Тя е за едно специално момиче, подарък от най-близките й приятелки. Тъй като те си имат шеговита закачка по между си , акцентът е малката маймунка.
Тортата е изключително малка - едва 13см в диаметър и е за около 6 парчета, напълно достатъчно за един импровизиран рожден ден :) А на колко става рожденичката, преценете вие :)
За вкусът момичетата нямаха никакви претенции, затова реших да е нещо нетрадиционно и заложих на биквитките "Орео", тях всички ги харесват - и малки и големи.
Ето и самата рецепта
ТОРТА "ОРЕО" / OREO CAKE
Шоколадов блат /от тук/
Продукти:
25г какао
50мл вряла вода
180г брашно
1 ч. л. бакпулвер
100г меко масло
160г захар
2 яйца
1 пак. ванилия
100г заквасена сметана
Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Прибавят се едно по едно яйцата до пълното им усвояване. Какаото се разтваря в горещата вода и след като леко се охлади се добавя към яйчно-маслената смес. Бакпулвера, ванилията и брашното се смесват и се прибавят на 3 пъти към сместта като се редуват със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашното.
Готовата смес се разпределя в застлана с хартия за печене правоъгълна или квадратна тава с приблизителни размери 28/30см /такава е моята/. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 10-12 минути, проверявайте блата, ако фурната ви е силна, тъй като не трябва да се препича. Готовият блат се оставя да се охлади напълно. След това с помощта на чиния или купа с диаметър 12-13см се изрязват 4 кръга. По този начин се пече само един блат , а накрая имате 4 готови платки.
Крем "Орео"
Продукти:
200мл течна неподсладена сметана 30% + 3 суп.лъж кристална захар
200г крема сирене
200г рикота
200г кондензирано мляко
1 пакет бисквитки "Орео"
5-6 обикновени бисквити
50г белени бадеми
Приготвяне:
Сметаната се разбива с кристалната захар докато стане пухкава. Крема сиренето се смесва с рикотата и кондензираното мляко и се добавят към сметаната. Кремът се разделя на 4 части. Три от тях разпределят върху всеки един от блатовете и се нареждат начупени бисквитки Орео. Тортата се оставя в тортен ринг за около 4-5 часа. След това се изважда от ринга и с последната част от крема се намазва отгоре и отстрани. Бисквитите и бадемите се смилат в блендер и тортата се наръсва обилно. Ако не искате друга украса, може да украсите и с парченца от Орео бисквитките.
И накрая искам да пожелая на прекрасната Дени, тази голяма усмивка никога да не слиза от лицето й :)
Нека, Дени винаги да грее с тази прекрасна усмивка!
ОтговорИзтриванеАни, а ти си направила много симпатична тортичка!
Благoдаря ти, Бети!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеЗдравей Ани искам да направя тази торта ,но в по голям размер (стандартна форма за печене) но се притеснявам дали като увелича дозата ще я уцеля
ОтговорИзтриванеЗдравей, Фани, тази дoза, кoятo е в рецептата, мoжеш да я изпечеш в тава с диаметър 22-23см и да разрежеш пoлучения блат на две части. Затoва най-дoбре е да забъркаш втoра дoза и да изпечеш oще един блат и така ще ти се пoлучат 4 платки. Кремчетo същo е дoбре да гo направиш в двoйна дoза.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за бързия отговор :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта! Много вкусна изглежда, а и рожденичката е прекрасна :)
ОтговорИзтриванеТъй като искам да използвам бисквити Орео в крем, може ли да ми кажете, бисквитките хрупкави ли остават? Благодаря предварително!
Здравейте, имам въпос- какво крема сирене ползвате, може ли Филаделфия ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте - и аз се интересувам за бисквитките - дали омекват, тъй като се чудех дали мога да ги наредя легнали една до друга като цял блат? Т.е. дали има шанс да омекнат само от крема?
ОтговорИзтриване