четвъртък, 6 декември 2012 г.

Захаросани лимонови и портокалови корички

При подготовката за коледните лакомства, много ме привличаха рецептите с преобладаващ вкус на цитрусови плодове. Много харесвам аромата и вкуса на лимони, портокали, грейпфути и манадарини. Така се зароди и идеята за тези мъфини. Тогава реших, че е време да си направя и захаросани корички, които да използвам при приготвянето на Коледния щолен. 
Много ми харесаха Портокаловите корички на Нож и виличка и реших да използвам същата рецепта. Освен, че си направих портокалови и лимонови корички за Щолена, затворих и едно бурканче с портокалово-лимоново сладко

Кандирани портокалови и лимонови корички

Продукти:
Корите от 3 портокала
Корите от 3 лимона
2 ч.ч кристална захар
2 ч.ч вода

Приготвяне:
В случай, че не намерите екологично чисти плодове, имайте предвид, че тези по магазините съдържат доста химикали по корите си. За това е добре много хубаво да бъдат измити с четка , сапун и топла вода. След това с белачка за картофи се обелват корите, като се внимава колкото се може по-малко от месестата част да остава по тях. Обелените кори може да се нарежат на лентички или направо на малки парченца. Много лесно става нарязването им с ножичка.
Заливат се със студена вода да се покрият и се слагат на котлона да заврат. След завирането  водата се изхвърля и се налива нова вода за повторно завиране. След като и втората вода бъде изхвърлена, коричките се изцеждат, а в тенджерата се слагат 2ч.ч вода и 2 ч.ч. захар. След като захарта се стопи се слагат коричките и всичко заедно се вари на слаб огън, докато захарният сироп се сгъсти и остане наполовина. Отнема около 2 часа, като от време на време се разбъркват.
Когато коричките станат прозрачни и сиропът се е сгъстил се свалят от котлона и се подреждат върху хартия за печене, за да се отцедят.
Количеството, което ви е необходимо за ползване го отделяте, а останалото количество го наливате в буркан заедно със захарния сироп и го затваряте добре. Съхранявате в хладилник и при необходимост вадите колкото ви е нужно.
Освен на лентички, можете да нарежете коричките и на малки парченца, особено, ако ще ги ползвате за сладкиши.

Портокалово-лимоновото сладко е много вкусно и ароматно и може да се използва за не само за всякакви сладкиши , но и за месни ястия като телешко, пилешко или патешко.

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...