четвъртък, 6 декември 2012 г.

Дрезденски щолен - остават 20 дни до Коледа

Както вече ви споделих в публикацията с Меденките , коледното настроение тази година ме споходи доста рано, рано- още в края на ноември :) Наред с дългия списък от сладки и курабийки, реших, че тази година ще направя така популярния коледен сладиш наречен Щолен.
Това е традиционен за Германия сладкиш, с формата на хляб, който се приготвя по време на Коледните празници.Формата му символизира новородения Исус, повит в пелени.

Съдържа нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки, алкохол и е покрит отгоре с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар.

Характерното за него е, че се прави поне 3-4 седмици преди Коледа и се оставя да отлежи. По този начин всички аромати и вкусове отлежават, смесват се  и създават един страхотен и неповторим вкус, който не може да се сравни с други подобни сладкиши :)

Търсейки рецепта, по която да направя Щолена, попаднах на най-различни вариации. Естествено основните продукти бяха едни и същи, като основната разлика беше единствено в съдържанието на яйца. Предвид, че сладкиша го чака отлежаване поне от 3 седмици, реших да се спра на рецепта без яйца. 

В Готварския форум на Бг Мама, всяка година има Коледна тема и в нея момичетата споделят опита си от приготвянето на коледните сладкиши. Има няколко изявени имена, които с готовност дават всякакви съвети и отговарят на всякакви въпроси. Това са момичета с опит, които са "ветерани" в правенето на сладкиши, питки, погачи, торти и сладки и тяхната помощ за такива като мен определено е от голяма полза. Една от тях е Джемма. Тъй като ми предстоеше да направя първия си Щолен и бях сигурна, че ще имам много въпроси, реших да се спра на рецептата, дадена от нея. Така поне можех да разчитам на нейната помощ при срещнатите затруднения :)

Правенето на торти, определено е по-лесно и по-приятно занимание от месенето на сладкиши. Като цяло всяка рецепта, съдържаща мая , винаги ме е плашила. Затова правя само един вариант питка - Къпаната, понеже съм сигурна, че винаги ще ми се получи. Този път обаче нямаше мърдане :) С ясната представа, че ми предстои доста месене, втасване и чакане, посветих цял един ден на приготвянето на този Коледен сладкиш.
В публикацията ще споделя с вас всички изводи , които си направих, понеже за начинаещи в  като мен мисля, че ще бъдат от полза. А и знаеки някой дребни неща, човек би си спестил доста от времето за приготвянето на тази рецепта.

Още преди да напиша рецептата, ще ви споделя
СЪВЕТ ПЪРВИ :
Когато правите рецепта, която изисква повече продукти и се притеснявате дали ще ви се получи, просто направете по-малка доза. Оригиналната рецепта съдържа доста големи количества, които аз разделих почти на 3 части и всъщност направих само 1/3. Въпреки това ми се получиха 2 щолена с големина 22см на 11см.

ДРЕЗДЕНСКИ ЩОЛЕН

Продукти:
500 г брашно
120 г захар
170 г масло
130 мл прясно мляко
150 г светли стафиди
100г сушени боровинки
170 г бадеми
100мл мл ром
1 суп. лъж. сок от лимон
1 ванилия 
1 ч.л. канела
на върха на лъжичка  сол
1 кубче /42г/ мая

Ето сега е място да отбележа, че е нужда лека подготовка преди да се заемете със замесване на тестото.
СЪВЕТ ВТОРИ: 
Изпечете предварително суровите бадеми и ги нарежете на парченца.Най-добре е от предходния ден да си ги подготвите.

СЪВЕТ ТРЕТИ:
Накиснете от предишната вечер сушените плодове в рома.

СЪВЕТ ЧЕТВЪРТИ:
Подгответе предварително захаросаните корички, защото процесът отнема доста време.
 Може да купите и готови, за да си спестите време, а и  лимоните и портокалите в магазините не са много подходящи. Ако решите все пак вие да си ги направите, задължително си купете био-плодове. Аз така направих с портокалите, а лимоните ми ги даде една позната, която си ги отглежда в домашни условия. Една част от сварените корички ги затворих в бурканче, под формата на сладко , а другите ги нарязох на ситно за щолена . За рязането, използвайте ножичка, защото с нощ доста трудно се режат вече изсъхналите корички.
 

Приготвяне на тестото:
В дълбок съд се слага маята, 2-3 суп.л от  захарта и прясното мляко. Разбърква се добре и се добавят 3-4 суп.л брашно, за да се получи каша, малко по-гъста от боза. Завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Аз загрявам фурната на 50 градуса за 10 минути, изключвам я и слагам купата вътре. Сместа втасва за около 30мин. Става на шупли и си увеличава обема ето така:
След като маята е втасала се добавя останала захар, мекото, почти разтопено масло, ванилията, канелата, солта и лимона. Всичко се разбърква добре и тогава се добавя брашното. Не го слагайте всичкото наведнъж, а поетапно, за да не стане много твърдо тестото.

След като се замеси меко тесто се добавят ядките, захаросаните лимонови и портокалови корички и сушените плодове. Ако те не са поели всичкия алкохол, в който са били накиснати, той също може да се сложи. В случай , че тестото почне да лепне, може да се добави още малко брашно.
След като се омеси добре, а плодовете и ядките хубаво се разпределят, тестото отново се завива в кърпа и се оставя за повторно втасване. То отнема най-много време около 2-3 часа, през които спокойно можете да си свършите някаква друга работа.

СЪВЕТ ПЕТИ:
Ако имате машина за хляб можете да оставите тестото да втасва в нея. Аз обаче нямам и отново го сложих да втасва във фурната, като от време на време включвах и изключвах на 50 градуса /понеже това е минимума на моята фурна/, за да се поддържа постоянна топлина около 30 градуса.

След като тестото е втасало то увеличава обема си поне двойно. Става меко и шуплесто с текстура на конци.
Разделя се на две части за два малки щолена ,като моите или може да направите един голям щолен. Всяка от тях се оформя като елипса с дебелина около 1.5см. По средата се притиска леко да се получи вдлъбнатина и нам се прегъва на две, като горната част не покрива точно долната, а остава леко по-навътре. В съветите на Джемма, много добре е показано точно как. За съжаление, малкият ми син спа много малко точно този  следобед и ми беше трудно да направя повече снимки.:)
След като щолените са оформени се слагат върху хартия за печене и се слагат в подходяща тава. За по-лесно аз използвах от продълговатите кексови форми. Остават се отново във фурната или на топло за още едно втасване, което отнема около 45 мин до 1 час.
След като щолените се надуят, фурната се загрява на 180 градуса и се пекат за около 45-50 минути, а може и 1 час.

СЪВЕТ ШЕСТИ:
Ако фурната ви отдолу пече по-силно, както е моята, сложете на най-долния ред една тава, а на следващия решетката или друга тава и печете върху нея. Наблюдавайте щолените през цялото време на печене и ако забележете, че отгоре започнат да покафеняват, задължително сложете един пласт алуминиево фолио, което да предотврати прекаленото препичане на горната коричка.Аз пекох около 50 минути, но следващия път бих намалила малко градусите или минутите на печене.

След като щолените са готови се изваждат от формата за печене.
Като изстинат се намазват с разтопено масло и се наръсват обилно с пудра захар, в която е  разтворено1 пакетче ванилия. Аз ги намазах докато са топли и маслото много добре омекоти горната кора.
След това се завиват плътно в домакинско фолио и отгоре с алуминиево фолио. Поставят се в кутия за сладкиши или друга подходяща кутия  и се оставят на студено място да престоят поне 3 седмици.

 Ако направите сладкиша в началото на м.декмври, със сигурност за Коледа ще ви очаква една истинска наслада за небцето.

А това е малкия ми помощник, който вече е доволен, че мама най-после е приключила със суетенето в кухнята.:))
Весело очакване на предстоящите празници. Остават точно 20 дни :)

Р.Р. 20 дни по-късно :) 25 декември

Весела и щастлива Коледа! 

Щоленът успешно преседя 20 дни, като доста се наложи да го крия, защото постоянно имаше доброжелатели, които искаха да му теглят ножа :)


Вкусът и ароматът му са неповторими! Наистина ухае на Коледа, а комбинацията от сушени стафиди, боровинки, бадеми и кандирани цитрусови корички е истинска наслада за небцето :)
Задължително следващата Коледа ще го направя пак, като може би ще добавя и бадемов марципан, за още по силен вкус!
И понеже тази година много съм слушала, Дядо Коледа ми донесе така желаната поставка за торта :)















4 коментара:

  1. Страхотно изглежда...направо да ти се прииска да си отрежеш парченце мммм :)

    ОтговорИзтриване
  2. Значи, аз съм възмутена! Сега освен тях, ще трябва да правя и захаросани разни корички :) Ще ме умориш :)
    Страхотно изглежда, звучи и чак тук ми замириса :) Запрятам ръкави - днес коричките, скоро и щолен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данo да ти хареса, Вики :) Аз тази гoдина се изхитрих и гo направих с гoтoви кoрички oт Лидл, oбаче да ти кажа честнo с дoмашните става пo-арoматнeн :)

      Изтриване
  3. Здравейте,изглежда повече от превъзходно.Имам само един въпрос-маята не е ли много за това количество тесто?Спрях се на вашата рецепта за щолен -страхотно разяснение и презентация.Благодаря ВИ!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...