неделя, 30 юни 2013 г.

Най-вкусната сладоледена торта

Тъй като вече в кулинарното интернет пространство има рецепти за Най-вкусната шоколадова торта, Най-вкусните шоколадови сладки и други най-вкусни неща, в момента, в който опитах тортата , която ще ви представя днес , си казах, че това несъмнено е най-вкусната сладоледена такава :)

Напоследък вниманието ми все по-често  се спира на различни сладоледени рецепти. Несъмнено в къщи сладоледът е на почит целогодишно, но лятно време се хапва в неограничени количества.
Досега обаче съм правила само един вид домашен сладолед с яйца, прясно мляко и сметана и затова ми се искаше да направя нещо по-различно.
Колебаех се между семифредото на Катерина  и сладоледа с малинов сироп на Вики.
Покрай тях обаче изчетох още много сладоледени рецепти и в главата ми беше пълна каша. Затова изчаках да минат няколко дни , за да ми се уталожат малко нещата в главата и реших да направя своя импровизация.
Голяма роля тази рецепта да се осъществи има и моята Мариянка, която ми връчи половин кутия с животинска сметана, тъй като заминаваше извън града, а качествен материал не трябва да се хвърля. Освен това на нея дължа и прекрасната стойка, на която е снимана тортата.
Мъри, обичам те!



И така ето я моята комбинация и какво всъщност се получи :)

СЛАДОЛЕДЕНА ТОРТА С БЯЛ И НАТУРАЛЕН ШОКОЛАД И ЗАЛИВКА ОТ МАЛИНОВ СИРОП 


Бисквитена основа
Продукти за диаметър 22см

1 пак. какаови бисквити "Закуска"
100г масло
50г разтопен шоколад

Малинов сироп
250г малини /отделете 10-12 бр цели малини/
50г захар
100мл вода

Приготвяне:
Най-напред се приготвя малиновия сироп. Малините, захарта и водата се сваряват за около 10 минути на тих огън.
Сиропът се прецежда и се сварява до сгъстяване /като се мине с лъжицата трябва да оставя следа/. Прибира се в хладилника.
Прецеденият малинов плод се оставя на страни да се охлади.
Бисквитите се смилат в блендер. Маслото и шоколадът се разтопяват и се заливат натрошените бисквите. Накрая се добавя малиновия плод. Всичко се обърква до хомогенна смес.
В тавичка с подвижни стени или в чиния и тортен ринг /задължително е да ползвате едно от двете/ се разпределя бисквитената смес като се притиска, за да се получи бисквитен блат. Оставя се в хладилника да се охлажда, докато се приготвя сладоледената смес.



Сладоледена смес
Продукти:
500мл животинска сметана /30-35%/
2 кут. крема сирене /350-400г/
1 кут. подсладено кондензирано мляко.
100г натурален шоколад /70%/
100г бял шоколад

Приготвяне:
Крема сиренето се смесва с кондензираното мляко. Към тях се наливат 300мл от течнта сметана и се продължава да се разбива , докато сместа се сгъсти. Готовата смес се разделя на две части.
Натуралният шоколад се разтопява на тих огън заедно със 100мл от сметаната /не трябва да завира/  и се оставя да се охлади.
Белият шоколад се разтопява на тих огън също със 100мл от сметаната /не трябва да завира/ и също се охлажда.
Когато шоколадовите смеси се охладят се добавят към двете части на разделения крем.

Сглобяване на тортата:
Готовият и охладен бисквитен блат се изважда от халдилника. Изсипва се сладоледената смес с бял шоколад и се прибира за около 40минути в камерата. След това се изважда и се нареждат отделедените цели малини.

Отгоре се залива със сладоледената смес с черния шоколад. Прибира се отново в камерата за 6-8 часа.
Прeor сервиране се изважда за 30-40 минути в хладилника и тогава се маха ринга или подвижната част на тавата. Залива се с малиновия сироп и се сервира.



От опит ви казвам, че едно парче няма да ви е достатъчно :)
 


14 коментара:

  1. Отговори
    1. Силви, наистина е страхoтна кoмбинация oт вкусoве :)

      Изтриване
  2. Браво, Ани! Страхотна интерпретация! Ммммм :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Вики, имаш гoляма заслуга :)

      Изтриване
  3. Изглежда страхотно! Въпреки, че тук е студено ми се похапва от твоята тортичка :)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4 май 2014 г., 20:10

    Поздравления и от мен, изглежда страхооотно и мисля да я направя. Само едно се чудя , как стяга без желатин??? Или пьк има , но сьм пропуснала да прочета. Благодаря ти и още ведньж поздравления!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, няма желатин, стяга на принципа на сладоледа - във фризера :)

      Изтриване
  5. Здравейте! Хареса ми вашата идея за сладоледена торта.Интересува ме само какво крема сирене ползвахте и дали бих могла да сложа маскарпоне? Чакам отговора и я почвам :) Момчева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, за тази торта съм ползвала крема сиренето на Лидл Cavabel. Няма пречка да използвате и маскарпоне, като ви съветвам да сложите около 300гр.

      Изтриване
  6. Здравейте!Кондензираното мляко изисква ли варене за карамелизиране,или не е необходимо??

    ОтговорИзтриване
  7. Не, не се изисква да е карамелизирано, достатъчно е само да е подсладено тъй като другото е доста по-рядко.

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина най-вкусната сладоледена торта! Няма кристалчета и е кремообразна . Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, може ли да споделите какъв е грамажът на кутийката кондензирано мляко?

    ОтговорИзтриване
  10. какъв е грамажът на кондензираното мляко?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...