорИзтриванеПоздрав!
Здравейте . Прекрасна торта и много вкусно изглежда .но за да се усети вкуса трябва и да се опита . Много неща съм правила от вашия блог и всичко досега се е получавало много добре , Благодарение на перфектните обяснения и разяснения които правите , поздрави за което . Сега дойде ред и на червено кадифе . и имам едно питане - дали може смесването на маскарпонето и сметаната да стане с миксер. Този крем не съм го правила и се приесняввам да не се пресече от миксера . поздрави .
ОтговорИзтриванеЗдравейте, извинявам се, че чак сега отговарям :) Няма пречка да смесите сметаната и маскарпонето с миксер, просто използвайте най-ниската скорост. Няма да се пресече, тъй като смесването става много бързо :) Успех и чакам отзиви!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеБих искала да попитам може ли тортата да стане и с обикновено какао?
Какво имате предвид под обикновено?? Важното е да не е подсладено! Аз ползвам такова http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-7xffxt.bg.html или такова http://www.bg.all.biz/kakao-na-prah-ion-cocoa-g85717
ОтговорИзтриванеЗдравейте, бих искала да попитам дали двата блата се пекат едновременно? И ако не е така, то няма ли след слагането на содата в сместа, то тя да спадне докато стане време за печене на втроия блат?
ОтговорИзтриване