вторник, 11 декември 2012 г.

Мъфини с много вкусове - само две седмици преди Коледа :)

С днешната публикация искам да ви споделя една универсална рецепта за мъфини. Хубавото е,  че можете сами да определите какъв точно вкус да им придадете.
Предвид наближаващата Коледа, вече съм на вълна коледни вкусове и затова заложих на канела, индийско орехче, бадемов марципан, кокос и захаросани цитрусови корички :)


Със същия успех, обаче можете да ги направите и с бял или черен шоколад или някакви ядки :) или да ги оставите с неутрален ванилов аромат.


Миналата Коледа правих подобна рецепта, която намерих в блога на Ирина Купенска и много ми харесаха. Затова реших, че сега отново е настъпило тяхното време, но ми се искаше да добавя още нещо във вкуса :) и ето какво се получи :

Ванилови мъфини

Продукти за 24 мъфина
Oсновна рецепта
3 яйца 
180г захар / разпределeна по равно бяла и кафява, но може и само бяла/
150мл меко, почти разтопено масло
160 мл прясно мляко /в случай, че искате да наблегнете на цитрусов вкус кактo направих аз, сложете 100мл мляко и 60мл прясно изцеден портокалов сок/
360г брашно
2 ч.л. бакпулвер 
1 пак.ванилия 

Приготвяне: 
Яйцата и захарта се разбиват много добре, докато станат на пухкав гъст крем. Добавя се мекото масло и прясното мляко. Накрая се добавя брашното заедно с бакпулвера и ванилията.  Сместа се разпределя във форма за мъфини. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 15-17 мин или до суха клечка.

Ето какво още ви е необходимо, за моето Коледно" предложение за разнообразяване на ваниловия вкус :)

Мъфини с кокос, захаросани корички и бадемов марципан

Основната рецепта + 
100г кокосови стърготини
2-3 суп.лъжици захаросани цитрусови корички /аз използвам предварително приготвено портокалово-лимоново сладко/ 
1 щипка индийско орехче
1 ч.л канела  

След като продуктите от основната рецепта са вече разбъркани се добавят кокосовите стърготини, коричките и ароматните подправки. Марципанът се нарязва на 24 равни парченца и всяко се оформя като топченце, голямо колкото лешник. В гнездата за мъфини се слага 1 суп.лъж от сместа , отгоре се поставя топчето марципан и се сипва още една лъжица смес.
Пече се по указания по-горе начин :)

  Опитах се да ги скрия от децата, но без особен успех :)






2 коментара:

  1. Благодаря, за удоволствието да опитам тези уникално вкусни мъфини, определено с марципана е фаворит!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че са ти харесали! И за мен с марципана са номер 1

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...