четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Меденки - с дъх на канела и коледно настроение!

Всяка година в края на месец ноември ме обзема коледно настроение. За някой е рано и Коледа им се вижда много далече, но на мен коледните звънчета вече звънят в съзнанието ми :)

Децата са ентусиазирани от предстоящото украсяване на елхата, а моят ентусиазъм е свързан предимно със сладките изкушения, които се заемам да приготвям предколедно. Тази година съм си направила дори списък на нещата, които ще направя. Само не знам, как да ги опазя до Коледа, тъй като вече трета доза Меденки правя и всичките се опустошават моментално. :)
Точно на тези вкусни Меденки ще бъде посветена днешната публикация.

В интеренет пространството има безброй много рецепти на меденки. В тефтера на майка ми също се оказа, че има два вида такива. Естествено рецептите си приличат, тъй като всички съдържат мед, мазнина, захар яйца, брашно и канела. Разликите са в мазнината - едни са с масло, други с олио и в захарта - едни са с кристална, а други с пудра захар :) Въпреки тези незначителни разлики обаче, всички са много вкусни и топящи се в устата. А канеленият им дъх, определено ще накарат коледните звънчета да запеят и във вашето съзнание ! Зън, зън ,зън ....

Коледни меденки 
Продукти
3 яйца
1 непълна ч.ч. кафява захар /чашата е 240мл/
1 каф.ч мед /чашата ми е с вместимост 100мл вода/
1 ч.ч. олио /240мл/
1 пак. канела /има готови смеси за меденки, които съдължат и други подправки-карамфил, кардамом, идийско орехче, джинджифил. В някой от тях обаче се съдържа и натриев бикарбонат /сода/, така че внимателно четете опаковката и ако има такава намалете содатата в рецептата на 1/2ч.л./
1 ч.л сода
3-4 ч.ч. брашно или колкото поеме за меко тесто


Приготвяне:
Медът се изсипва в дълбок съд и в случай, че е захаросан се разтопява на слаб котлон. Към него се добавя захарта и хубаво се разбива с миксер. Яйцата се прибавят едно по едно, докато хубаво се поемат от меда. Накрая се добавя олиото. Като стане гладка сместа, слагате канелата, содата и останалите подправки, които сте подготвили. Накрая постепенно започвате да добавяте брашното. Когато сместа започне да се събира на тесто се изважда от купата и се измесва с още малко брашно. Тестото трябва да е меко, но да не лепне много. Увива се в найлон и се оставя за 1-2 часа да си почине, а може и за цяла нощ, ако бързате няма проблем и веднага да ползвате тестото. След това се изважда и се разточва кора с дебелина около 4-5мм. Ако искате по-хрупкави медени, може да разточите и по-тънко. Изрязвате формички и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 7-8 минути. Меденките се изпичат много бързо и затова трябва да ги следите внимателно, тъй като всяка фурна пече различно.
След като леко поизстинат прибирате в кутия за сладки и ги оставяте да отлежват до Коледа. Ако не ви се чака толкова много обаче, може и вденага да си ги хапнете, но просто ще бъдат хрупкави. За по-бързо омекване в кутията може да поставите 1-2 парчета нарязана ябълка.
Освен с различни формички, може да ги оформите и като топчета с еднаква големина. В този случай се пекат малко повече. След изпичането, всяко от топчетата леко го издълбавате и ги слепвате две по две с мармалад или конфитюр по ваш избор :)
Можете да ги украсите със захарен фондан или с глазура от айсинг.
Съвет: Аз разточвам тестото направо върху хартия за печене, която съм изрязала по големината на тавата. Изрязвам с различни формички тестото и отстраявам излишното. С леко приплъзване пренасям хартията върху тавата. Приготвям си две тави и ги редувам, като винаги имам готова за смяната във фурната.


В къщи вече мирише на канела, кардамон и карамфил, а у вас?? :)


Пожелавам ви една истинска вълшебна Коледа и прекрасна Нова Година! :)



7 коментара:

  1. Тук вече ухае на Коледа! :) :) :)Чудесни са Ани много красиви и весели меденки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, много са красиви, ей сега ще прескоча до вас да почерпиш :)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, че и на вкус ти харесаха :)

      Изтриване
  3. О, да благодаря, хрупкави и много ароматни!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни меденки! А декорацията им как е направена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благoдаря ти, Деси! Меседниките са декoрирани със Захарен фoндан, рецептата я има в блoга :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...